Problemy, pytania - Co można zrobić z KALINKI
Kelmuska - Pon 16 Lip, 2012 11:36 Temat postu: Co można zrobić z KALINKI Dziewczyny dostałam od kuzynki 3 moteczki KALINKI w ślicznym błękitnym kolorze. Czasami coś tam wydziergałam dla jej córeczki i kupiła mi w podzięce właśnie taką włóczkę, bo spodobał jej się kolor i miła w dotyku. Miły gest z jej strony, tylko, że ja nigdy KALINKI nie miałam, a to takie sztuczne raczej. Łapki mnie swędzą, żeby chwycić za szydełko, ale czy ta włóczka nadaje się na bluzeczki. Doradźcie co można z niej zrobić?
skoczka - Pon 16 Lip, 2012 11:47
Witaj.Ja bardzo lubie Kalinkę-robię z niej bluzeczki.Jak wejdziesz w moje albumy to zobacz taki zielony letni sweterek robiony azurkiem.
Kelmuska - Pon 16 Lip, 2012 11:55
skoczka, Twoje prace bardzo mi się podobają, a zwłaszcza biała bluzeczka drutowo-szydełkowa z rozkloszowanymi rękawkami. Tylko, że ja taka bardziej szydełkowa jestem, więc coś na szydełku muszę wydziergać. Nie wiem tylko, czy taki sztuczny wyrób będzie się dobrze nosił, nie będzie za bardzo potliwy?
Anisa - Pon 16 Lip, 2012 15:42
Ja uważam, ze Kalinka świetnie się nadaje na szydełkowe letnie bluzeczki. Ja z kalinki robiłam topik a'la Carmen ( wzór w dziale dziergamy on line) i takie bolerko
Kelmuska - Pon 16 Lip, 2012 15:49
Anisa, dzięki
Violetta21 - Pon 16 Lip, 2012 16:52
Basia robiła ostatnio z kalinki bluzeczkę o tą
http://maranciaki.pl/foru...php?pic_id=1391
barbara 1 - Pon 16 Lip, 2012 16:53
Z kalinki i może problem będzie rozwiązany

i jeszcze to
Kelmuska - Pon 16 Lip, 2012 17:30
Violetta21, barbara 1, tylko nie Gwiazda, bo już dwie mam zaczęte, ale właśnie wzięłam się za carmenkowy topik, bo przypomniałam sobie Basiu o Twoim kalinkowym, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki kobietki, może będę miała kolejną niebieską bluzeczkę
barbara 1 - Pon 16 Lip, 2012 18:20
Ja z kalinki po zrobieniu danej rzeczy traktuje para z żelazka ,wtedy nitka jest super
Kelmuska - Pon 16 Lip, 2012 19:12
barbara 1, dzięki za radę, Jak dobrnę do końca, to tak zrobię
kabyr - Wto 17 Lip, 2012 09:03
Kelmuska zrób sobie najpierw próbkę,
ponieważ po odparowaniu KALINKA trochę rośnie.
Kelmuska - Wto 17 Lip, 2012 10:38
kabyr, dzięki za radę tylko jak bardzo rośnie, bo ja już trochę zrobiłam i nie za bardzo mam ochotę na prucie.
A można nie odparowywać?
Grażyna - Wto 17 Lip, 2012 13:07
Nie rosnie. Zależy to od tego jak będziesz operować żelazkiem. Jeśli będziesz delikatnie przykładać żelazko, to nie urosnie. Jeśli będziesz ciągnąć żelazko po bluzeczce, to urosnie. Prasowanie tej nitki powoduje, że nitka robi się nieco cieńsza, spłaszczona, oczka się wyrównują i wyrób nabiera blasku. Potem możesz prać w automacie i wieszać na sznurku, a bluzka sie nie zmieni, o ile dobrałaś odpowiednie szydełko.
Ta nitka ma tę zaletę, że jak coś zrobisz za małego to możesz rozprasować do oczekiwanej wielkości.
Violetta21 - Wto 17 Lip, 2012 13:26
zgadza się nitka jest świetna mam z niej topik o ten
nic się z nim nie dzieje, a piorę w pralce i delikatnie prasuje na lewej stronie jak jest taka potrzeba
Kelmuska - Wto 17 Lip, 2012 14:10
Violetta21, Grażyna, dziękuję. Wszystkim dodałam punkciki, bo każda z Was pomogła. Dziękuję za cenne rady
jolajka - Wto 17 Lip, 2012 14:28
Robiłam chusty np http://mojedubaninki.blog...j-wymianki.html
i tunika http://mojedubaninki.blog...dziennosci.html
bardzo fajnie się nosi choć jak dla mnie trochę kiepsko się robi , bi szydełko ciągle zaciąga nitkę
|
|
|