ozdoby naszego domu - Zaprośmy wiosnę!!!
danuta_50 - Nie 05 Mar, 2006 11:40 Temat postu: Zaprośmy wiosnę!!! Dość zimy!!
Czas na akcent wiosenny!!
Z resztek nici udziargałam małe kwiatuszki- na zachętę dla wiosny aby wreszcie nadeszła.
Dołączycie do grona przywołujących wiosenkę?
Malgosia - Pon 06 Mar, 2006 18:49
Cały czas wyglądam, czy nadchodzi wiosna. I dzisiaj z tej tęsknoty zrobiłam maleńką ozdobę - kwiatek szydełkowy. Jak zwykle wydziergałam go bez wzoru - tak "na oko".
danuta_50 - Wto 07 Mar, 2006 09:35
Moje najnowsze propozycje (jeszcze w trakcie tworzenia)
Pozdrowionka
Viola - Czw 16 Mar, 2006 19:47
a może serwetka z motylkami na wiosnę
http://www.fotosik.pl/pok...i9adejyivr.html
danuta_50 - Sob 18 Mar, 2006 14:25
A teraz serwetka "kwiatowa"
Do serwetki nie posiadam schematu, odrabiałam z gotowej już serwetki. Z pewnością moje dzieło ma wiele błędów, jak będę miała więcej czasu skoryguję je.
Pozdrawiam
danuta_50 - Nie 19 Mar, 2006 12:06
Zrobiłam nowy koszyk i zebrałam wszystkie wcześniej zrobione kwiaty.
Ja chcę wiosnę. Zimie
Pozdrowionka
Alegrias - Śro 22 Mar, 2006 16:16
A ja wydziergałam Panią Wiosnę Co prawda jeszcze jej nie utwardziłam, no... i jeszcze nieco nieskończona, ale i tak już się spóźniłam, bo wiosna przecież od wczoraj..., przynajmniej ta w kalendarzu..., bo prawdziwa też się spóźnia Może wkrótce jednak zawita więc na jej przywitanie, oto mam taką lalę
Alegrias - Sob 25 Mar, 2006 09:46
Jeszcze raz wszystkim dziękuję
Madzia, robiłam z tych samych nici, co koszyczkowe obramowanie, czyli - kordonki ariadny, 10g, tylko nie na nich nazwy koloru, ani numeru, wzięłam po prostu te, które mi się spodobały i nie byłam w stanie wyjść z pasmanterii bez nich
Umieszczam obiecany schemat, przepraszma, że nie zdążyłam w czwartek, jak obiecałam... Chciałam wczoraj, ale forum mi nie działało, więc dzisiaj niezwłocznie zamieszczam to co udało mi się rozrysować, a wygląda to tak:
Spódniczka, z jednego z aniołków:
Teraz już moje bazgrołki, czyli wykończenie spódniczki:
Tors:
Rączki:
Główka - na oko, jak to do aniołków robiłam, nie pamiętam początkowej liczby oczek nawet...
Kwiatki próbowałam rozrysować, ale... schemat wychodził bardzo nieczytelny, więc spróbuję je opisać:
1) 4 oczka łańcuszka, oczkiem ścisłym zamknąć z pierwszym oczkiem łańcuszka;
2) 3 oczka łańcuszka, oczko ścisłe w pierwsze oczko poprzedniego rzędu - powtórzyć jeszcze 3 razy;
3) oczko łańcuszka - zakończyć robotę.
Pozostałe nitki służyły mi do zawiązania kwiatków na sukieneczce, potem je chowałam i resztę ucinałam.
Kwiatki w koszyczku robiłam tą samą zasadą, tylko dodawałam do nich łodyżki, zrobione łańcuszkiem zieloną nitką.
Koszyczek:
1) 4 oczka łańcuszka zamknąć w kółeczko;
2) 2 oczka łańcuszka i 7 półsłupków;
3) 2 oczka łańcuszka 1 półsłupek w to samo oczko poprzedniego rzędu, 2 półsłupki w te samo oczko - powtarzać do końca okrążenia;
4) 3 oczka łańcuszka 15 słupków;
5) oczko ścisłe, 3 oczka łańcuszka - nie w podstawę słupka poprzecniego rzędu, tylko w przerwę między dwoma słupkami popdzedniego rzędu (aby uzyskać efekt mijania), 15 słupków "mijanych", czyli pomiędzy słupkami popdzedniego rzędu;
6) wykończenie półsłupkami w każdą przerwę między słupkami i w każdy słupek poprzedniego rzędu.
Zakończyć oczkiem ścisłym, uchwyt zrobić z łańcuszka - dowolna długość, jak komu pasuje
To chyba wszystko... Mam nadzieję, że dość czytelnie to opisałam, w razie pytań, służę odpowiedzią
Miłego dziergania
Ps. Przepraszam za jakość zdjęć moich bazgrołków, ale robiłam to wieczorem, więc zabrakło mi światła dziennego, a chciałam umieścić schemacik koniecznie jeszcze wczoraj, tylko - tak jak pisałam forum mi nie działało...
alwisia - Wto 01 Sie, 2006 23:13
Zrobiłam różę na drutach, tylko listki są szydełkiem
maranta - Śro 02 Sie, 2006 12:14
Alwisia, różyczka jak żywa, śliczna
tekila - Śro 30 Maj, 2007 11:00 Temat postu: kwaity
tekila - Pią 01 Cze, 2007 19:59
tekila - Nie 03 Cze, 2007 11:49 Temat postu: poprawka
o
wkleiłam jeszcze raz bo światełko się odbiło. od razu lepiej wygląda
tekila - Nie 03 Cze, 2007 11:53 Temat postu: KWIATKI W DZBANUSZKU teraz jeszcze kwiatki do dzbanuszka komplet będzie do kuchni z koszyczkiem A
tekila - Nie 03 Cze, 2007 11:56 Temat postu: Jeszcze jedno trochę bliżej
tekila - Nie 03 Cze, 2007 12:56 Temat postu: obrecza na serwetki
danuta_50 - Pon 31 Gru, 2007 13:23
Jeszcze na dobre nie zaczęła się zima a już tęsknię za wiosną , za jej ciepłem i prawdziwymi kwiatami. Dowodem na to są kwiaty które zrobiłam :
Pozdrawiam cieplutko
małgośka - Wto 01 Sty, 2008 09:42
danuta_50, idzie Ci wspaniale jestem pod urokiem Twoich prac. Bardzo pięknie zrobiłaś koszyczek z kwiatami.
Ja się zastanawiam nad czymś ciekawym dla moich rodziców na 40 rocznicę ślubu. Myślałam również o jakimś koszyczku.
Wielkie brawa również dla pozostałych wiosennych prac są śliczne.
bjanna - Wto 01 Sty, 2008 10:55
bardzo czekam na taką wiosnę
alienor - Wto 01 Sty, 2008 13:23
piekne , sliczne kolorki i bardzo staranne i chyba pracochłonne , tyle platków
Madzia - Wto 01 Sty, 2008 13:54
Choć śliczny śnieżek za oknem pada miło zobaczyć takie kolorki.
To jest naprawdę prześliczne!!!!!!!!!
Violetta21 - Wto 01 Sty, 2008 18:40 Temat postu: Zaprośmy wiosnę!!! Śliczne są te kwiatuszki a jaka ładna serwetka
jola373 - Wto 01 Sty, 2008 23:40
Ale śliczności nadziergałaś!!!!
buziaczek - Śro 02 Sty, 2008 12:46
piękne kwiaty
Halkuk - Śro 02 Sty, 2008 13:39
Prześliczny bukiecik
|
|
|