To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - czapeczka dla niemowlaka

lilka233 - Wto 18 Wrz, 2012 12:16
Temat postu: czapeczka dla niemowlaka
Nie jestem pewna skąd mam taki opis czapeczki /podam niżej/.Szukałam na forum i nie mogę znależć.
Rz.1: 25 o.łańcuszka, słupek w 4 o. od szydełka, słupki w każde pozostałe o. /razem 23 sł/.
Rz.2: 3 o.łańc., obrócić robótkę, słupki w każde o.
Rz.3-19: tak jak rz.2
Do tego momentu zrobiłam bez problemu.Wyszedł prostokąt. Problem zaczął się od miejscia:
"Połączyć robótkę rzędem 1 i 19, zamknąć jednym oczkiem ścisłym,zakończyć."
Nie rozumiem tego. placzek Czy mogę poprosić o wytłumaczenie mi co mam zrobić?
Z góry dziękuję uklon

Kelmuska - Wto 18 Wrz, 2012 13:42

lilka233 napisał/a:
"Połączyć robótkę rzędem 1 i 19

prostokąt składasz na pół i albo zszywasz bok czapeczki albo łączysz go szydełkiem oczkami ścisłymi. Nic nie pisze, co z górą czapeczki, więc jak zrobisz tak jak bok, to wyjdzie trochę śmiesznie, taka kwadratowa czapusia.

Ja takie małe czapeczki zaczynam robić od góry na okrągło i rozszerzam dodając równo słupki, a jak osiągnę potrzebny obwód to dalej prosto same słupki, bez dodawania. Nie muszę wtedy nic zszywać ani łączyć.

niezapominajka - Wto 18 Wrz, 2012 15:03

Moim zdaniem możesz zszyć rząd 1 z 19 i górę ściągnąć jak u zwykłej czapki. Inny sposob zszyć boki 1 i 19 oraz górę czapki zszyć prosto . Wtedy można na rogach przyszć pompony lub inaczej ozdobić.

Chyba że chodzilo Ci o ten opis. Pierwsza czapka.
czapka

siebusania - Wto 18 Wrz, 2012 15:06

Kelmuska napisał/a:
Nic nie pisze, co z górą czapeczki, więc jak zrobisz tak jak bok, to wyjdzie trochę śmiesznie, taka kwadratowa czapusia.
klemuska ma racje wyjdzie taka śmieszna czapusia, nierobiłam takiej, ale kupiłam w sklepie do komplelu i jak założyłam małej to wygląda to nie zbyt fajnie, bo na górze czapki jest taki czubek
niezapominajka - Wto 18 Wrz, 2012 15:12

pisałyśmy jednocześnie,lilka233 sprawdź link który podałam wcześniej.
siebusania - Wto 18 Wrz, 2012 15:46

to juz teraz wiem o jaką czapeczke ci chodzi, niestety nie umiem ci pomóc, nie umiem robić z opisów
lilka233 - Śro 19 Wrz, 2012 19:52

Kelmuska napisał/a:

prostokąt składasz na pół i albo zszywasz bok czapeczki albo łączysz go szydełkiem oczkami ścisłymi. Nic nie pisze, co z górą czapeczki, więc jak zrobisz tak jak bok, to wyjdzie trochę śmiesznie, taka kwadratowa czapusia.

No właśnie wychodzi coś śmiesznego.
niezapominajka napisał/a:
czapka

Właśnie o ten opis chodziło! Tylko że był sam opis, a czapka na zdjęciu była zupełnie inna. I ja robiłam myśląc o zdjęciu wesoło mi Na fotce była czapka z dwoma pomponami,więc nie wiem skąd zaczerpnęłam ten opis,jakaś kompletna pomyłka.
Już wszystko sprułam. Robię nową od góry.
Dziękuję Wam bardzo za pomocne linki i odpowiedzi. kwiatek dla ciebie