To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Frywolitki - Haft frywolitką?

Naavy2000 - Czw 07 Mar, 2013 20:50
Temat postu: Haft frywolitką?
Popatrzcie tylko! Przecież to frywolitka igłowa, wykorzystana, żeby stworzyć wypukły, trójwymiarowy haft: KLIK
( Oryginał )
Czy ktoś w Polsce robi coś takiego?

AlaJ - Czw 07 Mar, 2013 21:17

Ja wiem, czy to frywolitka? Jeżeli już, to tylko prawe czy lewe słupki. Jak ten haft zobaczyłam, to mi się przypomniało, że w dzieciństwie obserwowałam panie sąsiadki siedzące na ławce prze domem i haftujące w ten sposób.
Naavy2000 - Czw 07 Mar, 2013 21:33

Na pewno frywolitka - sama robię igłowe (czółenkowe dopiero patrzę, jak się robi...), więc jestem pewna - to dokładnie tak wygląda.
Cytat:
obserwowałam panie sąsiadki siedzące na ławce prze domem i haftujące w ten sposób
Chodziło mi o kogoś, kto publikuje w sieci, i może gdzieś umieścił jakiś tutorial. Bo ta jedna różyczka, to trochę mało, a może warto by spróbować. co by tu...
wernatka - Pią 08 Mar, 2013 00:25

Ta różyczka jest elementem haftu brazylijskiego, po angielsku brazilian dimensional embroidery.

Tutaj można poszukać innych elementów i tutoriali.

Naavy2000 - Pią 08 Mar, 2013 11:01

Ogromne dzięki! kwiatek dla ciebie Teraz rozumiem, czemu szukanie "haftu rokokowego" (jak opisano go w linkowanym przeze mnie blogu) nie dawało efektu.
Swoją drogą, prześliczne są te hafty, i bardzo urozmaicone, jeśli chodzi o używane techniki. Jak dla mnie - bomba!