To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - [szydełko] włóczka typu trawka potrzebna pomoc

chika1979 - Wto 21 Sty, 2014 17:34
Temat postu: [szydełko] włóczka typu trawka potrzebna pomoc
witam posiadam takową włóczkę trawkę taką z włochatymi cieniutkimi niteczkami.ale mój problem polega na tym,że nigdy nie robiłam z takiej włóczki.proszę pomóżcie jak zrobić czapkę żeby miała taki fajny włochaty efekt.kiedy robię łańcuszek początkowy i słupki to te niteczki mi się przerabiają razem i nie wygląda to dość efektownie .może macie jakiś patent na to?ja po prostu nie mam bladego pojęcia jak sobie z tym poradzić nie wiem
ksanty - Wto 21 Sty, 2014 17:39

Robiłam z tej wloczki tylko na drutach. wtedy jest ten efekt
chika1979 - Wto 21 Sty, 2014 18:51

na drutach niestety nie potrafie Crying or Very sad
Snedronningen - Wto 21 Sty, 2014 19:26

chika1979 napisał/a:
na drutach niestety nie potrafie Crying or Very sad
nie ma co płakać tylko siadać do lektury forum i uczyć się robić. Do takiej włóczki nie potrzeba fantazyjnych ściegów.
barbara 1 - Wto 21 Sty, 2014 19:37

Z trawki szydełkiem robiłam wiele rzeczy.Osiągniesz ten efekt robiąc słupkami i szydełkiem nr. od 4mm. w zwyż.Łańcuszkiem wcale się nie przejmuj, następne rzędy będą już ok.Aq po skończonym wyrobie możesz delikatnie czapkę potraktować szczotka np. do włosów,wyciagając pochowane włoski. Rób śmiało i dosyć luzno
chika1979 - Śro 22 Sty, 2014 06:38

ślicznie wam dziękuję za porady.w takim razie idę ćwiczyć,ale najpierw muszę się zaopatrzyć w tak duże szydełko.
avante - Śro 22 Sty, 2014 09:03

Nigdy nie robiłam z takiej włóczki ale czytałam gdzieś, że jako prawą stronę gotowego wyrobu traktujemy stronę, która tak naprawdę jest stroną lewą (ponoć jest bardziej "włochata"). Tak przynajmniej jest w przypadku maskotek (robi się je samymi półsłupkami).
AlaJ - Śro 22 Sty, 2014 09:36

Jak trawka jest mocno włochata, to jest bardzo kudłata po obu stronach. Tak wyglądają uszy czapki mojej wnuczki (zdjęcie trochę słabe, ale tylko takie mam - z komórki). I od wewnątrz - czego nie widać, bo przykryte różowym, i z zewnątrz jest mocno kudłata.

Uszy, tak jak i cała czapka zrobione są na szydełku słupkami. Szydełkiem chyba nr 5 (bo nie miałam wtedy pod ręką grubszego), ale spokojnie można i 6 i 7 robić.

chika1979 - Śro 22 Sty, 2014 16:45

a czy z takiej włóczki można zrobić coś małego,np kurkę do koszyczka?mam trochę takich kawałeczków i chętnie bym wykorzystała na coś a taka kurka była dość ciekawa
Awenturyn - Śro 22 Sty, 2014 18:34

chika1979, wszystko można zrobić Wink
barbara 1 - Śro 22 Sty, 2014 19:53

W tym kostiumie co robiłam to wykończenie marynarki było własnie robione na szydełku, a cała reszta drutowa, a w tym kołnierz i mankiety

avante napisał/a:
Nigdy nie robiłam z takiej włóczki ale czytałam gdzieś, że jako prawą stronę gotowego wyrobu traktujemy stronę, która tak naprawdę jest stroną lewą (ponoć jest bardziej "włochata"). Tak przynajmniej jest w przypadku maskotek (robi się je samymi półsłupkami).

zgadzam się z tym co napisałaś,lewa str. jest bardziej włochata

chika1979 - Czw 23 Sty, 2014 10:28

śliczne te wasze wypociny.jak coś mi wyjdzie z tej włóczki to wam pokażę Very Happy
MILENA05 - Pon 03 Lut, 2014 21:14

Szukam schematu do tej właśnie bluzki może ktoś mnie pomoże z góry dziękuję i pozdrawiam Smile cmoknięcie