Problemy, pytania - jak to zmienic
siebusania - Pią 04 Sty, 2013 13:10 Temat postu: jak to zmienic koleżanka poprosiła mnie zebym zrobiła jej sweterek tak jak robiłam ten
tylko pyta czy da sie go przerobic zeby był zapinany u góry na guzik miał 3 /4 rękaw i było wydłużonu cos jak ten
da się jakoś przerobić? i czy na dorosłego się nada taki bo ona chciała dla córek i siebie
czeremcha - Pią 04 Sty, 2013 21:38
Pewnie, że się da i nada. Najlepiej - zrób sobie papierowy szablon i szydełkuj według niego.
Ania
siebusania - Pią 04 Sty, 2013 23:04
czeremcha, dzieki ale tak zaawansowana nie jestem i nie wiem czy bede umiec zrobic taki szablon
koteccek00 - Sob 05 Sty, 2013 04:27
Czasami robie taki szablon tylko malutki.
Na przyklad zeby sprawdzic tak czy mi sie przod na tyl zalozy.
Nie mysle, ze chodzi o wycinanie szablonu w rozmiarze 1:1,
ale ja tez nie robie niczego scisle wg schematu.
Zawsze cos kombinuje.
Jesli robisz scisle wg schematow to moze wejdz na strone maranty gdzie
sa gazetki i poszukaj tego co Ci najbardziej pasuje pod to zamowienie,
a jak bedziesz miala pytania odnosnie konkretnego wzoru to smialo pytaj.
czeremcha - Sob 05 Sty, 2013 10:44
Szablon 1:1 i przykładanie robótki do szablonu co parę rzędów.
Moim zdaniem schematy typu "w 13 rzędzie dodaj po jednym oczku z każdej strony" są wręcz szkodliwe Uzależniają i nie uczą samodzielności w rozgryzaniu projektów Robisz wg poleceń poszczególne czynności, a w zasadzie nie masz pojęcia co robisz i po co.
A jak taki szablon zrobić? Wybrać sweter o obszerności, która odpowiada koleżance, odrysować szerokość swetra, gdzie zaczyna się pacha itp., przedłużyć do docelowej długości, zaznaczyć gdzie ma być guzik, dodać 2 cm w lewo od guzika na plisę, przeciągnąć prostą linię od krańca plisy do środka dołu i masz szablon przodu.
Za trudne? Zrobienie całego swetra jest trudniejsze.
Ania
siebusania - Sob 05 Sty, 2013 12:09
dzięki nie załapałam waszych tłumaczeń, zrobie sobie mała próbke a jesli nie wyjdzie tak jak ja myśle to moze poszukam innego schematu, najpierw musze uzyskac odpowiec czy cena odpowiada bo moze szkoda zachodu,
Grażyna - Sob 05 Sty, 2013 15:26
Wszystko da się zrobić.
Trzeba narysować sobie formę swetra. Warto taką mieć. Na jednym kartonie może być kilka rozmiarów narysowanych i kilka różnych projektów. Najlepiej narysować sobie standard, a potem ten standard liniami w innym kolorze modyfikować.
Zerknij na tę stronę (bardzo ja lubię )
http://abc_robotek_na_dru...dzielne_01.html
znajdziesz wiele wskazówek.
siebusania - Sob 05 Sty, 2013 17:49
Grażyna, dziekuje napewno sie przyda
koteccek00 - Wto 08 Sty, 2013 03:26
Nigdy nie robilam formy, swetry robie na oko. Czy to jest zle?
Nigdy tez nie robie probek, poprostu zaczynam dziergac, a jak mi "na oko" nie pasuje po pierwszych paru rzedach to zaczynam od nowa i wtedy jest OK.
Dla wlasnej wygody robie sobie opisy na moim blogu co i jak zrobilam np dla mojego synka i wtedy mam jak w banku, ze mi nie zginie miedzy wloczkami i innymi zapiskami.
Jak mnie najdzie wena na nastepny sweterek dla synka to mam juz wszystko opracowane.
Dodam jeszcze tylko, ze niestety wiele wzorow z gazet i ksiazek nie trzyma sie kupy, albo wiecej namyli niz rozjasni, a to przez to, ze osoby, ktore pisza te wzory dla gazety nie wiedza co pisza,
kopjuja tylko bezmyslnie z czegos innego.
