To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - [szydełko] Od czego zacząc ???

kamak30 - Pią 22 Lut, 2013 13:24
Temat postu: [szydełko] Od czego zacząc ???
Z serwetkami jakoś mi idzie, wiec wymyslilam sobie ze moze cos bym dla siebie zrobiła. Znalazłam - wydaje mi sie, że prosty top, ale..... nie mam pojecia jak do niego sie zabrac.

wiem ze potrzebuję formę (mam sie pomierzyc i rozrysowc na papierze), a co potem zaczyna sie od gory czy od dolu. co z dekoltem i pachami. plecy i przod robi sie osobno a potem łączy?

w ogole nie mam pojecia jak do tego podejsc-checi wielkie ale wiedzy brak

niby wszystko opisane, ale ja nic z tego nie rozumiem

moze z wasza pomoca do poczatku lata uda mi sie go wyprodukowac Smile

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c984eb85a0652934.html]
[/URL]

ewasd - Pią 22 Lut, 2013 14:27

Kamak30, to prosta bluzeczka, masz dokladnie napisane. Zacznij od plecow- jak w opisie, robisz od dolu do gory. Potem zrob przod i zszyj (jezeli potrafisz mozesz od razu robic na okraglo, ale chyba na poczatek najprosciej bedzie tak, jak w opisie). I dopiero na koncu dookola obrobisz dol bluzeczki ta bordiura.
coffeebreak - Sob 23 Lut, 2013 16:25

Bluzeczka nie jest trudna.
Pamiętaj aby nabrać łańcuszek nieco luźniej niż przy serwetkach - na początku często popełniałam błąd i nabierałam ciasno, przez co brzeg nie był elastyczny i ściągał się.

Nie radzę robić w okrążeniach. Od pachy i tak będziesz musiała zacząć robić w rzędach, słupki wtedy zaczną się inaczej układać (pojawią się takie " żeberka") - błędzie to wyglądać jakbyś nagle zaczęła robić innym wzorem.
Lepiej zrób oddzielnie przód i tył, a następnie zszyj.