Problemy, pytania - Ażurowy wzór poszukiwany
agulia - Śro 10 Kwi, 2013 14:01 Temat postu: Ażurowy wzór poszukiwany Moja siostra zamówiła sobie u mnie (zapalonej szydełkowiczce) swetro-tuniki ażurowej na drutach. Pokazała mi wzorek w jakiejś gazecie. Przegrzebałam net i znalazłam coś łudząco podobnego, nawet z opisem. Niestety opis ten do mnie nie przemawia, a próbka wg niego wyszła... hmmm... coś wyszło, ale nijak podobne nie było.
Zdjęcia i opis znajdują się tutaj - http://fotoforum.gazeta.p...1,2,3,krt3.html
Czy może mi to ktoś rozpisać jakoś inaczej, albo może jakaś instrukcja obrazkowa by się znalazła
Tam w opisie jest, żeby pierwsze z grupy 3 oczek przeciągnąć przez pozostałe 2 oczka. Wpatruję się w te zdjęcia i tak myślę, że może to oczko trzeba narzucić na pozostałe dwa?
Pomóżcie proszę ))
Ada - Śro 10 Kwi, 2013 14:22
Widać od razu, że nie "drutujesz", bo inaczej nie miałabyś problemów z przeciąganiem oczek. Na naukę jednak nigdy za późno.
Przypatrz się, proszę dobrze tej fotce
widać tam wyraźnie, że jedno oczko jest jakby poziome i ono jest przeciągnięte.
Na tej fotce
pokazane jest przeciągnięcie na dwóch oczkach. Ty będziesz miała jeszcze oczko C w kolejności licząc od lewej strony CBA
przerabiasz 3 prawe A, B, C /fotka jest dla o. lewych/, potem w sposób jak to pokazane na fotce chwytasz oczko A i przeciągasz je nad oczkami B i C. W ten sposób na drucie pozostają oczka B i C. Ujmuje się 1 oczko, ale jest 1 narzut i wszystko się zgadza.
myczka - Śro 10 Kwi, 2013 14:22
trzy oczka prawe i przeciągnąć pierwsze przerobione oczko z tych trzech przez dwa pozostałe...
to po prostu przerabiasz tak...robisz jedno oczko praweijest na prawym drucie,robisz drugie oczko prawe i jest na prawym drucie,robisz trzecie oczko prawe i jest na prawym drucie...teraz chwytasz lewym drutem-to pierwsze prawe oczko i przerzucasz nitkę ponad oczko prawe drugie i trzecie...w efekcie zostaje na drucie dwa oczka prawe...
http://oczka.blox.pl/2010...eciagniete.html
w tym linku jest pokazane jak pani przerzuca tylko przez jedno oczko-a Ty masz to przerzucić przez dwa oczka...
to nie trudne...pytaj
Ada - Śro 10 Kwi, 2013 14:32
myczka pisałyśmy w jednym czasie i co ciekawe odnosimy do tego samego źródła;
Ja znalazłam jeszcze fotkę na naszym forum dla 3 oczek
: .jpg)
myczka - Śro 10 Kwi, 2013 15:23
| Ada napisał/a: | myczka pisałyśmy w jednym czasie i co ciekawe odnosimy do tego samego źródła;
Ja znalazłam jeszcze fotkę na naszym forum dla 3 oczek
: ObrazekObrazek |
tak ,te fotki najlepiej to przedstawiają-są bardzo czytelne
Yellow Mleczyk - Śro 10 Kwi, 2013 20:13
I ja przy okazji skorzystałam, bo tego akurat nie umiałam
jak to dobrze, że jest się od kogo uczyć !!!
i jak dobrze, że jest takie forum i tyle życzliwych forumowiczek, gotowych się podzielić swoją wiedzą
agulia - Sob 13 Kwi, 2013 20:26
Dziękuję Wam bardzo:-) Teraz to ma ciut więcej sensu;-)
Nie mniej jednak nie wychodzi mi to tak fajnie jak na zdjęciu. Te dziurki są prawie niewidoczne, dopiero po rozciągnięciu robótki stają się widoczne. Włóczkę mam cieniutką. Drutów próbowałam 3 rozmiary ale to nic nie zmienia.
Macie może pomysł czemu?
Znalazłam zdjęcie swetra, który się siostrze spodobał, ale tamten wzorek to jednak jest inny...
Oto on:
http://plaamkaa.blogspot....eterek.html?m=1
Grażyna - Sob 13 Kwi, 2013 22:15
Mogę się mylić, ale jest to ten sam wzór, tylko nie na 3 oczka lecz na 4. W opisie napisano "trzy oczka prawe i przeciągnąć pierwsze przerobione oczko z tych trzech przez dwa pozostałe", a spróbuj 2 oczka razem, 2 oczka razem, podwójny narzut itd., na lewej stronie oczka lewe.
irenka10 - Sob 13 Kwi, 2013 22:32
Myślę tak samo jak Grażynka napisała
Ada - Sob 13 Kwi, 2013 22:53
To jest ten wzór
lub TU
Może być jeszcze ten
A TU INNE siateczkowe wzory.
Możesz poszperać jeszcze TU
Grażyna - Pon 15 Kwi, 2013 22:13
Mnie się wydaje, że to ten pierwszy
opis identyczny z moim
|