To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Komputer nie gryzie - Film

Ple Ple - Czw 23 Lut, 2006 20:25
Temat postu: Film
Mam film w formacie asf, chciałabym go "przeciąć' na pół. Jakim programem mogę to zrobić?
Don Emilio - Czw 23 Lut, 2006 22:16

Ple Ple napisał/a:
Jakim programem mogę to zrobić?

Easy Video Splitter - tak się ten program zwie, tu masz linka http://www.doeasier.org/splitter/

Pobierasz go stąd: http://www.doeasier.org/splitter/downloads.html

Możesz też użyć programu: VIRTUALDUB

I mały dodatek:

Specyfikacja formatu ASF (Advanced Systems Format):

ASF (Advanced Systems Format) jest formatem pliku używanym w pakiecie Windows Media. W pliku ASF można przechowywać zawartość audio i/lub wideo, skompresowaną za pomocą szerokiej gamy koderów-dekoderów i odtwarzać ją przy użyciu programu Windows Media Player (pod warunkiem, że zainstalowane są odpowiednie kodery-dekodery). Można ją także przesyłać strumieniowo za pomocą programu Windows Media Services lub opcjonalnie przygotowywać pakiety, korzystając z programu Windows Media Rights Manager.

ASF to rozbudowany format zaprojektowany w celu przechowywania synchronizowanych danych multimediów. Obsługuje on dostarczanie danych w wielu rodzajach sieci i protokołów, umożliwiając jednocześnie lokalne odtwarzanie plików. Format ASF obsługuje zaawansowane możliwości technologii multimediów, w tym typy multimediów o rozszerzalnej funkcjonalności, pobieranie składników i skalowalne typy
multimediów, nadawanie priorytetów strumieniom wskazanym przez autora, obsługa wielu języków oraz rozbudowane możliwości bibliograficzne, w tym zarządzanie dokumentami i zawartością. Deweloperom oprogramowania dla systemu Windows poleca się korzystanie z dostępnych zestawów SDK pakietu Windows Media, które obsługują tworzenie i odczytywanie zawartości w formacie Windows Media, w tym plików ASF.Deweloperzy sprzętu i oprogramowania mogą również uzyskać licencję na poszczególne składniki formatu Windows Media Format, uzyskując możliwość obsługi koderów-dekoderów pakietu Windows Media oraz plików ASF na dowolnej platformie sprzętowej lub urządzeniu. Więcej szczegółów znajduje się w
programie licencjonowania formatu Windows Media.

Przydatny link: http://www.microsoft.com/...at/asfspec.aspx

Ple Ple - Sob 25 Lut, 2006 10:08

cool

bardzo dziękuję Drogi Specjalisto, dam znać, czy udalo mi się coś z tym zrobić:)

Asia S. - Pią 13 Paź, 2006 10:55

A ja chciałabym nagrać film na płytę CD-R powyżej 700 MB. Jaki program do tego służy?
Don Emilio - Pią 13 Paź, 2006 17:03

Cytat:
A ja chciałabym nagrać film na płytę CD-R powyżej 700 MB. Jaki program do tego służy?

A jak chcesz coś nagrać to zakładaj nowy wątek a nie mi tu w starych oblazłych pajenczynom tematch pytania zadajesz.

To płyta ma mieć powyzej 700 MB, czy to film ma mieć powyżej 700 MB a może jedno i drugie ma mieć powyzej 700 MB. Najlepiej jak masz film powyżej 700 MB, to użyj funkcji "Overburning" w programie nero (jak film ma tak max 712 MB). Jak ma już 740 to musisz użyć płyt CD o zwiększonej "objętości" i do tego zawsze musisz korzystać z funkcji overburning (nadpalania) bo takie płyty o zwiększonej pojemnosci są rozpoznawane przez komputer jako "normalnie" dlatego tą objętość trzeba jakby "wymusić". To by było na tyle.

