Problemy, pytania - czapka truskawka
joka - Sob 01 Wrz, 2012 08:28 Temat postu: czapka truskawka Witam
Chcialabym zrobic córeczce czapeczkę truskawke na jesień. Znalazłam bardzo oryginalne zakończenie w kształcie listków lecz nie wiem jak je zrobic.Bardzo prosze o jakies wskazówki.Pozdrawiam.
ciapara - Sob 01 Wrz, 2012 17:55
Przyglądam się tej czapce i przyglądam i ja bym ją ugryzła w ten sposób, że zaczęłabym ją od czubka głowy. Dodawała półsłupki przymierzając czapkę. Ostatni rząd ten przed tymi listkami to mi wyglada na kombinację 3 oczka łancuszka i 3 słupki. Potem szydełko i inny kolor nici tu zielony i wyglada to mi tak tam gdzie były 3 słupki robisz 3 słupki tylko nitka zielona a tu gdzie te listki coś na kształt przeciągnięcia 3 krotnego na kazdym z 3 listków. Bo na słupki to mi nijak nie wyglada.
I jak tak sie patrze to musi to byc zrobione tak ze masz 3 słupki zielonej nici...i na odleglosci 2 krotnej ( 3 słupki w rzedzie wyzszym, łanc, 3 słupki w rzedzie wyzszym) robiony jest ten listek zielony.
Czyli tak 3 słupki zielone, mniej wiecej 5 oczek łancuszka zielona nitka, 3przeciagniecie jakby pod skosem wstecz to 1 listek, 3 przeciagniecia na wprost zielona nitka to drugi listek, 3 przeciagniecia po skosie w prawo- trzeci listek i znowu 5 oczek łancuszka...i 3słupki zielone...i kolejny listek.
Najwieksza trudnosc to rozplanowanie ilosci listków zeby wpasowac sie w obwód czapki.
Powodzenia zycze i mam nadzieje ze dasz juz sobie rade.
avante - Sob 01 Wrz, 2012 20:27
Znalazłam takie zdjęcia:
ciapara - Sob 01 Wrz, 2012 20:29
avante, dobra robota widać jak petelki są robione
joka - Nie 02 Wrz, 2012 11:56
Dziewczyny jestescie niesamowite !!!! Bardzo wam dziekuje !!!
ciapara - Nie 02 Wrz, 2012 13:13
joka, tak jeszcze dumałam nad ta czapka. I doszłam do wniosku ze od otoka tez mozesz zaczac w sumie. Moze wtedy łatwiej bedzie dopasowac Ci ilość tych listków.
Pokaż koniecznie czapkę jak skończysz
Grażyna - Nie 02 Wrz, 2012 19:31
Fajny wzorek.
joka - Pon 03 Wrz, 2012 09:14
[/b]Ciapara czapki robię od góry i tak też spróbuje tym razem , jak skończę to się pochwalę [/b]
ciapara - Pon 03 Wrz, 2012 11:50
E to spoko Myślałam że jesteś poczatkująca
Czekam z niecierpliwością
inez124 - Pon 03 Wrz, 2012 13:17
Fajna ta czapunia
joka - Pią 07 Wrz, 2012 21:25
Dziewczyny jeszcze jedna prośba odnośnie czapek czy wiecie może jak się robi takie połaczenia dwóch kolorów ? Chyba w jednym rzedzie sa razem dwie nitki ale jak je połaczyc ?
Naavy2000 - Pią 07 Wrz, 2012 22:25
Tak na oko: rząd słupków niebieskim, później rząd oczek ścisłych fioletowym, a następny rząd to znów słupki niebieskim, ale nie normalnie wkłuwane, tylko reliefowe, robione od tyłu (albo czapka w trakcie robienia odwrócona na lewą stronę), żeby krawędź się uwypukliła. Następnie znów fioletowe oczka ścisłe, i tak w kółko...
Nie wypróbowałam tego, możliwe, że oczka ścisłe były tez wkłuwane w jakiś wymyślniejszy sposób, ale możliwości chyba nie ma zbyt wiele.
BTW trafiłam na taką wersję czapki truskawkowej: http://www.liveinternet.r...9841/page4.html
Pozdrawiam
joka - Nie 09 Wrz, 2012 18:31
Naavy2000 dziekuje za rade sprobuje tak zrobic jak napisalas
Naavy2000 - Czw 13 Wrz, 2012 16:58
Bardzo mi miło, i czekam na sygnał, jak wyszło
|
|
|