To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Szalik

mrober - Czw 14 Lis, 2013 12:04
Temat postu: Szalik
Kochane dziewczyny, mamusie czy babcie szkrabów w wieku 3 lata a także 8 miesięcy doradźcie mi jak szeroki i jak długi ma być szalik dla takich szkrabów by był wygodny,praktyczny. Czy lepiej dla dzieciaczków robić ściegiem grubszym,czy bardziej delikatnym. -chodzi o grubość dzianiny- jaki jest bardziej praktyczny. Poproszono mnie o takie szaliki dla rodzeństwa właśnie 3 letniej dziewczynki i 8 miesięcznej. Myślę,że wiek ma znaczenie bo mały brzdąc raczej na spacerze siedzi w wózku,a 3 latka bardziej biega-może mieć dłuższy szalik. Sama nie mam w rodzinie takich dzieciaczków, a mamusie i babcie pewnie problem znają najlepiej. Z góry dziękuję kwiatek dla ciebie
misia0808 - Czw 14 Lis, 2013 21:53

Ja swoją całą trójkę wnucząt zaopatrzyłam w baktusy. Jak dla mnie to sa wygodniejsze niż szale. Robi się je bardzo prosto.
Zajrzyj tutaj
http://uantoniny.blogspot...acy-baktus.html

czeremcha - Czw 14 Lis, 2013 22:25

A ja swoje ubierałam w golfiki z "przystawką" - przedłużeniem jak początek raglanowego swetra robionego od góry. Szalik dla malucha jest szczególnie niewygodny, bo przełożony tylko przez szyję do przodu może nie być dość szczelny pod bródką, zawiązany dwukrotnie - będzie niewygodny, kiedy dziecko się położy, a dodatkowo przewiązany z przodu - unieruchomi mu szyję jak kołnierz ortopedyczny...

Ale jeśli mają to być szaliki i tylko szaliki - poszłabym w kierunku wzoru miękko układającego się, przestrzennego, któregoś z tych, którymi robi się kominy. Właśnie po to, żeby nie robiły tego kołnierzowo - ortopedycznego efektu.

A długość? Maluchowi wystarczy jakieś 60 cm, starszej - metrowy?

Ania