Są też inne sposoby jak podzielenie pliku na kilka mniejszych cześci i nagranie na kilku płytach, lub poprostu zakup nagrywarki DVD wtedy już nie jestes "ograniczona" objętoscią 700 MB.

cool cool cool

Asia S. - Pią 13 Paź, 2006 17:11

A jak ja lubię pajeczyny?? Film ma 788MB o zgrozo!!! Wkładam płytkę 800MB i nadal się nie chce zapisać!!!! Ratunku!! A film to Mrówka Zet wesoło mi
Don Emilio - Pią 13 Paź, 2006 17:19

Asia S. napisał/a:
A jak ja lubię pajeczyny?? Film ma 788MB o zgrozo!!! Wkładam płytkę 800MB i nadal się nie chce zapisać!!!! Ratunku!! A film to Mrówka Zet

Ojjjjjj ty piracie, ściągnełaś z sieci filma mrówka Zet i teraz masz dylemata. nie wolno
Nastepnym razem ściągaj format RMVB chodzą takie filmy w sieci i mają max 350 MB jak masz farta to na jednej płycie nawet 3 filmy upchniesz, a ty piratujesz filmy 788 MB (widać ze nie ma kto Cię ukierunkować w tej kwestii).

A teraz powaga:

Użyj funkcji "overburning" lub "nadpalanie" lub "przepalanie". Musisz recznie ustawic
w opcjach tej funkci objętosć tej płyty.

Odpal program, nastepnie PLIK menu OPCJE i zaznaczasz "włacz przepalanie" OVERBURNING, musisz wpisać "z palca" czyli ręcznie objetosć tej płyty ale uwaga
musisz to zrobić nie w MEGABAJTACH tylko w ........ minutach.

To by było na tyle. Skoro płyta ma 800 MB to musi sie udać.

Asia S. - Pią 13 Paź, 2006 17:38

Chyba to nie jest takie proste.......buuuuuu, bo kodowanie wideo trwa i trwa i trwa. A może jest jakiś inny program oprócz Nero który poradzi sobie z tym problemem?
Don Emilio - Pią 13 Paź, 2006 17:41

Asia S. napisał/a:
Chyba to nie jest takie proste.......buuuuuu, bo kodowanie wideo trwa i trwa i trwa

Kodowanie wideo ??. Tosz to jakiś evenement jest. Gdzie ci to koduje, jak ci koduje i po co ci koduje. Poza tym jaki format (rozszerzenie) ma tej twój film (mniemam że to jakieś przerośniete AVI jest). Nero ma nagrywać a nie kodować.

Opisz to dokładniej.

Asia S. - Pią 13 Paź, 2006 17:45

Mam program Nero Express, który "pyta" co chcę nagrać..... wybrałam płytka wideo/zdjęcia i dalej wideoCD.... potem dodaję film który chcę nagrać ... no i teraz koduje (dopiero ma 6%)
Don Emilio - Pią 13 Paź, 2006 17:54

Asia S. napisał/a:
Mam program Nero Express, który "pyta" co chcę nagrać..... wybrałam płytka wideo/zdjęcia i dalej wideoCD.... potem dodaję film który chcę nagrać ... no i teraz koduje (dopiero ma 6%)

Po pierwsze nie NERO EXPRES tylko Nero (expres to jest program mniej zasobny w funkcje i takie profesjonalisty jak my z takich śmiesznych programów nie korzystamy).
Po drugie nigdy nie wybieraj płytki wideo/zdjęcia tylko zawsze DYSK Z DANYMI - CD z danymi (wtedy już ci nic kodować nie bedzie) bo nie ma po co. To tyle. Wyłącz teraz to co robi i rób nową kompilację (znaczy się wszystko od początku).

Pamiętaj wybierając opcję wideo / zdjecia Nero konwertuje ci format (czyli tak jak u ciebie - to kodowanie co opisałaś).

Każdy film jest DANYMI i tak też należy go nagrywać.

Wybieracją wideo CD każesz mu jednoczesnie zmianić format (sensu nie widzę).

Ula_K - Pią 13 Paź, 2006 18:58

Smile)))) dziewczyny wziely sie za sciaganie i wypalanie filmow. Dziewczyny jest tyle filmow w sieci okolo700Mb ze ja nie wiem po co sciagacie takie kobyly. A i mrowka Zet z polskim dubbingiem jest. Ten program co podal specjalista bardzo ladnie dzieli i mozna soebie pociac film jak sie chce
Don Emilio - Pią 13 Paź, 2006 19:05

Ula_K napisał/a:
Dziewczyny jest tyle filmow w sieci okolo700Mb

Dziewczyny w sieci jest tyle filmów od 200 MB do 350 MB (format RMVB lub x264).
Warto zdobywać takie. Poza tym w nero zawsze nagrywać JAKO DYSK Z DANYMI.

