To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Porady babuni - Ratunku - myszy

we_st - Sob 17 Lis, 2012 13:51
Temat postu: Ratunku - myszy
Od pewnego czasu mam myszy w piwnicy. Nie mogę się ich pozbyć, bo są bardzo cwane. Na początku chciałam je złapać bez zabijania. Nic nie skutkuje. Najpierw próbowałam je przestraszyć hałasem - nic. Potem wstawiłam wiadro, na dno trochę serka i kiełbaski. Po pewnym czasie wiadro puste. Nie bardzo chce mi się dokarmiać myszki. Nie miałabym nic przeciwko tym stworzonkom, gdyby nie załatwiały się wszędzie, a zapaszek nie należy do przyjemnych. Dałam się przekonać nawet na pułapki. Ale niestety (a może stety) nic się nie łapie. Przynęta znika, łapka klapnięta, a po myszkach tylko odchody...
Co robić? Kot odpada, bo mam psa antykotowego. W ostateczności go zamknę w tej piwnicy, bo w ogrodzie myszy goni hmm
Teraz zainstalowałam kamerkę i będę podglądać zebalek te agentki

Grażyna - Sob 17 Lis, 2012 16:40

Zostaje tylko trutka z pozywką na przynętę, ale musisz zabezpieczyć piwnicę przed psem, żeby nie zjadł trucizny. Trzeba się liczyć z tym, że myszy padną nie wiadomo gdzie, trzeba więc zatkać dziury, by tam nie zdechły i nie zasmierdziały pomieszczenia.
grahasil - Sob 17 Lis, 2012 22:07

Mieszkam w lesie i uciążliwości z myszami znam. Jednego razu mysz zdechła gdzieś pod podłogą i ten smrodzik trwał ze 2 miesiące. Najlepsze są koty, od czasu kiedy kot zamieszkał na moim obejściu mysz pojawia się rzadko.
Masz ciekawy pomysł z nagraniem tych niechcianych mieszkańców. Mam nadzieję, że pokarzesz filmik z nimi.
Miałam okazję podglądać mysz, która wyszła z norki. Był to fajny widok, siedziała na tylnych łapkach a przednimi myła pyszczek.

alutka171 - Pon 19 Lis, 2012 01:27

Trzeba pozatykać wszystkie otwory, którymi może przedostać się mysz i pozamykać okna. Teraz przed zimą myszy szukają ciepłego schronienia. Truciznę rozkładamy pod jakimś pojemnikiem np starą doniczką z wytłuczonym brzegiem tak żeby mysz się dostała, a inny większy zwierzak nie mógł jej zjeść. Teraz są trucizny o powolnym działaniu, które powodują że mysz po śmierci jest zmumifikowana i nie rozkłada się
we_st - Pon 19 Lis, 2012 08:57

Dwie się już złapały, ale przynęta nagal znika. Jest ich jeszcze parę.
ciapara - Nie 30 Gru, 2012 20:43

Najgorsze jak to rodzinka i sie rozmnoży... a nie mozesz kota wypozyczyc na tydzien od sąsiadki? hahahihi