Podstawy - [szydełko] Problem z odczytaniem schematu
Gonia80 - Pią 15 Lut, 2013 22:19 Temat postu: [szydełko] Problem z odczytaniem schematu Witam
Choć mam na swoim koncie kilka niemowlęcych prostych swetrków , to moim częstym problemem jest odczytywanie schematów. Zapragnęłam zrobić komplecik dla mojej córci, z poradnika Sabrina (wydanie specjalne, zeszyt 2/2009), Projekt – „w deszczu kwiatów” ale za nic nie mogę rozgryźć jak rozpocząć podstawowy kwiatek. Podaję schemat: Zrobić 5 o. łańc. i zamknąć w kółko 1 o. scisłym zamyk. 1. okr.: ( tu pojawia się mój problem?) 10 o. scisłych w kółku. ( o co w tym chodzi? Mam nadzieję że znajdzie się ktos bardziej rozgarnięty kto mi to wyjasni tak na chłopski rozum, bo ja kombinuję cały wieczór i nic mi nie wychodzi). 2. okr.: zrobić 5 płatkow: 1 o. scisłe, 3 o. łańc., dwa słupki w miejsce wkucia o. scisłego, 3 o. łańc., 1 o. scisłe w następne o.
Tak naprawdę to zaczęłam się zastanawiać czy nie ma gdzies tu błędu, bo nic w tym opisie nie jest składne.
z góry wielkie dzięki za wyrozumiałosć
kaska27s - Pią 15 Lut, 2013 22:35
hej, robisz 5 oczek lancuszka i laczysz w kolku, potem robisz 10 oczek scislych owijajac, a nie wkluwajac sie
tu masz filmik jak sie robi kwiatek
http://www.youtube.com/watch?v=p1LjWdHr2qg
warto czasem pogrzebac w sieci i popatrzec
Gonia80 - Pią 15 Lut, 2013 23:00
Dzięki, oglądałam wczoraj ten filmik i wiele innych. Chodzi mi o konkretne słowo. czy oczka scisłe nie powinny być tu zastąpione półsłupkami. Dziwnie to może zabrzmi ale nigdy wczesniej nie znalazłam takiego opisu.
kaska27s - Sob 16 Lut, 2013 14:02
nie wiem jak to ma wygladac, ale oczka scisle sa bez nawijki a polslupki z nawijka i sa ciut wyzsze, ale skoro pisze ze scislymi to scislymi, a jak sie koleczka sciaga to zrob tylko 4 oczka lancuszka albo 3...
Grażyna - Sob 16 Lut, 2013 20:35
Ja zamiast oczek ścisłych zawsze robię półsłupki, bo ładniej wygląda i lepiej się potem wbić szydełkiem w oczko poprzedniego rzędu. Oczka ścisłe zostawiam na zakończenie w rzędzie, czyli oczko scisłe zamykające (oczywiscie chodzi tu o zamykanie/kończenie rzędu). Rób więc półsłupki, nie martw się na zapas.
Gonia80 - Nie 17 Lut, 2013 23:25
Grażyno dzięki za opinię i cieszę się że alternatywa półsłópków nie jest zabroniona. Przychylam się do stwierdzenia o lepiej prezentującym się ostatecznie wyglądzie.
Gonia80 - Nie 17 Lut, 2013 23:52
Gdzies tu na forum znalazłam sobie odpowiedź na nurtujące mnie pytanie
" | maranta napisał/a: | Witam, masz rację co do tych rozbieżności w nazewnictwie i oznaczeniach.
Starłam się tutaj podawać nazwy najczęściej u nas używane. Jednak ostatnio coraz częściej można się spotkać z tłumaczeniami z różnych języków i stąd się przede wszystkim biorą dziwolągi w nazewnictwie. Sama nieraz spotykam się z określeniem np. oczko ścisłe, gdy chodzi o półsłupek, miejsce zwykłego półsłupka zajmuje wówczas półsłupek nawijany itd... Kiedyś zabiło mi niezłego ćwieka oczko... powietrzne
Z oznaczeniami graficznymi jest niestety podobnie. W moich tabelkach starałam się uwzględnić różne sposby oznaczeń, jednak jest ich więcej, czasem wygląda to tak, jakby każdy na własny użytek wymyślał nowe oznaczenia
Przydałoby się jakieś ujednolicenie nazewnictwa... | "
|
|
|