Jak mamy film "kobyłę" z rozmiarem niestandardowym zamiast 700 MB to mamy 780 MB.
Zawsze możemy go przyciąć wywalając na stałe napisy końcowe (jak są dosyć długie to może uda nam się obciąć o te 80 MB, zawsze można się pozbyć "czołówki" filmu). cool cool cool

Asia S. - Pią 13 Paź, 2006 19:45

Oj ja głupia. moja wina moja wina. wystarczyło przyciąć napisy końcowe i film wlazł (wślizgnął się) na płytkę hurrraaa specjalistoooooo dzięki cmok
Don Emilio - Pią 13 Paź, 2006 21:21

Asia S. napisał/a:
wystarczyło przyciąć napisy końcowe i film wlazł (wślizgnął się) na płytkę

Przycinanie przycinaniem, ale czy nagrałaś dane jako dysk z danymi tak jak ci radziłem (CD Z DANYMI) czyli bez konwersji formatu, czy jednak próbowałaś po swojemu.
Ponadto "nadpalanie" czyli overburning ustawia się w opcjach programu NERO, jego klon
czyli Nero express jest mniej bogaty w tak zaawansowane opcje wiec jak próbujesz wepchnąć wiecej danych na płycie niż jest to dopuszczalnie standardowo to najlepiej korzystać z programu NERO. wesoło mi wesoło mi wesoło mi

Asia S. - Pią 13 Paź, 2006 21:26

tak tak zapisałam jako dysk z danymi i zainstalowałam nowego Nero. Sprawdziłam działa ładnie
Don Emilio - Pią 13 Paź, 2006 21:31

Asia S. napisał/a:
tak tak zapisałam jako dysk z danymi i zainstalowałam nowego Nero. Sprawdziłam działa ładnie

A przyciełaś film, jak tak to o ile i jaką metodą ???

Ile udało ci się wepchnąć danych na tą płytę weszło więcej niż 700 MB ???

Asia S. - Pią 13 Paź, 2006 22:38

Easy Video Splitter to program którego użyłam do przycięcia filmu. Po takiej operacji zostało mi 658 MB, co jak wiesz z powodzeniem wlazło na CD 700MB. Mam nadzieję, że jest jakiś inny program do nagrywania takich dużych plików(powyżej 700MB)
Don Emilio - Sob 14 Paź, 2006 07:48

Asia S. napisał/a:
Po takiej operacji zostało mi 658 MB

Szkoda ze nie użyłaś opcji nadpalania "OVERBURNINGU" skoro miałaś płytę 800 MB
to nic nie stało na przeszkodzie z tego skorzystać. kazanie kazanie kazanie
Wtedy byś nie musiała nic przycinać. wściekły

Apropo innych programów do nagrywania płyt, są to na przykład :

CDBurnerXP Pro 3 - program do nagrywania płyt CD i DVD. Umożliwia nagrywanie płyt jednosesyjnych, wielosesyjnych, jest także możliwość wypalania płyt z muzyką audio bezpośrednio z plików .mp3 i .ogg. Z drugiej strony program posiada dodatkowe funkcje umożliwiające zgrywanie z płyt audio muzyki do mp3, wma, ogg czy wav. Obsługa programu jest prosta, z interfejsu korzysta się intuicyjnie. Cdburnerxp Pro 3 wspiera technologię Burn-Proof.

Albo

Easy Burning 1.81 - mały i prosty program do wypalania płyt CD i DVD. Może być uruchamiane w dwóch trybach: z Eksploratora lub jako samodzielna aplikacja. Narzędzie obsługuje większość nagrywarek, pozwala nagrywać płyty jednosesyjne, wielosesyjne oraz służące do bootowania.

i takie jak

Alcohol 120% , VCDEasy , Grab&Burn , FireBurner , CloneCD można te programy wymieniać w nieskończoność.