Świat włóczek - Jakie wzory pasują do b. kolorowej włóczki?
avante - Czw 28 Cze, 2012 15:47 Temat postu: Jakie wzory pasują do b. kolorowej włóczki? Na candy u Ciapary wygrałam motek kolorowej jedwabnej włóczki. Włóczka wygląda tak:
http://www.biferno.pl/pl/...Silk-MH011/1273
Mam teraz dylemat jeśli chodzi o wzór. Czy on się nie zgubi w tych wszystkich kolorach? Może lepiej zrobić coś bardziej gładkiego? Np taką chustę:
http://www.ravelry.com/pa...as-simple-shawl
albo: http://www.ravelry.com/pa.../ladawans-shawl
Dodam, że jeszcze nigdy nie robiłam żadnej chusty ani szala. Wszelkie rady i sugestie mile widziane.
karmelek - Czw 28 Cze, 2012 17:01
Ach, szczęściaro Więc to Ty dostaniesz to kolorowe cudo
Myślę, że przy takich kolorach wzór powinien być jak najprostszy, lub całkiem gładki. Robiłabym chustę z pierwszego linku
avante - Czw 28 Cze, 2012 17:09
Już dostałam Nawet zaczęłam robić małą próbkę.
Ada - Czw 28 Cze, 2012 17:55
W tego typu włóczce należy oprócz wzoru dobrze dobrać rozmiar drutów. Wydaje mi się, że ażurki też będa ładnie wyglądać, np. http://www.ravelry.com/pa...arrowette-shawl /zdjęcia z lewej strony/.
Można przeglądnąć również tu http://club.osinka.ru/topic-57622?&start=810 58 stron
avante - Pią 29 Cze, 2012 06:50
Dziękuję
avante - Pią 29 Cze, 2012 12:32
Czy nie wychodzi mi to zbyt ciasno? Robię najmniejszymi drutami jakie były zalecane do tej włóczki ale wydaje mi się, że robię luźno (w każdym razie zwykle muszę brać druty o rozmiar mniejsze niż zalecane).
Ada - Pią 29 Cze, 2012 14:16
To zależy, czy Ci się tak podoba. "Na odległość" trudno ocenić.
Nie piszesz jakich drutów używasz, wygląda, że 3mm. Czy nie za cienkie?
Musisz brać pod uwagę jeszcze to, że jesteś ograniczona ilością metrów. Chyba, że będziesz dokupować. Ta chusta - oryginał, którą robisz jest dziergana drutami 6mm, zużycie włóczki to 430-490m.
Włóczka jest gruba, bo ma 55yardów w 50g [ok. 50m], próbka 3o. na 1 cal, czyli 3o. na 2, 54cm. Innymi słowy, robiąc ściśle wg opisu wyjdzie Ci bardzo mała chusta, a jeśli zwiększysz ilość rzędów, to może zabraknąć włóczki, a konkretnie chusta wyjdzie mała.
avante - Pią 29 Cze, 2012 14:33
Tak, to są druty nr 3. Trochę mnie wystraszyłaś, że może mi zabraknąć włóczki.
Ada - Pią 29 Cze, 2012 15:28
Może nie zabraknąć, ale chusta może wyjść mała. Trudno mi określić jak gęsto robisz. Ja tak wydedukowałam patrząc na włóczkę oryginału tej chusty. Zresztą zależy jaką lubisz, może ta wielkość Cię zadowoli, bo ja np. nie lubię ogromnych.
avante - Pią 29 Cze, 2012 15:41
Sprułam i teraz robię na drutach nr 4.
Sama nie wiem jakie chusty lubię - jeszcze żadnej nie mam ale raczej nie chciałabym żeby wyszła ogromna.
AlaJ - Pią 29 Cze, 2012 16:15
W pierwszym poście jest link do tej włóczki i wg opisu na stronie sklepu w motku 100 g jest 640 metrów, to chyba nie tak mało? A druty 3-5 zalecane.
Ada - Pią 29 Cze, 2012 20:28
Wszystko się zgadza. Chodzi o to, że inna dzianina wychodzi na drutach 3mm, a inna na 5mm. Myślę tu o wymiarach. 640m to ilośc odpowiednia na chustę /nie każdą!/, ale czy wielkość chusty robionej na drutach 3mm będzie odpowiednia to inna sprawa. Druty zalecane 3- 5mm, ale 3mm może być dla odzieży, a 5mm dla szali i chust.
To są wszystko rozważania teoretyczne, bo ja omnibusem nie jestem.
ciapara - Pią 29 Cze, 2012 21:04
Jesli chodzi o wielkosc robilam ostatnio gingko z motka 500 metrowego drutami 4 mm
Wyszla szerokosc 180 cm wys 67 cm. Twoja zatem bedzie wieksza o 140 metry w motku... wiec powinno wystarczyc nitki... chyba
avante - Wto 03 Lip, 2012 20:26
Niezbyt ładnie wychodzi mi brzeg chusty - może wynika to ze wzoru (narzut jest zaraz za oczkiem brzegowym). Czy można potem ten brzeg obrobić np. półsłupkami albo jakąś plisą, czy raczej się tego nie praktykuje?
ciapara - Wto 03 Lip, 2012 21:16
avante, w chuscie nie robilam obrobienia, ale w szalu ... wywijał mi się brzeg i obrzuciłam właśnie półsłupkami.
M. - Wto 03 Lip, 2012 23:01
| avante napisał/a: | | Niezbyt ładnie wychodzi mi brzeg chusty - może wynika to ze wzoru (narzut jest zaraz za oczkiem brzegowym). Czy można potem ten brzeg obrobić np. półsłupkami albo jakąś plisą, czy raczej się tego nie praktykuje? |
można,
ale ja po tym jak mi się wywinął brzeg w kiri ...zawsze praktykuję 3-5 oczek francuzem przed narzutem z jednej strony i po narzucie z drugiej
avante - Śro 04 Lip, 2012 10:04
ciapara, M., dziękuję za rady.
theli - Śro 04 Lip, 2012 10:59
Wracając do pierwszego pytania - im prostszy, tym lepszy. Jeśli ażur, to też tylko prosty - coś w stylu, jak pokazujesz w próbce. Wszelkie inne wyrafinowane wzory pogubią się, niepotrzebnie się tylko napracujesz. Ta włóczka wygląda na lekko błyszczącą, więc tym bardziej ten błysk zdominuje ażur.
A 640m zupełnie wystarczy na całkiem sporą chustę.
avante - Śro 04 Lip, 2012 11:22
theli, dziękuję
ciapara - Śro 04 Lip, 2012 11:28
Theli masz sokole oko ona faktycznie jest z lekkim połyskiem
avante - Czw 09 Sie, 2012 19:23
Skończyłam! Teraz zastanawiam się jak to zblokować.
ciapara - Czw 09 Sie, 2012 19:28
avante, trzeba by zobaczyc kto z takiej nici robil...mam na mysli takiej gatunkowo...
|
|
|