Problemy, pytania - Wzór chusty - potrzebna pomoc
Fijolka - Sob 13 Kwi, 2013 20:03 Temat postu: Wzór chusty - potrzebna pomoc Witam,
Znalazłam taką chustę do zrobienia i jej schemat. Niestety nie mam pojęcia jak zacząć element bazowy.
Co to jest to kółko? (4 oczka łańcuszka?)
I czy pierwszy rząd to są słupki podwójne?
Resztę jest już prosta.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Poniżej zdjęcia schematu+chusty:
weronika5810 - Nie 14 Kwi, 2013 13:45
mi się wydaje że rozpoczyna się na pętelce 6 ocz. łańc. słupek podwójny.2ocz.łańc. i tak do końca(7 słupków) na końcu 2ocz.łańc. i zamknąć ocz. ścisłym.
joana - Nie 14 Kwi, 2013 14:56
Fijolka, Robisz pętelkę. I potem 4 oczka łańcuszka zamiast pierwszego słupka, 2 oczka łańcuszka (zgodnie z schematem i potem jeszcze 7x słupek podwójnie nawijany przedzielony 2 oczkami łańcuszka. Następny rząd w łuk z 2-ch oczek łańcuszka robisz 5 słupków 5 razy nawijanych łączonych górą i tyle oczek łańcuszka ile podano na schemacie. A kropki to wg mnie zaznaczenie pkt łączenia z następną rozetką. Powodzenia.
Kelmuska - Nie 14 Kwi, 2013 15:36
Jak tak patrzę na schemat, to wydaje mi się, że tam na pętelce 1 rząd to półsłupki, a 2 rząd to pojedyncze słupki przedzielone 2 oczkami łańcuszka.
Najlepiej zrobić próbkę i zobaczysz, która wersja lepsza
weronika5810 - Nie 14 Kwi, 2013 15:44
Jak tak patrzę na schemat, to wydaje mi się, że tam na pętelce 1 rząd to półsłupki, a 2 rząd to pojedyncze słupki przedzielone 2 oczkami łańcuszka.
Najlepiej zrobić próbkę i zobaczysz, która wersja lepsza.
też tak uważam
czeremcha - Nie 14 Kwi, 2013 20:33
Ja widzę kropkę na szczycie pierwszego półsłupka.
Zatem - 1 o.ł. zamiast pierwszego półsłupka, następnie 7 półsłupków jako rząd 1. W drugim - 3 o.ł. zamiast pierwszego słupka /pojedynczego/.
A początek? Niekoniecznie musi być pętelka z oczek łańcuszka. Można nawinąć na palec albo ołówek pętelkę z kilku /2-3/ nawojów włóczki, obrobić ją pierwszym rzędem /w tym przypadku - półsłupkami/, a potem ściągnąć luźny koniec włóczki zaciskając pętelkę.
Ania
|
|
|