Problemy, pytania - Problem z tłumaczeniem z j. portugalskiego :)
mala100gosia - Nie 17 Mar, 2013 21:49 Temat postu: Problem z tłumaczeniem z j. portugalskiego :) Dziewczyny mam problem z rozpoczeciem tej spódnicy:
http://www.coatscrafts.co...amilaFashio.pdf
Probowałam w tranzlatorze przetłumaczyć opis do schematu ale dziwne rzeczy mi wychodziły, a z schematu coś mi nie wychodzi początek jak trzeba. Czy któraś z was zna portugalski i mogłaby mi początek pzetłumaczyć tak bym mogła zrobić pierwsze okrążenie wachlarzyków, bo potem powinnam już sobie poradzić. Z góry serdecznie dziękuje
Ula_K - Pon 18 Mar, 2013 00:26
Malgosiu nie znam portugalskiego ale spojrzalam tak na szyko na ta spodnice i ja bym robila tak;
najpierw pierwszy wachalarz wg schematu,gdy go skonczysz, zaczynasz drugi wachlarz i tak wkolo na szerokosc spodnicy. Pozniej w miejsach zaznaczonych drugi rzad wachlarzy a po nich slupki wkolo i dalej z tego co widze juz same wachlarze.
Niby nalezaloby zaczac spodnice od paska i na nim kolejna zawieszac wachlarze ale ja to bym najpierw zrobila wachlarze a pozniej bym dopasowala ten pasek bo wzor na pasek nie jest jakis skomplikowany. Mozna by powiedzic ,ze spodnice podobnie sie robi jak rozne rzeczy z elementow, tutaj elementem jest wachlarz ktory w trakcie robienia laczy sie z kolejnym wachlarzem. W pierwszym rzedzie jest to ostatnie okrazenie wachlarza a w kolejnych poprostu wiesza sie srodek wachlarza i w kolenych okrazeniach sie go laczy (zaczepia) Nie wiem jak to napisac ale chyba wiesz o co chodzi. Musi byc polaczony z bocznym wachlarzem juz zrobionym z prawej strony
W pierwszym diagramie masz zaznaczone na czerwono miejsce ,w ktorym nalezy wieszac w kolejnym rzedzie wachlarz i do jakiej wysokosci slupkow go przylanczac.
Spodnica sie rozszerza przez wielkosc poszczegolnych wachlarzy . Na rysunku spodnicy jest zaznaczone w ktorym miejscu jakim schematem robimy wachlarze. Jest ich 4 a oczywiscie zaczynamy od 1 w 1 rzedzie, 2-giego w 2 rzedzie a po nim te slupki ( diagrama Alinhamento) z znowu jeden rzad schematem Nr1......
avante - Pon 18 Mar, 2013 06:59
W dziale on line jest trochę podobny wzór, myślę, że zasada działania jest taka sama:
http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=10417
mala100gosia - Pon 18 Mar, 2013 08:02
ja rozbiłam w ten sposób, ze najpierw zrobiłam pas i zaczełam robić na nim wachlarze, tylko wychodziły jakoś dziwnie, jakby zamało oczek było w nastepnych rzędach do rozszerzania i po prostu nie leżały płasko... hym.... pokombinuje jak znajdę chwilę.
avante - Pon 18 Mar, 2013 09:50
A nie robiłaś przypadkiem ze schematu na te wachlarze, które są niżej na spódnicy? Tam jest kilka schematów na wachlarzyki i te od których trzeba zacząć to są zdaje się na samym dole (mają więcej słupków i powinny być bardziej "rozłożyste")
mala100gosia - Pon 18 Mar, 2013 11:29
avante, te wachlarze są do wykończenia Im bardziej w dół tym szersze wachlarze. Moze schemat jest skopany ?
Ula_K - Pon 18 Mar, 2013 12:33
Przeciez dokladnie napisalam jak zrobic ta spodnice. Teraz nie mam czasu bo bym zrobila ten wachlarz.. aby sprawdzic czy na prawde jest skopany schemat Napierw zrob wachlarze a pozniej pasek.Jesli sie troche faluje to nie znaczy ,ze schemat jest skopany bo w nastepnym rzedzie wszystko moze sie wyrownac. Powodzenia
bean - Pon 18 Mar, 2013 13:47
mala100gosia, schemat jest prawidłowy. Zrobiłam próbkę wachlarzyka nr 1 i wyszedł płaski.
Zauważyłam, że trzeba zwrócić szczególną uwagę na ilość słupków w rzędach następujących po rzędach z pęczkami
mala100gosia - Pon 18 Mar, 2013 14:04
bean, hym Tobie wyszedł prosty wachlarz, może faktycznie jak radzi Ula_K, należało by najpierw zrobić wachlarze, a potem dopiero obrobić je tak by powstał pas.
No to wszystko jasne Dzięki dziewczyny już dalej powinnam sama sobie poradzić.
mala100gosia - Pon 18 Mar, 2013 14:55
O to co mi wychodzi:
Niezaleznie od tego czy robię 3 słupki razem przerobione, czy pęczki (a tak mi bardziej mi się podoba) wychodzi mi taki wachlarz zamiast tak jak u bean. Liczba oczek jest taka jak na schemacie.
Złe szydelko ? A może pomiędzy "pęczkami" powinno być zamiast 1 oczko łańcuszka 2, czyli schemat jest skopany
bean - Pon 18 Mar, 2013 15:05
mala100gosia, nie mam pojęcia dlaczego tak wychodzi. Ja robiłam słupki łączone górą i jedno oczko łańcuszka.
aniaso4 - Pon 18 Mar, 2013 19:20
mala100gosia, U Ciebie drugi rząd słupków jest robiony ściślej, niż na zdjęciu bean, może daj tam po jednym oczku rozdzielającym słupki więcej?
mala100gosia - Pon 18 Mar, 2013 19:29
Dziekuje dziewczyny serdecznie za pomoc Myśle, ze już doszłam do ładu z tymi wachlarzykami. Pokombinowałam sobie i chyba będzie dobrze.
|
|
|