To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Świat włóczek - Jaka chusta z bardzo cienkiej włóczki?

Filippa - Czw 15 Mar, 2012 17:02
Temat postu: Jaka chusta z bardzo cienkiej włóczki?
Proszę o radę według jakiego wzoru najlepiej zrobić chustę z bardzo cienkiej włóczki. Ta, którą mam jest przewidziana na druty nr 2,25-2,5 ( w 50g jest 600m ). To będzie prawdziwa pajęczyna, ale nie robiłam jeszcze nic z takiej cienizny i chcę spróbować. Może ktoś ma doświadczenie w tym względzie. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
calicja - Nie 18 Mar, 2012 20:05

Każdy estoński pasuje do takiej cienizny
Ela55 - Śro 21 Mar, 2012 21:24

Filippo, proponuje do tzw. cienizny użyć drutów nieco grubszych, bo druty 2,25 - 2,5 to stanowczo za delikatne. Pajęczynę swobodnie zrobisz na np. 3,5. Wtedy masz efekt i włoski moheru nie kołtunią się,ale ukazują puszystość nici.
Filippa - Sob 24 Mar, 2012 18:22

Ela55 i calicja dziękuję. cmoknięcie Z tymi grubszymi drutami to faktycznie racja. Jeszcze się zastanawiam nad wzorem.
theli - Śro 25 Kwi, 2012 09:34
Temat postu: Re: Jaka chusta z bardzo cienkiej włóczki?
Filippa napisał/a:
Proszę o radę według jakiego wzoru najlepiej zrobić chustę z bardzo cienkiej włóczki. Ta, którą mam jest przewidziana na druty nr 2,25-2,5 ( w 50g jest 600m ). To będzie prawdziwa pajęczyna, ale nie robiłam jeszcze nic z takiej cienizny i chcę spróbować. Może ktoś ma doświadczenie w tym względzie. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.

Praktycznie każdą mocno ażurową. Zajrzyj na Ravelry i w wyszukiwarce poszukaj wzorów z włóczki cobweb i lace http://www.ravelry.com/pa...|lace&sort=best

I potwierdzam - weź grubsze druty, przy ażurach ważne są dziurki, na większych będą bardziej widoczne a i (ciut) szybciej będziesz dziergać Wink.