Problemy, pytania - Super wzór
blush - Czw 15 Lis, 2012 23:40 Temat postu: Super wzór Witam chciała bym się dowiedzieć jakie druty i co tam jeszcze są mi potrzebne by zrobić poniższy wzór. Dodam że nie mam pojęcia o drutach ale tak się w tym zakochałam że zrobię wszystko by się tego naumieć. Czy na szydełku nie szło by tego wzoru jakoś zrobić jak tak to proszę o jakieś rady. Jak się na szydełku nie da to jak się do tego zabrać?
bardzo was proszę bo jak patrzę na objaśnienia schematów o drutach to nic nie jarzę jakieś kropki i kreski magia jakaś. Do tej fotki nie wiem nawet jaki schemat czy co narysować a co dopiero zrobić :/
myczka - Pią 16 Lis, 2012 06:23
masz do tego schemat i objaśnienia znaczków? wstaw fotkę to będzie łatwiej wytłumaczyć co robić w którym rzędzie,
blush - Pią 16 Lis, 2012 07:15
No właśnie nie mam bo to jest z bloga gdzie dziewczyna prezentuje włóczki a nie wzory niestety a tak mi się spodobał okropnie.
Ada - Pią 16 Lis, 2012 12:47
Poproś o wzór właścicielkę bloga Może użyczy schemat. W sieci pewnie jest, ale to byłoby żmudne szukanie.
blush - Pią 16 Lis, 2012 15:12
Niestety nie umiem tego znaleźć miała stronkę zapisaną ale po drodze format się przyplątał i przepadła nawet nie pamiętam czy to była polska strona czy zagraniczna a może umiała byś mi wyłuszczyć na podobnym wzorze o co chodzi i jak to ugryźć?
calicja - Pią 16 Lis, 2012 15:21
| Blush napisał/a: | | Dodam że nie mam pojęcia o drutach |
Może zacznij od prawych, lewych, potem naucz sie robić ryż, a na koniec spróbuj zrobić warkocz najprostszy.
Jak już to przećwiczysz to bez problemu zrobisz sama ten wzór. Teraz, nawet jeśli ktoś Ci zrobi schemat do tego wzoru to nic to nie da jeśli nie znasz podstaw.
Tu masz wszystko http://abc_robotek_na_drutach.republika.pl/
Nie dasz rady robić skomplikowanych wzorów bez znajomości podstaw
blush - Pią 16 Lis, 2012 15:32
Hmm no właśnie w tym problem wzór mam podobny zamieszczam poniżej ale jak się tu nauczyć robić na drutach? samemu? wykonalne jest to wogule ?
Niech ktoś przynajmniej napisze ile drutów do tego trzeba i jakie jak np. będę mieć włóczkę kotek na druty 3,5. Na te warkocze trzeba jeszcze jakiegoś większego??Jakie przybory jeszcze resztę jakoś rozszyfruję z samouczkiem może mi życia starczy
calicja - Pią 16 Lis, 2012 15:53
| Blush napisał/a: | | Niech ktoś przynajmniej napisze ile drutów do tego trzeba i jakie | jak już wspomniałam - w podanym wątku masz wszystko - wystarczy poczytać.
Po prostu musisz w to włożyć trochę wysiłku - samo nie przyjdzie. więc raz jeszcze - zacznij od najprostszych rzeczy bo jak zaczniesz od trudnych to na bank nic ci z tego nie wyjdzie i tylko się zniechęcisz.
Debra - Pią 16 Lis, 2012 17:19
Witaj Blush,najlepiej 2 druty nr 4 lub nr 5 i jeden wspomagający lub patyczek albo druty na żyłce.Ludzie nie kiedy nie chcą pomagać bo....... i mozna wyliczać.Wzór nie jest skomplikowany tylko pracochłonny.Maranta jak spojrzysz na stronie głównej po prawej stronie przedstawiła fajna szkółkę na druty plus wzory.Powodzenia dasz radę.Tak jak Clicja pisze proponuję próby od prostych warkoczy
avante - Pią 16 Lis, 2012 17:35
Znalazłam blog i wzór
http://eksperymentyzdruta...im-wydaniu.html
malgorzanna - Pią 16 Lis, 2012 17:39
Od siebie dodam, ze do warkocza przydaje sie wykalaczka jako trzeci drut. Pokazala mi ten trik kolezanka i musze przayznac, ze naprawde latwiej przekladac na wykalaczke-wtedy nic sie nie zeslizguje. Ja na drutach robie srednio, ale z wykalaczka dalam rade warkocz, ale jak wspominaly kolezanki, bez podstaw raczej nie dasz rady. Naucz sie chociaz prawych i lewych oczek, mozesz obejrzec filmiki na youtube, latwiej jest po kims powtorzyc niz patrzec ze zdjec. Jesli znasz angielski choc troche, napewno cos znajdziesz. Naprawde sprobuj czegos latwijszego, zacheci cie to. Trzymam kciuki!
