Problemy, pytania - mały kłopot techniczny w rozgryzieniu opisu
emilly - Nie 06 Sty, 2013 20:25 Temat postu: mały kłopot techniczny w rozgryzieniu opisu witam,
jestem własnie w trakcie robienia sweterka na drutach i mam mały problem w rozgryzieniu opisu. Jak rozuiecie zdanie...
na pachy zamknąć na brzegach co 2 rzędy 2 razy 2 oczka.
z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
alszka - Nie 06 Sty, 2013 20:37
Ja to rozumiem tak, że robisz sobie robisz i dochodzisz do miejsca podkroju pach. No więc zamykasz, czyli zakańczasz 2 oczka robisz sobie dalej normalnie 2 kolejne rzędy i następnie znowu zakańczasz 2 oczka. Czyli razem ubierasz 4 oczka po każdej stronie w czterech rzędach, czyli po 2 oczka w co drugim rzędzie. Tak bym to przynajmniej próbowała zrobić
doorcia - Nie 03 Lut, 2013 15:01 Temat postu: problem typowo techniczny-chusta chodzi o szal:
mam główną część ale z obrzeżem mi nie idzie...
po pierwsze nie mam pojęcia jak połączyć je w trakcie roboty z częścią główną, można by zrobić osobno i zeszyć ale nie mam oczek brzegowych...
no i jak do licha zrobić ten narzut na końcu rzędu... doprawdy nie wiem jak to rozgryźć... pomocy! zwłaszcza zaawansowane dziergające!
AlaJ - Nie 03 Lut, 2013 22:07
Tu masz podpowiedź: http://dagi35.blox.pl/200...-szale-jak.html
A przy okazji możesz napaść oko szalami Dagi przecudnej urody (znaczy szale są przecudnej urody, jak Daga - nie wiem )
doorcia - Pon 04 Lut, 2013 10:58
AlaJ, dzięki za linka ale wydumałam z niego tylko tyle, że bordiurę mam zrobić osobno i zeszyć, choć na szchemacie nie ma nic o oczkach brzegowych więc ich nie zrobiłam... jeśli chodzi o ilość oczek bordiury to na schemacie mam wyliczone więc nie muszę się z tym męczyć, no zobaczymy...
Ada - Pon 04 Lut, 2013 12:49
Bordiury wcale nie trzeba doszywać!
Łączy się ją z centralna częścią w trakcie robienia przerabiając 2 razem przez przeciągnięcie - 1o. centr. części i 1o bordiury w co 2 rzędzie. Tak jak jest pokazane na schemacie innego szala:
Co do narzutów, to zwróć, proszę uwagę, że one nie są na końcu rzędu tylko na początku /parzyste rzędy przerabia się od lewej do prawej strony/. Brzeg wyjdzie taki jak na tej chuście:
doorcia - Pon 04 Lut, 2013 14:54
| Ada napisał/a: | Bordiury wcale nie trzeba doszywać!
Łączy się ją z centralna częścią w trakcie robienia przerabiając 2 razem przez przeciągnięcie - 1o. centr. części i 1o bordiury w co 2 rzędzie. |
tak właśnie myślałam... kombinowałam w ten sposób ale coś z tym narzutem nie wychodziło... w każdym razie narzut z przodu robótki też nie jest standardem... zrobiłam go tak, że dodałam oczko na początku rzędu przez narzut tak jak przy dziurkach na guziki... ale efektu "dziurki" nie ma... może w tym narzucie chodzi o dodanie oczka a nie o efekt ażuru... dzięki Ada
Ada - Pon 04 Lut, 2013 16:43
Ten narzut na początku rzędu nie robi "dziurki', a łuczek na obrzeżu.
Aurelia - Pon 11 Mar, 2013 19:09
Mam problem , nie wiem jak to oznaczenie wykonać...
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź
Grażyna - Pon 11 Mar, 2013 19:28
To warkoczyk na 2 oczka. Zdejmujesz pierwsze oczko z lewego druta na drut pomocniczy, odchylasz go do tyłu, przerabiasz drugie oczko, następnie przerabiasz oczko z drutu pomocniczego.
Aurelia - Pon 11 Mar, 2013 20:38
Ogromnie dziękuję.
myczka - Nie 24 Mar, 2013 05:49 Temat postu: wzór-prośba o rozszyfrowanie symboli http://www.liveinternet.r.../post266988896/
co w schemacie oznacza kółeczko z kreseczką i coś w stylu literki A ? jak te oczka przerabiać,czy to coś skomplikowanego ?
z góry dziękuję
pela_rgonia - Nie 24 Mar, 2013 07:50
moim zdaniem kółko z poprzeczną kreską to oczka lewe, a ta literka A to zebranie tych wcześniej przerobionych oczek tak jak na zdjęciu.
Ada - Nie 24 Mar, 2013 09:53
literka A jest z siódemką w środku, a więc oznacza 7 razem.
myczka - Nie 24 Mar, 2013 15:58
dziękuję
|
|
|