Problemy, pytania - co zrobiłam źle??
Atka - Sob 31 Sie, 2013 15:57 Temat postu: co zrobiłam źle?? Postanowiłam spróbować zrobić coś techniką siatkową i popełniłam małego delfinka, żeby zrobić w ramce obrazek. Niestety praca jest nierówna i nie wiem dlaczego na dole jest szersza niż na górze. Naciągałam na ramce, którą zrobił mi mój M i do tej pory w przypadku serwetek spisywała się dobrze, więc nie wiem co teraz zrobiłam źle. Szydełko 1,3 biała Kaja, pomooocy
Awenturyn - Sob 31 Sie, 2013 16:29
podejrzewam że różnica tkwi w ściąganiu słupków
tzn te na dole robiłaś luźniej niż te na górze
poza tym w bokach tak na moje oko brakuje mi po 1 słupku w ramce
czeremcha - Sob 31 Sie, 2013 23:13
Moim zdaniem coś nie gra z ilością oczek łańcuszka między słupkami. W wielu miejscach wygląda jakby brakowało konsekwencji - jakbyś czasem przerabiała jedno oczko łańcuszka, a czasem dwa. Bardzo to widać np. w pierwszym i drugim rzędzie w prawym dolnym rogu - i widać tam od razu duże ściągnięcie robótki od brzegu do środka. Łańcuszek jest dość "sztywnym" ściegiem i nie rozciągnie się na szerokość tam, gdzie brakuje oczek...
Ania
Apak - Nie 01 Wrz, 2013 00:05
A może masz za dużo słupków w dolnej ramce? Nie można mocno powiększyć zdjęcia, ale może robiłaś na dole po 3 w kratkę, zamiast dwóch?
weronika5810 - Nie 01 Wrz, 2013 14:11
....moim zdaniem CZEREMCHA I APAK mają racje
Atka - Nie 01 Wrz, 2013 15:04
ok, dziewczyny dzięki za uwagi. Spróbuję zrobić jeszcze raz i bardzo uważnie liczyć oczka (chociaż poprzednio też liczyłam). Myślę też, że może to przez to, że pierwszy raz robiłam słupkami patentowymi i jakoś nierówno naciągałam w trakcie roboty. Zależy mi bo chciałam zrobić dzieciom do pokoju takie trio: delfinek, konik morski i muszelki. Jeszcze raz dziękuję
mala100gosia - Nie 01 Wrz, 2013 18:21
Atka, ja myśle, że może zrobiłas zbyt luźno oczka łanciuszka na poczatku robótki
|
|
|