To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

ozdoby naszego domu - Zaprośmy wiosnę!!!

danuta_50 - Nie 05 Mar, 2006 11:40
Temat postu: Zaprośmy wiosnę!!!
Dość zimy!!
Czas na akcent wiosenny!!

Z resztek nici udziargałam małe kwiatuszki- na zachętę dla wiosny aby wreszcie nadeszła.

Dołączycie do grona przywołujących wiosenkę? cmoknięcie

Malgosia - Pon 06 Mar, 2006 18:49

Cały czas wyglądam, czy nadchodzi wiosna. I dzisiaj z tej tęsknoty zrobiłam maleńką ozdobę - kwiatek szydełkowy. Jak zwykle wydziergałam go bez wzoru - tak "na oko".
danuta_50 - Wto 07 Mar, 2006 09:35

Moje najnowsze propozycje (jeszcze w trakcie tworzenia)

Pozdrowionka cmoknięcie

Viola - Czw 16 Mar, 2006 19:47

a może serwetka z motylkami na wiosnę bye bye

http://www.fotosik.pl/pok...i9adejyivr.html

danuta_50 - Sob 18 Mar, 2006 14:25

A teraz serwetka "kwiatowa" wesoło mi

Do serwetki nie posiadam schematu, odrabiałam z gotowej już serwetki. Z pewnością moje dzieło ma wiele błędów, jak będę miała więcej czasu skoryguję je.

Pozdrawiam cmoknięcie

danuta_50 - Nie 19 Mar, 2006 12:06

Zrobiłam nowy koszyk i zebrałam wszystkie wcześniej zrobione kwiaty.
Ja chcę wiosnę. Zimie koniec

wesoło mi

Pozdrowionka cmoknięcie

Alegrias - Śro 22 Mar, 2006 16:16

A ja wydziergałam Panią Wiosnę Smile Co prawda jeszcze jej nie utwardziłam, no... i jeszcze nieco nieskończona, ale i tak już się spóźniłam, bo wiosna przecież od wczoraj..., przynajmniej ta w kalendarzu..., bo prawdziwa też się spóźnia wściekły Może wkrótce jednak zawita hopla więc na jej przywitanie, oto mam taką lalę

Alegrias - Sob 25 Mar, 2006 09:46

Jeszcze raz wszystkim dziękuję cmoknięcie

Madzia, robiłam z tych samych nici, co koszyczkowe obramowanie, czyli - kordonki ariadny, 10g, tylko nie na nich nazwy koloru, ani numeru, wzięłam po prostu te, które mi się spodobały i nie byłam w stanie wyjść z pasmanterii bez nich Smile

Umieszczam obiecany schemat, przepraszma, że nie zdążyłam w czwartek, jak obiecałam... przykro mi Chciałam wczoraj, ale forum mi nie działało, więc dzisiaj niezwłocznie zamieszczam to co udało mi się rozrysować, a wygląda to tak:

Spódniczka, z jednego z aniołków:

Teraz już moje bazgrołki, czyli wykończenie spódniczki:

Tors:

Rączki:

Główka - na oko, jak to do aniołków robiłam, nie pamiętam początkowej liczby oczek nawet...

Kwiatki próbowałam rozrysować, ale... schemat wychodził bardzo nieczytelny, więc spróbuję je opisać:
1) 4 oczka łańcuszka, oczkiem ścisłym zamknąć z pierwszym oczkiem łańcuszka;
2) 3 oczka łańcuszka, oczko ścisłe w pierwsze oczko poprzedniego rzędu - powtórzyć jeszcze 3 razy;
3) oczko łańcuszka - zakończyć robotę.
Pozostałe nitki służyły mi do zawiązania kwiatków na sukieneczce, potem je chowałam i resztę ucinałam.

Kwiatki w koszyczku robiłam tą samą zasadą, tylko dodawałam do nich łodyżki, zrobione łańcuszkiem zieloną nitką.

