To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - pytanie o białą podszewkę

Betula - Nie 16 Mar, 2014 15:19
Temat postu: pytanie o białą podszewkę
Witam wszystkich!
Piszę, bo chciałabym spróbować formy szydełkowej nieco większej niż serwetki i ozdoby choinkowe, jak to było do tej pory. A że znalazłam kawałek białego materiału służącego kiedyś zdaje się za podszewkę od spódnicy, przyszedł mi do głowy pomysł wykorzystania go jako bazę pod ażurową bluzkę na ramiączkach. Pytanie do was brzmi: czy coś takiego ma szanse dobrze wyglądać, a jeśli tak, to z jakim kolorem i rodzajem kordonka na takie białe, błyszczące tło? Z góry dziękuję za wszystkie rady Very Happy

ewasd - Nie 16 Mar, 2014 16:04

Betula, w przypadku szydełkowych bluzeczek jako "podkładu" najchętniej używam zwykłych bawełnianych, obcisłych bluzeczek na ramiączkach, nic nie odstaje, wyrób szydełkowy się na tym ładnie układa.

A świecącą podszewkę to bym osobiście wykorzystała np. jako halkę pod spódniczkę itp.

mala100gosia - Nie 16 Mar, 2014 17:16

Na takiej bazie dobrze wygladaja zarówno matowe nici, półmatowe -> np. mercyzowana bawełna, oraz te całkiem błszyczące np. z dodatkiem srebrnej nitki Smile Niemniej przy niematowych podszewkach ja osobiście wolę wybierać włóczki o tym samym kolorze lub ton ciemniejszym, by nie stosować zbyt mocnego kontrastu, który wraz z połyskliwą tkanina wygladał by tanio. Co do matowości włóczki to zależy je dobór od tego czy bluzka ma byc bardziej dzienna, czy wieczorowa/odświętna Smile