To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Ogrody - Kasztany jadalne

sbb - Pią 27 Wrz, 2013 18:34
Temat postu: Kasztany jadalne
Idzie jesień o czym przypominają nam jadalne kasztany. Lecą już z drzew.

la_femme - Pon 30 Wrz, 2013 15:22

Pieczone kasztany są pyszne. Bardzo mi posmakowały, kiedy jadłam je pierwszy raz i zjadłam dość sporo. Po czym po paru godzinach imponująca wysypka na twarzy i szyi poinfomowała mnie, że mam na nie uczulenie placzek No i po kasztanach ...
sbb - Pon 30 Cze, 2014 07:51

Kasztany zaczynaja kwitnac i zwabiaja bardzo duzo pszczół aż szumi.
Lawenda w tym roku jakaś lepsze , kwitnie obficie. Tylko maciejki nie umiem wzchodować, ciągle mi zwiednie.
Po za tym inwazja ślimaków zjada dalie, truskawki, cukinie, sałatę, kalrepy. Okropne to.

Ala z Byczyny - Czw 03 Lip, 2014 13:54

Gratuluję kasztanów, uwielbiam je, ich smak to smak Bożego Narodzenia dla mnie Smile A na ślimaki proponuję zapomniany troszkę cząber. Zasiałam sobie gęsto i zamiast przerzedzać za gęsty wysiew, powybierałam sadzonki i powsadzałam pomiędzy warzywa, które mi ślimaki zjadały. Taka mieszanka musi być dla nich bardzo nieapetyczna, z rzadka już ślimaka widzę a miałam inwazję. A potem można cząber ściąć, ususzyć i przygotować mieszankę przyprawową czubrica. Polecam to przyjemne zioło - kiełkuje bez problemu i rośnie zdrowo.
sbb - Nie 06 Lip, 2014 20:44

Musze kupic ten cżaber i posiac , moze coś to pomoże.
Kasztany ja tez lubie mi one kojarzą się z Francją tak jak lawneda( a mam jej dużo w ogrodzie). Mam rózoa, jasno fioletowa , ciemno fioletową, francuską i jakąs o dlugiem koszyczku.

ewunka - Czw 08 Lut, 2018 16:25

U nas mamy kasztany jadalne, ale niestety nie chcą być pełne ciężko . Nie wiem dlaczego. Zdarza się może na całe drzewko z 5-10 kasztanów.