Ogrody - Mrówki w ogrodzie!
romualda - Nie 13 Maj, 2012 11:04 Temat postu: Mrówki w ogrodzie! Mrówki "opanowały" tryskawki - p o m o c y !proszę
Chemia nie wchodzi w rachubę,
bo wnusio trzy latek ma obok piaskownicę.
Czytałam w internecie różne domowe sposoby
ale do koleżanek tego forum mam większe zaufanie .
Mariola - Nie 13 Maj, 2012 11:29
Romciu mam ten sam problem ,grasuja mi po zagonkach a probowałam juz i cynamonu i proszku do pieczenia i soli !!!
a one wracaja!!!
kabyr - Nie 13 Maj, 2012 12:43
Jeżeli cynamon ich nie przestraszył
to tylko zostaje chemia.
Violetta21 - Nie 13 Maj, 2012 23:22
niestety żadne domowe sposoby nie działały mój m±ż kupił jaki¶ ¶rodek popryskał i jest od dłuższego czasu spokój... a też muszę uważać bo wszystkie koty lubi± mój ogródek i piesek mojej mamy też...
elawe - Pon 14 Maj, 2012 09:23
Jednym z najskuteczniejszych sposobów na mrówki jest boraks. Można je też zniechęcić do przebywania na terenie ogrodu rozsypuj±c co kilka dni wokół ich gniazd i tras przemarszu siekan± pietruszkę, siekane li¶cie pomidorów lub mielony cynamon, bo ich zapachu nie lubi±. Można zalewać gniazda wrz±tkiem, ponoć cukier waniliowy na nie działa.
Znalazłam: http://www.swiatkwiatow.p...odzie-id60.html i sposoby na usuwanie mrówek z mieszkania: http://www.ecosilesia.com...e-z-domu-mrowek
Ja z kuchni usunęłam skrapiaj±c i wycieraj±c miejsca gdzie się zadomowiły czystym octem spirytusowym. Życzę powodzenia w walce ze szkodnikami.
romualda - Pon 14 Maj, 2012 09:53
elawe,Violetta21, kabyr, mariola196412, dziękuję, może je poczęstuję m±k± kukurydzian±?!
kabyr - Pon 14 Maj, 2012 15:36
| romualda napisał/a: | | może je poczęstuję m±k± kukurydzian±?! |
Też spróbuję tego sposobu.
Mariola - Wto 15 Maj, 2012 07:47
| kabyr napisał/a: | | romualda napisał/a: | | może je poczęstuję m±k± kukurydzian±?! |
Też spróbuję tego sposobu.  |
i ja
szydeleczko - Wto 15 Maj, 2012 09:04
witam, mam ten sam problem w zasianej trawie mam kilka gniazd mrowek, proszek do pieczenia nie pomogl w ubieglym roku = wiec moze proponowane sposoby takze i ja wyprobuje = bo chemia to juz bedzie ostatni krok jesli nic nie zadziala .trzymam kciuki w walce ze szkodnikami
Mariola - Wto 15 Maj, 2012 11:56
dziewczyny a macie sposob na nornice szok mam poryte cale zagonki cholerstwo jedno
elawe - Wto 15 Maj, 2012 13:19
Podobno kot jest najlepszy. Mój znajomy wkładał do ziemi jaki¶ odstraszacz (niestety nie wiem jaki) lub puste butelki, które powodowały hałas gdy wiatr do nich dmuchał. Podobno nie lubi± hałasu.
Mariola - Wto 15 Maj, 2012 13:25
| elawe napisał/a: | Podobno kot jest najlepszy. Mój znajomy wkładał do ziemi jaki¶ odstraszacz (niestety nie wiem jaki) lub puste butelki, które powodowały hałas gdy wiatr do nich dmuchał. Podobno nie lubi± hałasu.  |
kota tam nie posadze bo dzialki wkolo ze bez ogrodzenia i kto wie gdzie by polazł
jest tylko jedno glowne ogrodzenie butle juz naszykowalam ale to ponoc tez nic nie daje jak i te wszystkie odstraszacze
elawe - Wto 15 Maj, 2012 13:33
No niestety ja nie mam działki i nie mam nornic. A te metody znam ze słyszenia. U moich znajomych na wsi to aż ziemia się uginała, tyle było tych tuneli i tunelików. A może taki sposób: http://zapytaj.co.pl/22/j...rnice-spalinami
Mariola - ¦ro 16 Maj, 2012 07:08
ten sposob odpada nie wolno autem po dzialkach
we_st - ¦ro 16 Maj, 2012 10:12
| mariola196412 napisał/a: | | nie wolno autem po dzialkach |
wystarczy motorower, czy nawet kosiarka spalinowa
Nikola5 - Czw 17 Maj, 2012 17:42
W gazetce ,,Przepis na ogród " pani pisze ,że pozbyła się nornic zakopuj±c w ich norach kosmyki włosów może być też sier¶ć zwierzat np kotów ,psów.Pisze ,że te gryzonie wyj±tkowo nie znosz± zapachu włosów.Wyczytała to w jakiej¶ gazecie , wypróbowała i nornice się wyniosły.Może warto wypróbować.
ewunka - Wto 06 Lut, 2018 20:34
No u nas też tych mrówek jest naprawdę wiele. Wystarczyło kupić na mrówki preparat i spokój ¶więty.
japoneczka01 - Pon 21 Maj, 2018 18:59
Mrówki to naturalny niszczyciel kleszczy i nie powinno ich się likwidować.
|
|
|