To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Masa solna, modelina i inne... - Modelina

Anula - Sob 25 Lut, 2006 18:20
Temat postu: Modelina

wesoło mi
http://www.7ya.ru/photos/...brid=53696&ob=0

mirka - Śro 15 Mar, 2006 12:28

Super stronka. Wielkie dzięki kwiatek dla ciebie
===============
Pozdrowienia Mirka

maranta - Czw 27 Lip, 2006 20:04

Pierwszy raz w życiu miałam dziś modelinę w ręku.
Tata gdzieś to w sklepie wypatrzył, kupił malutkie pudełeczko, rzucił mi je rano i mówi masz i się baw wesoło mi
Od czasu dzieciństwa nigdy nic nie lepiłam, zresztą wtedy to była plastelina a nie modelina.
Dziś spróbowałam zrobić różyczkę, wyszła mi raczej kocia kupka na listkach hahahihi
Myślałam, że jak toto ozłocę, to będzie bardziej różyczka niż kupka, no niestety.
Tak się teraz zastanawiam co mam z tym zrobić hmmm

Zdjęcie robiłam w takim ujęciu, żeby jak najmniej kupkowato wyglądało wesoło mi

Madzia - Czw 27 Lip, 2006 22:45

rotfl Aniu, a może jakimś dłutkiem tak podrzeźbić? Nie wiem czy da się. A na pewno następna próba będzie o wiele bardziej udana. bye
tanusia - Sob 29 Lip, 2006 09:31

piekna stronka...zima takich poszukiwalam,zeby dziecko sie nie nudzilo...teraz sie przyda...cudenka...
Anonymous - Wto 17 Paź, 2006 19:18

Witam!
Przepraszam, że tak się wprosiłam i od razu zawracam głowę. Bardzo bym chciała zobaczyć te figurki, ale nie pokazują mi się zdjęcia na tej stronce. Może macie na to jakiś sposób?
Pozdrawiam
Magda

krzysztofina - Pią 20 Paź, 2006 08:39

rooda-musisz sie zalogować- bye
alwisia - Sob 11 Lis, 2006 18:07

Ja z modeliny zrobiłam aniołki- tylko oczka nie udawały mnie się i jednemu wkleiam gotowe, a drugiemu zrobiła moja wnusia.

lola0466 - Sob 11 Lis, 2006 18:29

Alwisiu aniołki bardzo ładne!!!
Maranto a Twoja różyczka też mi się bardzo podoba.

Bećka - Nie 12 Lis, 2006 14:29

Nareszcie i w temacie modeliny coś zaczyna się dziać hopla hopla hopla wesoło mi wesoło mi wesoło mi

Alwisiu Twoje aniołki są superanckie brawo
Teraz czekamy kiedy zrobisz takie stojace wesoło mi zebalek

Bożek - Wto 10 Lip, 2007 09:29

Maranta jak na mój sromny gust to różyczka jest cool
Zosia32 - Wto 10 Lip, 2007 09:42

Alwisia aniołki superowe, małymi kroczkami zbliżają się święta tez już
muszę coś pomyśleć o takich ozdobach ,a tak sobie pomyślałam
i może to zrealizuje że każdy z gości ,którzy w tym roku przyjdą do mnie na wigilię (bo wigilia w tym roku przypada że ja ją robię ) dostanie jakiś prezencik
mojej własnej roboty i chyba będą to anioły z masy solnej albo modeliny hahahihi
Pozdrowienia wesoło mi

Pilar - Pon 27 Sie, 2007 20:46

maranta napisał/a:

Dziś spróbowałam zrobić różyczkę, wyszła mi raczej kocia kupka na listkach hahahihi
Myślałam, że jak toto ozłocę, to będzie bardziej różyczka niż kupka, no niestety.
Tak się teraz zastanawiam co mam z tym zrobić hmmm

[url=http://images2.fotos...99m.jpg]Obrazek[/URL]

