Problemy, pytania - 5 oczek z 5 ...jak?
myczka - Nie 06 Sty, 2013 07:09 Temat postu: 5 oczek z 5 ...jak? http://knitplanet.ru/uzor...r-morskaya-pena
jak przerobić rządek czwarty w tym wzorku? 5 oczek z 5 ...jak?
i czy dobrze zrobiłam rząd trzeci/ -czyli wbijam się w oczko jak na prawo-nawijam nitkę trzy razy na drut-i przeciągam przez to oczko...
z góry dziękuje
bryanka0 - Nie 06 Sty, 2013 08:56
Te 5 oczek nabierasz cały czas z pięciu-wkłuwasz i robisz jedno oczko następnie nie wyjmując druta z oczka robisz narzut -kolejne oczko i kolejny narzut i kończysz oczkiem.Dopiero teraz wyjmujesz drut.Masz na nich oczko,narzut,oczko,narzut,oczko.
myczka - Nie 06 Sty, 2013 10:28
nie wychodzi mi...wyższa szkoła jazdy może źle zrobiłam rzad poprzedni bo ciężko mi się wogóle wbić w te oczka by robić cokolwiek-są jakby rozwiązłe...chciałam ten wzorek wykorzystać do szala dla córci...chyba sobie odpuszczę i znajde coś łatwiejszego -ten zainspirował mnie tym,że jest taki dziurawy i szybko by powstawał-bo ja szybko się zniecierpliwiam,
joana - Nie 06 Sty, 2013 10:43
myczka, Na Twoim miejscu ponowiłabym próby. Weź osobna parę drutów i zacznij od nowa. Zrób tzw. Próbkę. Zobaczysz, że Ci wyjdzie. Musisz tylko poćwiczyć. Wzór jest bardzo ładny i oryginalny. Powodzenia. Nie poddawaj się.
zamia - Nie 06 Sty, 2013 11:18
Zaczęłam próbkę, mam już drugie podejście. Od dawna mi się podobał.
myczka - Nie 06 Sty, 2013 11:43
| joana napisał/a: | myczka, Na Twoim miejscu ponowiłabym próby. Weź osobna parę drutów i zacznij od nowa. Zrób tzw. Próbkę. Zobaczysz, że Ci wyjdzie. Musisz tylko poćwiczyć. Wzór jest bardzo ładny i oryginalny. Powodzenia. Nie poddawaj się.  |
od wczoraj siedzę i dłubię,dłubię i tak i siak i z tej strony i za czorta...będę jeszcze próbować-niech tylko obiad zrobię
kaska27s - Nie 06 Sty, 2013 12:27
Bardzo fajny wzorek, jak robisz 3 rzad? bo w nim wlasnie masz zrobic oczko 3 razy nawijane zeby bylo luzniejsze do zlapania w tym 5 z 5??
chyba tez sprobuje bo mnie zauroczyl....
myczka - Nie 06 Sty, 2013 14:00
więc w rząku trzecim wbijam prawy drut w oczko -jak do prawego-nawijam nitkę roboczą trzy razy na drut prawy -i przeciągam to wszystko przez oczko
http://www.fotosik.pl/pok...f70221b1f4.html
i powstaje coś takiego
http://www.fotosik.pl/pok...1cac72c194.html
kaska27s - Nie 06 Sty, 2013 15:01
no i co dalej? bo potem powinnac z tych trzech narzutow zrobic jedno bardzo luzne oczko, wtedy nie bedziesz miala problemu ze zlapaniem 5 oczek z ktorych zrobisz 5 nowych oczek, rozumiesz?
myczka - Nie 06 Sty, 2013 15:25
| kaska27s napisał/a: | | potem powinnac z tych trzech narzutow zrobic jedno bardzo luzne oczko |
czy mogę ot tak swobodnie -już bez przerabiania?po prostu rozpuścić te narzuconą nitkę? chyba już łapię ...
aha i wtedy mam to jedno oczko i z niego mam zrobić pięć-to już rozumiem...
dzięki wielkie za cierpliwość do mnie
zamia - Nie 06 Sty, 2013 16:17
I tak nie wychodzi, na zdjęciu jest inaczej. Zrobiłam zdjęcie, coś nie chce się wstawić.
czeremcha - Nie 06 Sty, 2013 16:20
[quote="myczka"] | kaska27s napisał/a: |
czy mogę ot tak swobodnie -już bez przerabiania?po prostu rozpuścić te narzuconą nitkę? chyba już łapię ...
aha i wtedy mam to jedno oczko i z niego mam zrobić pięć-to już rozumiem... |
Nie z jednego - w opisie jest napisane: z pięciu oczek pięć. Pięć oczek przerobionych razem na prawo, nie zdejmujesz ich z lewego druta, a znów przerabiasz razem na lewo, znów na prawo itp - cały czas bez zdejmowania - w sumie 5 razy. Pięć oczek przerabiasz bez zdejmowania pięć razy, a narzuty zrzucasz bez przerabiania.
