To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Skarpeciany problem

koteccek00 - Śro 21 Lis, 2012 01:02
Temat postu: Skarpeciany problem
Czy nie byłoby łatwiej robić skarpety na szydelku niz drutach?
Co prawda drutowe wyglądają swietnie ale dla mnie wydają sie za skomplikowane.

czeremcha - Śro 21 Lis, 2012 09:04

Tylko wyglądają Wink Są łatwiejsze i trudniejsze sposoby, mniej i bardziej skomplikowane, ale te najłatwiejsze są naprawdę fajne.

Cóż, robótka szydełkowa jest z reguły grubsza, sztywniejsza i mało elastyczne, a skarpetki /z założenia/ powinny być miękkie, dopasowujące się do stopy i nie opadające na kostkę...

Ania

doorcia - Śro 21 Lis, 2012 11:11

też jestem za drucianymi, tu: http://wloczkaiploty.blox...mi-rzedami.html jest fajnie opisane, naprawdę fajnie się robi tą metodą, nie próbuj jej najpierw zrozumieć tylko od razu chwytaj za druty, dziergaj wg przepisu a same się zrobią!
koteccek00 - Śro 21 Lis, 2012 17:22

czeremcha napisał/a:

Cóż, robótka szydełkowa jest z reguły grubsza, sztywniejsza i mało elastyczne, a skarpetki /z założenia/ powinny być miękkie, dopasowujące się do stopy i nie opadające na kostkę...

Ania

Tez tak myslalam wlasnie

Dorcia - chyba tak zrobie, opis wyglada dobrze:)
Wielkie dzieki

czeremcha - Śro 21 Lis, 2012 21:12

Ja robię wg uniwersalnego opisu Wink Wystarczy zrobić na początek próbkę i obliczyć ilość oczek, a potem to już tylko dzielenie przez 2 albo 3 - czyli można skarpetki robić dowolną włóczką, bo ilość oczek nie jest z góry narzucona Wink

Ania

psiara-48 - Wto 27 Lis, 2012 13:19

Witam , ja nauczyłam się robić skarpetki z tego filmiku http://www.youtube.com/wa...1&v=avYyqMoMoZA , oglądałam i robiłam aż sie udało , teraz robię skarpetki w ilościach hurtowych dla całej rodziny z własnorecznie uprzędzonej wełny - polecam , to super zabawa cool
koteccek00 - Wto 18 Gru, 2012 18:26

Dziekuje bardzo chyba tak bede sie uczyc, bo nie myslac wiele zaczęłam od gory. Tak podpatrzylam w jakiejs kasiazce. Po dojsciu do piety jednak nie moge sie polapac co i jak, a ogladajac film napewno predzej czy pozniej zalapie.

Huraaa polapalam sie jeszcze tylko jak zrobic palce:D