To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - indian-feathers

inez124 - Pią 21 Wrz, 2012 11:33
Temat postu: indian-feathers
http://www.ravelry.com/pa...indian-feathers

Bardzo podoba mi się ta chusta (szalik ), ażur zrobię bez problemu umiem robic na podstawie schematów. Niestety mam problem z przetłumaczeniem drugiej częsci wzoru-rzędów skróconych, tyle sie zorientowałam ,że na początek trzeba przerobić 110 oczek i odwrócic ale kompletnie nie wiem co dalej. Pomożecie?Bardzo dziękuję pozdrawiam.

Poprawilam link. Ada

calicja - Pią 21 Wrz, 2012 19:44

inez124, link nie działa, a o rzędach skróconych jest w kilku wątkach chyba - wystarczy użyć opcji "Szukaj" postów i ... już masz Smile Wiem, ze łatwiej spytać - ale ... to nie jest wielki wysiłek. bye bye
http://maranciaki.pl/foru...ghlight=#427070

Ada - Pią 21 Wrz, 2012 20:29

Tu http://maranciaki.pl/foru...r=asc&start=850 opisywalam jak robic rzedy skrocone w chuscie "Abrazo". Jak przeczytasz kilka postow to napewno "zaskoczysz".
Robi sie podobnie z tym, ze w "indian-feathers" dobiera sie po 3 oczka, a w Abrazo po 4. Zatem trzeba zmienic ilosc przerabianych oczek w poszczegolnych rzedach.

inez124 - Pią 21 Wrz, 2012 20:45

calicja wiem że było,chodziło mi konkretną ''rozpiskę'' bo wiem że liczba oczek zmienia się a tam jest ich ponad 400

Ada czyli pierwszy rząd robię te 110 oczek potem odwracam i robie 113 i tak dalej z kolejnym rzedem wiecej .Mam nadzieję ,że dobrze rozumuje(chociaż kto wie po cieżkim tygodniu szczęka ).Myslę ,że po prostu muszę wziąc drutki i spróbować może się uda.Dzięki za poprawienie linka

Dziewczyny dziękuję za odpowiedz i pomoc love ,zawsze można na was liczyć.Pozdrawiam cmoknięcie

Ada - Pią 21 Wrz, 2012 22:34

W rzedzie powrotnym nie 113, a chyba 13 /nie mam przed sobá opisu/. Najprosciej wytlumacze Ci tak -robisz w srodku chusty te 13 oczek /110 to jest dojscie do srodka/, a potem z kazdej strony dobierasz po 3o.
rząd 1; 110p, powrót
rząd 2; 13 oczek lewych, powrót
rząd 3; 12p, 2razem na prawo /przeciagniecie/, 3p, powrót
rząd 4; 15 o.l, 2razem na lewo, 3o.l., powrót
rząd 5; 18p, 2 razem /przec./, 3p, powrót
rząd 6; 21o.l. 2razem na lewo, 3o.l., powrót
rząd 7; 24p.....itd
zwroc, prosze uwage, ze na poczatku rzedu liczba oczek zwieksza sie o 3.

inez124 - Sob 22 Wrz, 2012 08:30

Ada kwiatek dla ciebie bardzo dziękuję ,Twoja pomoc jest nieoceniona love
zawsze pomagasz i nie zgadzam się z ostatnim "atakiem " na Ciebie ,jak zawsze pomogłaś a i tak "dostało Ci się"
Pozdrawiam

Ada - Nie 23 Wrz, 2012 16:34

inez124 napisał/a:
Ada
zawsze pomagasz i nie zgadzam się z ostatnim "atakiem " na Ciebie ,jak zawsze pomogłaś a i tak "dostało Ci się"

Dla mnie to nie pierwszyzna. Nic nie poradzé na to, ze ktos ma postawe roszczeniowa i sadzi, ze wszystko mu sie nalezy. Na dodatek "podane na talerzu".