Problemy, pytania - Robótka od góry
jogi45 - Sob 20 Lip, 2013 23:13 Temat postu: Robótka od góry Zaczynając np bluzeczkę od góry, obojętnie czy na krągło czy przez dodawanie oczek w czterech miejscach powstanie karczek który będzie tak samo leżał z przodu i z tyłu. Można to zrobić tak by jednak z tyłu był wyżej poprzez dodanie kilku rzędów robótki już po rozdzieleniu jej na przód i tył. Tylko jak rozdzielić ilość oczek? Czy rozpoczynając tył mamy o tyle oczek mniej ile dodamy w tych dodatkowych rzędach? Może przy np bolerku czy topie nie ma to znaczenia bo potem i tak robimy na okrągło a pod pachą zwykle dodaje się oczka? Ale może ma znaczenie jeśli robimy coś z rękawem? Ja niestety często eksperymentuje zamiast zapytać mądrzejszych a potem pruję, żałuję i czasem rzucam robótkę w kąt.
Kazimiera - Pon 22 Lip, 2013 17:46
jogi45 zajrzyj tutaj (nr 26) http://intensywniekreatyw...-czyli-jak.html
jogi45 - Wto 23 Lip, 2013 20:52
ale jak rozliczyć oczka na drutach czy na szydełku żeby po połaczeniu przodu i tyły karczek z tyłu był wyżej niż z przodu, tak jak przy sweterku z dekoltem
AlaJ - Wto 23 Lip, 2013 21:42
Po prostu w tylnej częsci robisz więcej rzędów. Popatrz jak dziewczyny robiły róznymi sposobami - bez dodawania na tył i z dodawaniem Gwiazdę Wostoku.
jogi45 - Wto 23 Lip, 2013 23:38
Dzięki. Poczytam. Gwiazdą się nie interesowałam a okazuje się że w każdym temacie może być coś interesującego.
ewasz29 - Śro 24 Lip, 2013 10:34
Jeśli chodzi o rozliczanie oczek przy robótce na drutach od góry to polecam blog ,,u antoniny'' tam jest wszystko tak pięknie i obrazowo opisane ,że nawet ja pojęłam w mig o co chodzi .
Łącznie ze sposobami wyrabiania dekoltów
|
|
|