Koszyczek:
1) 4 oczka łańcuszka zamknąć w kółeczko;
2) 2 oczka łańcuszka i 7 półsłupków;
3) 2 oczka łańcuszka 1 półsłupek w to samo oczko poprzedniego rzędu, 2 półsłupki w te samo oczko - powtarzać do końca okrążenia;
4) 3 oczka łańcuszka 15 słupków;
5) oczko ścisłe, 3 oczka łańcuszka - nie w podstawę słupka poprzecniego rzędu, tylko w przerwę między dwoma słupkami popdzedniego rzędu (aby uzyskać efekt mijania), 15 słupków "mijanych", czyli pomiędzy słupkami popdzedniego rzędu;
6) wykończenie półsłupkami w każdą przerwę między słupkami i w każdy słupek poprzedniego rzędu.
Zakończyć oczkiem ścisłym, uchwyt zrobić z łańcuszka - dowolna długość, jak komu pasuje Smile

To chyba wszystko... Mam nadzieję, że dość czytelnie to opisałam, w razie pytań, służę odpowiedzią Smile

Miłego dziergania wesoło mi

Ps. Przepraszam za jakość zdjęć moich bazgrołków, ale robiłam to wieczorem, więc zabrakło mi światła dziennego, a chciałam umieścić schemacik koniecznie jeszcze wczoraj, tylko - tak jak pisałam forum mi nie działało...

alwisia - Wto 01 Sie, 2006 23:13

Zrobiłam różę na drutach, tylko listki są szydełkiem

maranta - Śro 02 Sie, 2006 12:14

Alwisia, różyczka jak żywa, śliczna cool cool
tekila - Śro 30 Maj, 2007 11:00
Temat postu: kwaity

tekila - Pią 01 Cze, 2007 19:59

tekila - Nie 03 Cze, 2007 11:49
Temat postu: poprawka
o

wkleiłam jeszcze raz bo światełko się odbiło. od razu lepiej wygląda

tekila - Nie 03 Cze, 2007 11:53
Temat postu: KWIATKI W DZBANUSZKU
teraz jeszcze kwiatki do dzbanuszka komplet będzie do kuchni z koszyczkiem A
tekila - Nie 03 Cze, 2007 11:56
Temat postu: Jeszcze jedno trochę bliżej

tekila - Nie 03 Cze, 2007 12:56
Temat postu: obrecza na serwetki

danuta_50 - Pon 31 Gru, 2007 13:23

Jeszcze na dobre nie zaczęła się zima a już tęsknię za wiosną , za jej ciepłem i prawdziwymi kwiatami. Dowodem na to są kwiaty które zrobiłam :

Pozdrawiam cieplutko Smile

małgośka - Wto 01 Sty, 2008 09:42

danuta_50, idzie Ci wspaniale jestem pod urokiem Twoich prac. Bardzo pięknie zrobiłaś koszyczek z kwiatami. cool brawo
Ja się zastanawiam nad czymś ciekawym dla moich rodziców na 40 rocznicę ślubu. Myślałam również o jakimś koszyczku.
Wielkie brawa również dla pozostałych wiosennych prac są śliczne. brawo brawo

bjanna - Wto 01 Sty, 2008 10:55

bardzo czekam na taką wiosnę cool radocha
alienor - Wto 01 Sty, 2008 13:23

piekne , sliczne kolorki i bardzo staranne i chyba pracochłonne , tyle platków cool cool cool
Madzia - Wto 01 Sty, 2008 13:54

Choć śliczny śnieżek za oknem pada miło zobaczyć takie kolorki.
To jest naprawdę prześliczne!!!!!!!!! brawo brawo brawo brawo

Violetta21 - Wto 01 Sty, 2008 18:40
Temat postu: Zaprośmy wiosnę!!!
Śliczne są te kwiatuszki cool a jaka ładna serwetka zebalek
jola373 - Wto 01 Sty, 2008 23:40

Ale śliczności nadziergałaś!!!! brawo brawo brawo
buziaczek - Śro 02 Sty, 2008 12:46

piękne kwiaty brawo brawo
Halkuk - Śro 02 Sty, 2008 13:39

Prześliczny bukiecik cool brawo cool