Ania
myczka - Nie 06 Sty, 2013 16:57
kiedy ja w rzędzie czwartym mam na przemian oczko lewe i wieeelkie oko utworzone z rzędu poprzedniego poprzez te narzuty...a mowa tu o pięciu oczkach....jejku niech to ktoś od początku rozprawi-bo zal zostać na niczym...myślałam że mój tok rozumowania jest już trafiony,
czeremcha - Nie 06 Sty, 2013 17:07
Spróbuję zrobić ci próbkę krok po kroku. W każdym razie - tych narzutów nie zrzucaj za wcześnie, bo ci wszystko popsują
Ania
myczka - Nie 06 Sty, 2013 17:24
czekam z niecierpliwością
zamia - Nie 06 Sty, 2013 17:46
Wstawiam zdjęcie próbki
kaska27s - Nie 06 Sty, 2013 18:20
No wlasnie wychodzi ten wzor inaczej, tego sie obawialam, na fotce te luzne 5 oczek zwijaja sie w takiego slimaczka, chyba jest to robione inaczej
Beata61 - Nie 06 Sty, 2013 18:30
5 oczek z pięciu robimy w ten sposób, że w 5 oczek razem wziętych,( uprzednio rozwinięte potrójnie nawinięte oczka) Przerabiamy prawe z wierzchu wbijane, nie zdejmując z lewego druta w te same pięć oczek wbijamy od spodu prawe oczko, znowu z wierzchu, ponownie od spodu i ostatnie piąte z wierzchu.
Wiem, że to strasznie brzmi co napisałam, ale to naprawdę nie jest trudne, same to przyznacie jak załapiecie o co chodzi.
czeremcha - Nie 06 Sty, 2013 18:38
Właśnie - też przed chwilą mi się rozjaśniło
Ania
Beata61 - Nie 06 Sty, 2013 18:58
czeremcha - Nie 06 Sty, 2013 19:02
Zrobiłam próbkę cieniutką włóczką i grubymi drutami
Nie narzucałam trzech narzutów wewnątrz prawych oczek tak, jak w opisie, tylko po prostu okręcałam drut włóczką 3 razy i przerabiałam prawe oczko. Tak mi było wygodniej.
Przerabianie 5 oczek z 5:
Zdjęłam 5 oczek z lewego druta na prawy bez przerabiania, zrzucając pryz okazji narzuty. Przełożyłam oczka z powrotem na lewy drut. Następnie przerobiłam 5 oczek razem na prawo, ale łapiąc je za "nóżkę" oczka leżącą przed drutem, kierując prawy drut od lewej do prawej:
Potem - nie zdejmując oczek z drutu - przerobiłam na prawo "nóżki" tych samych pięciu oczek, ale leżące za drutem /do zdjęcia specjalnie wbiłam szpilkę, żeby odsłonić te "nóżki"/:
Dalej - nie zdejmując oczek z druta przerobiłam razem na prawo 5 przednich "nóżek":
I tak dalej, aż do zrobienia 5 oczek z 5.
Ania
Grażyna - Nie 06 Sty, 2013 21:21
5 петель из 5 выполняют так: провязывают вместе 5 петель лицевой петлей, подхватывая петли спереди (1-я петля), не снимая петель со спицы провязывают все петли лицевой, подхватывая петли сзади (2-я петля). 3-ю петлю провязывают как 1-ю, 4-ю - как 2-ю, 5-ю как 1-ю. Предварительно витки накрученной нити сбрасываем, чтобы получились большие петли и было удобно провязывать из 5-и 5. Из 3 петель 3 вывязывают аналогично.
Этот узор выглядит особенно эффектно и нежно, если его связать из тонких ниток довольно толстыми спицами: экспериментируйте и выбирайте тот вариант, который вам больше понравится. Для вязания образца использован мерсеризованный хлопок “Coco” 50 г / 240 м и спицы № 3.
Z opisu wynika, że:
Trzeba przerobić 5 oczek na raz na prawo chwytając oczka z przodu (pierwsze oczko), nie zdejmując oczek z druta przerobić wszystkie oczka na prawo chwytając oczka od tyłu (drugie oczko), trzecie oczko przerabia się jak pierwsze, czwarte jak drugie, piate jak pierwsze. Nitki naciagamy, aby były większe oczka i było wygodnie wydziergać 5 z 5. Z trzech oczek trzy dziergamy analogicznie.
Ten wzór wyglada efektownie jesli zrobiony jest z cieńkiej nici dowolnie grubymi drutami, trzeba poeksperymentować, żeby wybrac wariant, ktory nam najbardziej sie spodoba. Wzór wykonany jest z merceryzowane bawełny "Coco" 50gram/240m i druty nr 3.
myczka - Pon 07 Sty, 2013 08:44
uff, w końcu zrozumiałam-udało się- te pięć wielkich oczek przerabiam raz własciwie na prawo raz na prawo po heretycku-i jest OK
wzór rzeczywiście nie jest trudny-jestem usatysfakcjonowana że mi się udało-ale bez Was drogie panie nic by nie wyszło-Dzięki wielkie
|
|
|