To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Podstawy - [szydełko] Problem słupkowy

kamak30 - Śro 13 Lut, 2013 20:47
Temat postu: [szydełko] Problem słupkowy
Witajcie
mam na imie kamila i jestem tu nowa...chce nauczyc sie szydelkowac - obejzalam filmy w necie, pozyczylam ksaiazki no i w koncu kupilam szydelko i kordonek. zrobilam kilka malych elementow i postanowilam zmierzyc sie z czyms wiekszym a mianowicie z serwtką z Diany

stpien trudnowsci 2 gwiazdki: no i do czasu szlo dobrze ale potem serwetka zaczela falowac. domyslam sie gdzie zrobilam blad (czytanie schematow jest dla mnie poniekad czarna magia)dlatego zwracam sie do was z prosba o lopatologoczne wylożenie tego znaczka:

chodzi mi o te kępki potrójne w 4 okrążeniu przekreślone dwoma kreseczkamil

czy to sa trzy podwojnie nawijane slupki wkluwane w jedno oczko i zebrane razem na górze.?
i jak to się dokladnie robi...chyba tutaj musialam cos nadlozyc ze potem zaczela sie ta fala

pewnie niezbyt skladnie wyjasnilam o co mi chodzi, jednak wiem ze wystarczy wam rzucic oczkiem na schemat i dla was wszysko bedzie jasne
pozdrawiam serdecznie

mowimy o schemacie do str nr 3 zebalek

AlaJ - Śro 13 Lut, 2013 23:41

Alutka171 podała drugiej początkującej koleżance fajny link. Pozwalam sobie za nią powtórzyć: http://www.greyworm.net/m...s_szydelkowania
Tam znajdziesz przepis na słupki łączone górą.

kamak30 - Czw 14 Lut, 2013 10:49

a czy serwetka mogla sie pozwijac dletego ze nie zastosowalam sie do grubości szydełka i producenta kordonka ... zalecane bylo szydelko 1,25 moje 1.75, zalecany kordonek Cable 5 100% bawelny dl. 330m/50 g a ja zastosowalam Ariadna MAja 5 210m/50 g
AlaJ - Czw 14 Lut, 2013 10:54

kamak30 napisał/a:
a czy serwetka mogla sie pozwijac dletego ze nie zastosowalam sie do grubości szydełka i producenta kordonka ... zalecane bylo szydelko 1,25 moje 1.75, zalecany kordonek Cable 5 100% bawelny dl. 330m/50 g a ja zastosowalam Ariadna MAja 5 210m/50 g

Każdy wzór możesz zrobić na jakiej chcesz nitce i odpowiednim do grubości tej nitki szydełku - będzie on po prostu mniejszy lub większy od oryginału.
Maja 5 i szydełko 1,75 wg mnie mogą być. Dużo też zależy od tego, jak robisz - luźno czy ściśle.
Najlepiej wklej zdjęcie tego co zrobiłaś, może dopatrzymy się błędu.

kamak30 - Czw 14 Lut, 2013 12:37

ponizej to co zepsulam - ewidentnie naklad mi sie coś w 4 okrązeniu przy grupie 3 slupków zebranych w 6 peczkow

nutinka - Czw 14 Lut, 2013 15:48

Ze zdjęć widać, że nitka jest za gruba, niestety.
Przy zastosowaniu innego kordonka i innego szydełka niż zalecane serwetka może wychodzić pofalowana albo w miseczkę. Wtedy najlepiej korygować wzór zmniejszając albo zwiększając ilość oczek łańcuszka czy pęczków słupków. Ten sposób jest jednak dobry dla osób z niejakim doświadczeniem, początkującemu trudno zrobić dobrze. Przy korygowaniu trzeba sprawdzać po każdym okrążeniu, czy nie zaczyna się falować.

chocolatin - Czw 14 Lut, 2013 16:16

Serwetki często się falują w trakcie robienia, a gdy je naciągniemy, zblokujemy wszystko się wyrównuje Smile
AlaJ - Czw 14 Lut, 2013 22:30

Zgadzam się z chocolatin - ja bym robiła dalej. Fakt, że serwetka z tak grubej nitki nie ma takiego uroku jak z cienkiej, no ale trudno wymagać, żebyś zaczynała od cienizny. Wydaje mi się, że ona się ułoży.
gracha - Pią 15 Lut, 2013 08:12

Albo trzeba dobrać grubsze szydełko.
izetta - Pią 15 Lut, 2013 08:13

kamak30, ja kiedyś też myślałam, że takie falbanki to moja wina. Okazało się, że przy naciąganiu do wysuszenia wszystko pięknie się prostuje. Chociaż mam jedną taką falbaniastą serwetkę, a raczej ma ją moja mama i wszyscy jak się pytają o nią, to dostają taką odpowiedź: tę serwetkę robiła moja córka, jest to specjalny wzór, a ona jest taka zdolna, że potrafiła zrobić takie oto falbanki, nie wiem jednak czy będzie chciała się swoją wiedzą podzielić Smile
To tak jak z ciastem, które nie zawsze wyjdzie. Trzeba wtedy powiedzieć, że tak właśnie było w przepisie Smile Mój niemałż mnie tego nauczył

cmoknięcie cool radocha

kamak30 - Pią 15 Lut, 2013 21:24

dziekuje bardzo za podpowiedzi - zatem bede próbowac dalej
Aurelia - Wto 19 Lut, 2013 12:39

Nie wiem jak takie słupki wykonać.
Bardzo proszę o pomoc. puknąć się
Te na słupku, ( 1), to w miarę znalazłam, ale tego dziwnego wachlarza , (2) już zupełnie nie wiem jak robić...

