Problemy, pytania - Tunel na gumkę
Stella - Nie 22 Kwi, 2012 23:47 Temat postu: Tunel na gumkę Kochane mam do Was prośbę, robię top dla córki .
Top kończy się pod pachami i ma być zakończony tunelem na gumkę.
Właśnie z tym tunelem mam problem, może któraś z was wie jak wykonać taki tunel, tak żeby top był ładnie wykończony.
Ada - Pon 23 Kwi, 2012 17:41
Można zrobić tak:

Możesz tez zrobić taki ozdobny kraj, wywinąć go na wierzch i podszyć.
Stella - Wto 24 Kwi, 2012 20:05
Ada, dziękuję
Zastanawiam się czy w ten sposób uda mi się zakończyć robótkę czy muszę w ten sposób zacząć.
Ada - Wto 24 Kwi, 2012 22:09
O którym sposobie myślisz?
Jeśli o ozdobnym kraju, to musisz robić od dołu, w pozostałych można z obu stron. Nie wiem, czy znasz rosyjski, ale w opisie ostatnim jest błąd w 3 rzędzie - zamiast 5 prawych ma być 5 lewych. Jeśli się zdecydujesz na ostatni, to mogę Ci ten wzór schematycznie rozrysować.
Stella - Wto 24 Kwi, 2012 23:05
Myślę o tym prostym sposobie na pierwszym zdjęciu.
Nie wiem czy dobrze myślę, jeżeli mam już całość zrobioną i chcę zrobić tunel, to muszę nabrać dwa oczka w jednym i robić dwie części, a następnie połoczyć tył i przód tunelu.
Ada - Śro 25 Kwi, 2012 13:41
Możesz tak jak piszesz, ale nie robisz 2 w 1, tylko dobierasz oczka jako narzuty, ew. jako make 1 /m1/ http://www.youtube.com/watch?v=IlPQBhZ31B4 . Masz wtedy podwójną ilość oczek, które przerabiasz następująco
1 rząd: 1p, 1n, i tak do końca
2 rząd: narzuty przerabiasz na prawo, a oczka prawe zdejmujesz bez przerobienia (nić przed oczkami)
3 rzad: oczka zdjęte przerabiasz na prawo, oczka prawe zdejmujesz (nić przed oczkami)
Powtarzasz 3 rząd.
Wyjdzie cos takiego:
http://imageshack.us/phot...img0553dm7.jpg/
Chcąc zamknąć wszystkie oczka robimy jak zwykle, tylko bierzemy po 2oczka.
Możesz też robić inną metodą: po zrobieniu na odpowiednią wysokość, robisz na prawej stronie rząd oczek lewych, po nim przerabiasz ściegiem pończoszniczym na szerokość oczekiwanego tunelu. Kończysz tradycyjnie i podszywasz igłą.
Stella - Śro 25 Kwi, 2012 17:41
Dziękuję Ado , będę próbowała i zobaczę, który sposób lepszy.
|
|
|