malgorzanna - Pią 16 Lis, 2012 17:53
A na tej stronie jest Twoj wzor, tylko u Ciebie jest wielokrotnie powtorzony a tu pojedynczy, ale mysle, ze to ten. Poszukaj na stronie opisu albo zapytaj autorki bloga. Jak bedziesz miec opis, to wystarczy kilkakrotnie powtorzyc warkocz a uzyska sie taki wlasnie efekt. Oto link: http://szydelkiemnadrutac...rutach-jesienn/
blush - Nie 18 Lis, 2012 09:13
http://eksperymentyzdruta...im-wydaniu.html
Tak to to właśnie czego szukałam równorzędnie to odnalazłam bardzo dziękuję !
Małgorzanno tobie również dziękuj ęwłaśnie naumiałam się nabierać i robić prawe i lewe warkocz to jednak dla mnie czarna magija haha
Bardzo dziękuję wszystkim za Pomoc i idę się edukować Youtube mi nie działa (złośliwość rzeczy martwych - komputer na węgiel ) więc zostają fotki ... ah
blush - Nie 18 Lis, 2012 09:15
Debra dziękuję za wsparcie Bardzo dziękuję bo mi bardzo zależy by się naumieć drutowej sztuki
blush - Pon 17 Gru, 2012 15:28
Hej, to znowu ja, po długim i dość mozolnym początku przyswoiłam sobie podstawową wiedzę na temat drutów, oczek i innych takich tam brzegowych tamtaramtam. Mam pytanie co zrobić by warkocz był na prawdę wypukły??? Bo są takie mniej wypukłe i takie jak ten powyżej splot bardzo wypukłe. Czy trzeba zakupić do tego odpowiednie druty ?
np.:
http://wloczka-sklep.pl/1...wione-2-5mm.jpg
lub ich odpowiedniki kwadratowe, zamiast tego trójkąta? Jaka jest w ogule różnica między nimi? Chcę zrobić takie wzór dalej jak powyżej ale nie specjalnie wiem czy wszystko mam do pracy by go wykonać. Bardzo proszę o pomoc
Prędzej się zestarzeję nim sama na to wpadnę chyba
Bo tak myślę czy wystarczy zwykła wielka agrafka albo drut do skarpet zamiast tych trójkątnych czy kwadratowych ....?
CZy to wtedy też powinno wyjść takie wypukłe?
Grażyna - Pon 17 Gru, 2012 15:58
Wypukłość warkoczy nie zalezy od jakości drutów, ale od wzoru.
Do warkoczy są różne specjalne druty wspomagające. Jeśli takowych nie masz, a robisz ścisło, to wystarczy ci drut skarpetkowy, na który przekładasz odpowiednie oczka. Agrafka się nie nadaje, bo ma za cieńki drucik, bo niewygodnie sie na niej robi, bo ma zamykanie, które haczy się o włóczkę, itd. mozna by wymieniać.
Dziewczyny stosują różne triki, nawet wykałaczki. A ja nie uzywam w ogóle czegoś wspomagajacego. Nauczyłam się przerabiac oczka prosto z druta.
