Problemy, pytania - Jak dorobić robótkę od strony jej rozpoczęcia?
kawad - Wto 22 Paź, 2013 20:02 Temat postu: Jak dorobić robótkę od strony jej rozpoczęcia? Witajcie.
Jestem tu nowa (jeśli chodzi o pisanie) bo podczytuję od dawna
Mam spory problem z zazdrostką. Pod koniec robótki okazało się, że muszę zmienić początek i koniec zazdrostki. Z końcem nie było problemu, trochę sprułam i już, ale co zrobić z drugą strona? Po spruciu wygląda inaczej. Jak teraz zacząć dorabiać brakujący fragment? Dołączyć jakoś nitkę (ale jak i do czego?) Czy może zrobić brakujący fragment osobno i potem jakoś połączyć z już istniejącym (ale jak?)
Nie mam czasu na robienie od nowa całej zazdrostki i dlatego musze jakoś sobie poradzić. Pomóżcie proszę, sprawa jast dla mnie baaardzo pilna.
Kasia
Aha - to ważne - zazdrostkę robię wzorem siatkowym na szydełku
aniaso4 - Wto 22 Paź, 2013 20:22
Jeśli robisz wzorem siatkowym, to wiadomo, że możesz ją poszerzać w dowolna stronę
kawad - Wto 22 Paź, 2013 20:33
Problem w tym, że ją musiałam spruć od tej drugiej strony. I nie da się tak po prostu dołączyć nitki i robić dalej, bo po spruciu wygląda to zupełnie inaczej niż z "właściwej strony". Nie ma łańcuszka, do którego nitkę mozna dołączyć.
Krakowianka - Wto 22 Paź, 2013 20:39
jeżeli zazdroska jest wzorem siatkowym to nie ma problemu dowiązujemy nitkę gdzie potrzeba i robimy siatkę w drugą stronę...... najlepiej to wstaw zdjęcie wtedy zobaczymy co i jak?
kawad - Wto 22 Paź, 2013 20:48
Nie da się dołączyć nitki do sprutej części, jeśli prujemy od początku robótki. Zobaczcie zdjęcie.
Spes - Wto 22 Paź, 2013 23:30
Sprułaś łańcuszek jakim zaczynałaś, prawda? Czyli zostały ci tylko 'pętelki" zamiast słupków.
I to wykorzystałabym.
Masz trzy słupki (do góry nogami) z prawej strony, tak?
Wkłuwając się szydełkiem z prawej strony pierwszego słupka (przeszłam na lewą- tak?) i od tejże lewej strony słupka przeciągnęłabym szydełkiem pętelkę z nici "pracującej"(na prawo), zamknęłabym ścisłym oczkiem (by się trzymało).
Potem szydełko wkłułabym znowu od prawej strony drugiego słupka i znowu wyciągnęła nitkę i umocowała ścisłym oczkiem.
Kolejno postąpiłabym tak samo z trzecim słupkiem (tyle ich widzę z prawej strony na zdjęciu...jak masz więcej, to powtórz ile razy trzeba.
Potem masz pierwszą kratkę...(dwa oczka łańcuszka robiłaś między słupkami kratek?)
Jeżeli tak, to teraz zrobiłabym dwa oczka łańcuszka - w powietrzu - i znowu w kolejny słupek od prawej jego strony wbiła szydełko, przeciągnęła nitkę, umocowała ścisłym
Dalej w powietrzu dwa oczka łańcuszka....itd...itd...do końca.
Na końcu rzędu masz znowu słupki bez dziurek?
No to jak początek (bez oczek łańcuszka w powietrzu.)
Hmmm...mnie się wydaje, że jasno napisałam
I chyba tylko tak można to naprawić....po mojemu;)
A może ktoś ma lepszy pomysł?
Pozdrawiam
Działaj i daj znać jak się udało!!
avante - Śro 23 Paź, 2013 06:55
Moim zdaniem niepotrzebnie wyprułaś ten łańcuszek. Teraz znowu musisz go zrobić, a będzie trudniej bo trzeba przy okazji "łapać" słupki. Słupki lekko pochylają się raz w jedną, raz w drugą stronę w zależności od tego w którą stronę robisz. Trzeba więc sprawdzić, z której strony trzeba zacząć, żeby nie było zbytnio widać różnicy. Słupki będziesz wbijała w słupki z pierwszego rzędu (do góry nogami).
kawad - Śro 23 Paź, 2013 09:27
Spes dziękuję ogromnie, przeanalizuję to co napisałaś (zawsze łatwiej czytać rozrysowany wzór niż opisany ) i wierzę, że mi się uda
Avante - no nie dało się inaczej, prując od początku robótki zawsze tak wychodzi, że słupki zostają.
|
|
|