Jeszcze te pączki mnie intrygują, za bardzo nie wiem jak się za nie zabrać.

Proszę o pomoc. bye bye

AlaJ - Wto 19 Lut, 2013 16:18

To pierwsze to słupki łączone górą, to drugie to pęczki. Zajrzyj do ściągawki podanej przeze mnie parę postów wyżej.
Aurelia - Wto 19 Lut, 2013 18:01

Pączki chyba te bez cyfry.
Ale nie wiem jak z tymi, które zaznaczyłam nr. 2? bye

bean - Wto 19 Lut, 2013 19:46

Aurelia, zaznaczone przez Ciebie nr 2 to słupki podwójnie nawijane niedokończone, w trzech grupach po dwa, łączone górą. Znaczy to, że musisz na każdym z trzech słupków poprzedniego rzędu wyrobić po 2 podwójne słupki niedokończone, które łączysz górą przerabiając ostatni (szósty) podwójny słupek.

Zdjęcie drugie pokazuje grupę pięciu podwójnych słupków wbijanych w to samo miejsce podstawy i połączonych górą.

Aurelia - Wto 19 Lut, 2013 19:58

Bean, Alu ogromnie dziękuję. cmoknięcie
Awenturyn - Wto 19 Lut, 2013 20:05

tak te bez cyfry to pączki - robisz 5 słupków łaczonych od góry razem
a te z cyfrą robisz podobne tylko masz 2 podwójne słupki łączone na górze - robisz tak 3razy a potem przerabiasz wszystkie trzy razem jednym oczkiem
(chyba dobrze wyjaśniłam )

mrober - Wto 05 Mar, 2013 22:30

A ja mm problem z wykonaniem tego motywu. Niby objaśnione,a mnie się szydełko gdzieś w środku zatrzyma i nie daję rady przewlec tej nitki przez te nawinięte ...i klops.
saba52 - Wto 05 Mar, 2013 23:28

mrober, Gdzieś widziałam że do szydełka dokłada się gruba igłę(tak jakby pogrubia się szydełko)wtedy oczka są większe i łatwiej nitke przeciągnąć:)
nutinka - Śro 06 Mar, 2013 10:42

Tak, układa się grubą igłę dziewiarską tak, żeby uszko objęło haczyk szydełka i wtedy przechodzi ładnie.
mrober - Śro 06 Mar, 2013 10:56

Też może i dobry pomysł z tym drutem. Tyle,że na fotkach jest tylko szydełko i to najnormalniejsze. Ja próbowałam wiele razy zrobić ten motyw ( do granic mojej cierpliwości ) i przewlekam jedynie nitkę przez 2,3 nitki. Na siłę się nie da, bo cały ten słupek wyjdzie krzywy i kosmaty,a ma być gładki. Twój pomysł z drutem nasunął mi inny pomysł by zamiast szydełka do przewlekania użyć igły takiej z maszyny dziewiarskiej (to takie szydełko z zapadką). Może jeszcze któraś z dziewczyn coś doradzi?
Wzór tych elementów jest fajny do wykorzystania w kamizelkach z elementów z różnych resztek włóczek.

aniaso4 - Śro 06 Mar, 2013 17:37

mrober,
Ja też swego czasu próbowałam go zrobić, jednak bez powodzenia...masz tu krok po kroku bulion stitch
http://www.healmyhands.co...ion_stitch.html

nutinka - Śro 06 Mar, 2013 19:11

Tu przeciągają po kawałku i też dobrze wychodzi: http://www.youtube.com/watch?v=iqIvn3LKEVA
A tu metoda z igłą: http://www.youtube.com/watch?v=nN3DfZfG6ro - kiedyś robiłam, jest ok, tylko trzeba się przyzwyczaić do manewrowania dwoma narzędziami.

Arachne Anticca - Sob 16 Mar, 2013 15:04

Czasami zdarza się, że szydełko i nitka są dobrze dobrane, a robótka i tak się marszczy. To przypuszczalnie kwestia indywidualnego sposobu dziergania. Każdy dzierga przecież trochę inaczej: jedni bardzo luźno, inni z kolei bardzo ciasno. Jeśli w robótce nie robią się jakieś wielkie fale, to wystarczy nawet w trakcie pracy lekko ją zwilżyć i rozprasować. Powinno pomóc i kolejne okrążenia będzie się dziergać lepiej. Pozdrawiam bye