Zdjęcie robiłam w takim ujęciu, żeby jak najmniej kupkowato wyglądało wesoło mi

Osobiście nie mam wielkiego doświadczenia w takich sprawach i nie wiem jak ją robiłaś, ale patrząc na twoją różę to wydaje mi sie że cały efekt psuje środek tego kwiatka. Jeśli chcesz aby była rozwinięta albo dopiero rozwijająca się to powinnaś zacząć od środka kwiatka. Jeśli zrobi się już środek najlepiej zwijając kawałek modeliny w rulonik (środek) a później dokleić kilka płatków i listków. To chyba najłatwiejszy sposób. Jak patrzę na twój kwiatek to wydaje mi sie że ty zaczęłaś od listków. Confused Radzę spróbować jeszcze raz, a na pewno za drugim razem się uda zebalek
PS. Jak zrobiłaś ten listek? Jest bardzo autentyczny. hmm

maranta - Pon 27 Sie, 2007 21:43

Pilar napisał/a:
Jak patrzę na twój kwiatek to wydaje mi sie że ty zaczęłaś od listków.

Masz 100% racji, dokładnie- zaczęłam od listków i potem kolejno kleiłam płatki i na końcu nie mogłam wepchnąć porządnie środeczka róży- choć wyszedł mi bardzo ładny, przy próbie dolepienia wyszła właśnie... kocia kupka na listkach.
Na dodatek gdy to kleiłam był piekielny upał i modelina dosłownie sie rozpływała w palcach puknąć się

Pilar napisał/a:
PS. Jak zrobiłaś ten listek? Jest bardzo autentyczny.

Hmm, kleiłam sobie na stoliczku na balkonie, przy balkonie rośnie potężna dość leszczyna, kombinowałam jak listka zrobić i jak w ogóle ma wyglądać.
Zerwałam na wzór młodziutkiego listka z leszczyny, chciałam spróbować odgapić, ponieważ to mi się nie udało, więc zwyczajnie rozwałkowany kawałek modeliny położyłam na listku leszczyny i leciutko listka odcisnęłam na modelinie obrywając delikatnie nadmiar modeliny dookoła listka.
Przy próbie odklejenia listka modelina lekko się powyginała (przez ten upał). Stwierdziłam, ze tak nawet jest ładnie, bo fajny kształt liścia wyszedł.
Drugiego liścia już z premedytacją zrobiłam w ten sam sposób wesoło mi

Pilar - Pon 27 Sie, 2007 21:58

maranta napisał/a:
Drugiego liścia już z premedytacją zrobiłam w ten sam sposób wesoło mi

Premedytacja czy nie ale genialne wykonanie. hopla A ten kwiatek to następnym razem radzę robić od środka. Na pewno wtedy wszystko będzie ok. zebalek
Zresztą chyba każdy kwiatek najlepiej wychodzi jak się go robi od środka wesolek

maranta - Pon 27 Sie, 2007 21:59

Pilar napisał/a:
ten kwiatek to następnym razem radzę robić od środka. Na pewno wtedy wszystko będzie ok. Zreszta chyba każdy kwiatek najlepiej wychodzi jak się go robi od środka

Dziękuję za radę, spróbuję i z pewnością wyjdzie lepszy Smile

Pilar - Pon 27 Sie, 2007 22:05

Czekam na efekty cmoknięcie
Nadia1n - Pon 29 Wrz, 2008 13:24

A to moje lepianki z modeliny hahahihi

buziaczek - Pon 29 Wrz, 2008 18:37

Nadia1n, brawo cool brawo brawo
zonieczka - Pon 29 Wrz, 2008 18:39

śliczniutkie brawo brawo brawo
mala100gosia - Pon 29 Wrz, 2008 19:10

http://emolizassmile.flog.pl/

a o to prace mojej przyjaciółki mozna kupowac i zamawiac a ja powiem ze nawet sama czasem cos u niej zamowie np. na ostatnich zdjęciach szydełkowych mam kolczki wisienki od niej Smile

beacia-24 - Pon 29 Wrz, 2008 20:50

Nadia1n, jakie śliczne te modelinkowe cudka Smile
Nadia1n - Pon 29 Wrz, 2008 20:54

Baaaaaaaaaaardzo Wam dziękuję za ciepłe słowa. Nareszcie znalazłam grono zapaleńców podobnych do mnie albo nawet większych cmoknięcie
Halkuk - Wto 30 Wrz, 2008 14:55

Prześliczne prace cool brawo cool
ola1996 - Pią 25 Lut, 2011 14:35

Moje różności ;D