Mysle, ze dla osob poczatkujacych warto rozpisywac wzory lopatologicznie, bo z wlasnego doswiadczenia wiem, ze czasami mialam ochote rzucac szydelkami, a zaczynajac czlowiek nie bardzo wie nawet o co i jak pytac. W koncu to ma byc przyjemnosc, a nie meka no i trzeba jakos poczatkujacych zachecic:)
siebusania - Wto 08 Sty, 2013 06:33
dziękuje ja właśnie się ucze i np z opisowych wzorów nniby cos rozumiem ale strasznie mnie wkurza z nich robić, z gazet staram się unikać, te włoczki tam podane to niewiadomo wogóle gdzie kupić i niby jest schemat, opis ale i tak nie wiadome dla mnie co i jak, tylko serwetki robiłam z gazet. zapiski to podstawa specjalny zeszyt mam założony zeby było wszystko razem. sweterki chyba sa nie aktualnie bo znajoma po wyliczeniu ceny jakos sie nie odzywa, a powiedziałam jej 200zł za 3 swetry wiec tanio bo 100zł to koszt włoczki a miały być na dorosła na 11latkię i 3 latkę ja na moja córe robiłam ponad 2 długie wieczory, a ma nie cały rok
czeremcha - Wto 08 Sty, 2013 10:07
| koteccek00 napisał/a: | | Nigdy nie robilam formy, swetry robie na oko. Czy to jest zle? |
Nie jest złe. Ale skoro Siebusania pytała o przerobienie projektu swetra, to znaczy, że nie czuje się w tym mocna. Czy dałam jej złą radę?
Pewnie, można robić i pruć, ale czym innym jest sprucie sweterka dla synka - jak piszesz - po kilku rzędach, a czym innym zrobienie długiego swetra damskiego robionego bezszwowo, i sprucie go np. na wysokości pachy, bo okazało się, że skos zapięcia wyszedł nie taki... Po takiej wpadce można rzeczywiście rzucić szydełkiem w kąt - na długo...
Ania
czeremcha - Wto 08 Sty, 2013 10:10
| siebusania napisał/a: | | z gazet staram się unikać, te włoczki tam podane to niewiadomo wogóle gdzie kupić |
Możesz kierować się parametrami włóczki - zwykle obok nazwy włóczki podaje się jej metraż i długość. Jest duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że z innej włoczki, ale o tych samych parametrach sweter wyjdzie taki sam.
| siebusania napisał/a: | | znajoma po wyliczeniu ceny jakos sie nie odzywa, |
Może i dobrze, bo faktycznie niewiele miałaby zapłacić
Ania
Grażyna - Wto 08 Sty, 2013 22:14
Forma się przydaje w przypadku osób początkujących oraz przy projektach o nietypowych kształtach poszczególnych części ubioru, projektach trudniejszych itd. Ułatwia życie, bo na jednej formie różnymi kolorami linii możesz narysować sobie raz różne rodzaje dekoltów i rózne formy rękawów, a potem tylko przykładasz do formy i się od razu orientujesz, czy robisz dobrze, czy źle, czy musisz oczka dodac, czy ująć. Gotowe swetry różnie się naciagają na ciele i czasami nasz ulubiony sweter nie zawsze będzie dobrą formą dla innych projektów, bo nitka z której dziergamy róznie się uciaga, czy też naciąga w gotowym wyrobie.
Łatwo robic ubranie bez formy jeśli zrobione jest wzorem ciagłym, gorzej, gdy składa się z elementów, taśm itp..
Mój karton z formą jest wielokolorowy, bo na mojej formie mam narysowane różne rozmiary, dla róznych osób. Gdy ktoś do mnie przychodzi z prośbą o zrobienie sweterka, to zapisuję wszelkie wymiary, zaznaczam poprawki na formie i nie muszę się martwić, że dana rzecz mi nie wyjdzie. Gdy ta sama osoba znów się do mnie zgłosi, to mam gotowy wzór do dziergania.
siebusania - Śro 09 Sty, 2013 07:27
Grażyna, a mogła byś wstawic fotkę twojej formy? bo nie wiem czy dobrze mysle, sweterków raczej nie będę robic ale dzię ki temu postowi naucze się lepiej dziergać
|
|
|