Problemy, pytania - czapeczka
kasiek1607 - Sob 25 Sty, 2014 09:37 Temat postu: czapeczka Witam serdecznie.
Zaprzyjaźniony sunnita prosił mnie o zrobienie czapeczki na szydełku. Niby sprawa wydaje się prosta - same słupki. Z ilością oczek sobie poradzę - bo policzę, ale zerknijcie dobre dusze, co to za dziwne poprzekręcane słupki? Czy mi się tylko tak wydaje na zdjęciach?
AlaJ - Sob 25 Sty, 2014 10:26
Czepek zrobiony jest nie słupkami, a półsłupkami nawijanymi. A ten jeden rząd - taki jakiś dziwny, bo dobrze nie widzę, to zdaje się rząd słupków - chyba chodziło o efekt "złamania" czepka.
czeremcha - Sob 25 Sty, 2014 10:54
Chyba denko jest robione od czubka w dół półsłupkami nawijanymi albo półsłupkami wbijanymi między półsłupki poprz. rzędu, a otok robiony jest osobno słupkami od dołu do góry. Ten dziwny rząd to jest szydełkowe połączenie obu części.
Ania
kasiek1607 - Sob 25 Sty, 2014 13:25
Pięknie dziękuję
kasiek1607 - Nie 09 Lut, 2014 17:15
Wracam z tematem, bo nie mogę sobie poradzić z uzyskaniem odpowiedniego kształtu czapki.
Najpierw zrobiłam 4 oczka łańcuszka, potem w każdym oczku 2 półsłupki, a potem chciałam w co drugim oczku dwa półsłupki. I najpierw wierzch był płaski jak naleśnik a w czwartym okrążeniu zaczął falować - wniosek z tego, że za dużo.
Jak wobec tego profilować tą czapeczkę, żeby było dobrze?
Grażyna - Nie 09 Lut, 2014 17:52
Żeby się nie marszczyło, to dodajesz oczka inaczej niż opisujesz. Bo w drugim rzędzie w co drugim oczku, w trzecim rzędzie w co trzecim oczku, w czwartym w co czwartym oczku itd., aż uzyskasz odpowiednią szerokość czapki (trzeba przymierzać), a potem dzierga się przez pewien czas (zależy od wielkości czapki)prosto.
Nie mam odpowiedniego schematu, ale posłużę się schematem koszyczka, żeby pokazać o co chodzi. Musisz tylko słupki zamienić na półsłupki.
Znalazłam coś i dopisuję
kasiek1607 - Pon 10 Lut, 2014 06:35
Dziękuję
|
|
|