Zrób najpierw coś drobnego z tym wzorem, np. opaskę, na której się nauczysz dziergania warkoczy i przesuwania oczek w lewo i w prawo. Albo zacznij nauke od prostych warkoczy, typu 2x2 lub 3x3, 1x3 itd.
bryanka0 - Pon 17 Gru, 2012 16:26
Im więcej oczek bedziesz przeplatała tym warkocz będzie bardziej wypukły tzn przeplatany 2x2x2 będzie bardziej płaski a np.3x3x3 bardziej wypukły.Dobrze też jest wypróbować splot na różnej grubości drutów.To tak na mój babski rozumek.
blush - Wto 18 Gru, 2012 10:24
Bardzo wam dziękuję Wycięłam z tego schematu sobie ten jeden element i z nim walczę mam drut skarpetowy do pomocy coś mi tam wychodzi ... hmm zobaczymy. Zrobiłam sobie 18 oczkowy element i będę jechać z nim do góry a nie od razu całą tę wiązankę. Zobaczę co z tego wyjdzie jak coś wyprodukuję to zrobię fotkę powiecie mi najwyżej co robię nie tak. Może wezmę pójdąc za radą drut 5 tego skarpetowego zamiast 4 . Robię na podwójnej nitce tak jak ta dziewczyna no zobaczymy, zobaczymy
blush - Śro 19 Gru, 2012 19:44
Przykro mi ale mi to takie pieknie wypukłe jak jej nie wychodzi za pierona :/ czemu? sam początek tak trochę jakby chciał wychodzić tak ale jak wjeżdżam na rozwidlenie tego odcinka to niestety coś się wali i są płaskie jak wafle.
O co chodzi w tym schemacie
tył robótki to gdzie to jej chodzi że jest? W jakim momencie przekładam ten drut to wiem ale ten jej "tył i przód" ?? Tak jak w danym momencie go przerabiamy czy tam gdzie ma nam wyjść wzór ten faktyczny z przodu finalnego przodu? zamotałam się potwornie bo zaczęłam nad tym główkować :/
Mam rozumieć, że to oczko ryżowe nam podnosi ten wzór do góry? Czy ten wzór się powinien nam sam po prostu podnieść "uwypuklić" w ten cudowny sposób. Jak robimy np. same oczka lewe a potem prawe i potem lewe to ten wzór też będzie aż tak wypukły?
Przepraszam, że tak zamieszałam ale tak dosłownie chciałam wam przekazać moje wątpliwości.
blush - Śro 19 Gru, 2012 19:48
czeremcha - Śro 19 Gru, 2012 19:52
Przełożyć do tyłu znaczy za druty, czyli od siebie, a do przodu - przed druty, czyli do siebie.
To, co wynosi warkocz do góry, jest tym, co po lewej stronie warkocza.
Plastyczność warkocza zależy nie tylko od wzoru i włóczki, ale i od ręki dziewiarki. Ściślejsze przerabianie daje z reguły bardziej wypukłe warkocze. Bardziej skręcona włóczka - też.
Ania
blush - Czw 20 Gru, 2012 08:44
"Ściślejsze" tzn bardziej te oczka ściskać, a nie je tak wyciągać tak rozumiem? Wczoraj znowu nad tym siedziałam, jutro wstawię jakąś fotkę to powiecie czy to jest to, czy jednak jestem tukiem i muszę jeszcze pomyśleć nad tym Bardzo wszystkim dziękuję za okazaną pomoc jak co to będę dalej pisać jak znó wynajdę jakiś problem o który pewno trudno nie będzie
czeremcha - Czw 20 Gru, 2012 10:01
Po prostu - jeśli włożysz te same druty i tą samą włóczkę w ręce dwóch osób - to może okazać się, że zrobione próbki będą różnie wyglądały. Ktoś przerabia ciaśniej, a ktoś inny - luźniej. Szczerze mówiąc niewiele na to można poradzić. Żeby robić ciaśniej układam włóczkę w lewym ręku tak, że od robótki najpierw przechodzi nad palcem wskazującym, potem do wnętrza dłoni i następnie między palcem serdecznym i małym znów wychodzi na zewnątrz. I w ten sposób ma większy opór - i robótka wychodzi trochę ciaśniejsza.
Gatunek włóczki też ma znaczenie - próbka ze zdjęcia wygląda na zrobiona ciasno z włóczki bawełnianej /może innej, to wróżenie z fusów/, ale w każdym razie - włoczki, która nie jest śliska. Im bardziej szorstka, tym mniej oczka przesuwają się względem siebie i warkocze są bardziej stabilne.
Ania
jokul - Czw 20 Gru, 2012 10:57
Blush podziwiam Cię za wytrwałość i bardzo kibicuję, żeby Ci wyszedł ten warkocz, tak, jak sobie wymarzyłaś.
calicja - Czw 20 Gru, 2012 14:42
http://www.youtube.com/re...c.1.bqOt1AKufEQ
|
|
|