To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Annis -chusta

blush - Nie 16 Mar, 2014 20:56
Temat postu: Annis -chusta
Po udanym zakończeniu pierwszej chusty zabrałam się za drugą tu Annis. I oczywiście napotkałam na problem z tłumaczeniem schematu. Szukałam, już na googlach i naszym forum ale nie znalazłam tego co minie by konkretnie interesowało.

Nabrałam oczka wg metody

by było luźno wg. instrukcji z bloga zamotane Lacrima.
1.A teraz mam te 363 oczka przerobić na prawo czy od razu robić wg. schematu?
2.Nie znalazłam tłumaczenia tych schematów

Ten pkt. 4 to wiem że to pęczek z 7 stitches (oczek) czemu jest przez 2 rzędy? tego nie rozumiem. ps. znalazłam na naszym forum http://www.keep-on-knitti...ting-nupps.html opisujące je link ale czy to to samo co w tej chuście ?

Czy ten czarny trójkąt to 3 oczka razem z środkowym na wierzchu? Nie chcę robić w ciemno bo za chwilę to znowu będę pruć Sad

Zaczęłam to robić drutami na żyłce nr 5 mogę je po zrobieniu ażurowego bordera jak będę przechodzić na body z rzędów skróconych na druty nr 3,5?

Dziekuję i pozdrawiam sztrikuję

ania_b - Nie 16 Mar, 2014 21:35

Ja bym przerobiła te oczka najpierw na prawo (albo na lewo). W pierwszym rzędzie ażuru masz już narzuty. Myślę, że bez tego pierwszego rozbiegowego rzędu te narzuty bardzo by się rozlazły. Pierwszy rząd ustabilizuje początek robótki.

Przejście na mniejsze druty. Jak zrozumiałam z opisu, większe druty stosujemy tylko do nabierania oczek, aby otrzymać dość luźny brzeg, a już ażur trzeba robić na mniejszych drutach. "Note that larger needle is used only for casting on, to ensure a loose CO edge."

Oznaczenia:
Litera V - zdjąć oczko bez przerabiania, to będzie oczko brzegowe.

N - nupki robisz prze dwa rzędy. "Each nupp is formed over 2 rows. On RS row: Into same st, [k1, yo] 3 times, k1. 1 st increased to 7 sts. On WS row: P 7 sts together. 7 sts decreased to 1 st." W pierwszym rzędzie (na prawej stronie): z jednego oczka robisz 7, przerabiając: prawe, narzut, prawe, narzut, prawe, narzut, prawe. W następnym rzędzie (lewa strona robótki) zbierasz te siedem oczek razem, przerabiając jako jedno i dopiero teraz masz nupka.

Czy w trzecim punkcie pytasz o oznaczenie kółeczko w różowym kwadracie? To oznaczenie, gdzie dokonano korekty wzoru. Zapewne w pierwszej wersji schematu był tu błąd, opuszczono narzut, który autorka dopisała podkreślając korektę kolorem.

Tak, czarny trójkąt to trzy oczka razem ze środkowym na wierzchu.

blush - Pon 17 Mar, 2014 08:30

ania_b bardzo Ci dziękuję cmok Zabieram się dzisiaj za to sztrikuję co by tu...
barbara 1 - Pon 24 Mar, 2014 08:02

Mam pytanie w związku z tą chustą.
Czy motyw zaznaczony na czerwono powtarzamy cały czas?

calicja - Pon 24 Mar, 2014 09:14

barbara 1 napisał/a:
Mam pytanie w związku z tą chustą.
Czy motyw zaznaczony na czerwono powtarzamy cały czas?

Tak - tylko na początku i na końcu robi sie to co jest w schemacie przed i po czerwonej ramce.

barbara 1 - Pon 24 Mar, 2014 10:10

calicja dziękuje Ci bardzo cmoknięcie
od jutra zaczynam hurrraaa

blush - Wto 25 Mar, 2014 20:39

A ja oczywiście natrafiłam na kolejny miejmy nadzieję ostatni problem robię rzędy skrócone wg opisu:

rząd 1 przerobić 125 oczek na prawo odwrócić robótkę
rząd 2 9 oczek lewych odwrócić robótkę
rząd 3 8 prawych , 2 oczka razem przeciągnięte i 3 oczka prawe odwrócić robótkę
rząd 4 11 lewych 2 razem na lewo i 3 oczka lewe

i co dalej? Bo jak kończę rz 4 to bym musiała przerobić znowu te 125 o na prawej stronie a tu niestety jestem na końcu swojej chusty puknąć się Może ja tu coś źle rozumiem i mam dojechać w rzędzie 4 na lewej stronie do końca oczka lewe i wtedy zaczynam znowu na prawej stronie te 125 oczek prawych ?

Chciałam się jeszcze zapytać jak w tym momencie równo rozmieścić koraliki które chciała bym wykorzystać bo tak to wyjdzie bardzo nie równo Sad A może je po doszywać na końcu jak już skończę ją dziergać?

bieta - Wto 25 Mar, 2014 21:05

Blush, tu Ada wyjaśnia jak robić rzędy skrócone w tej chuście
blush - Wto 25 Mar, 2014 22:02

Bardzo dziękuję ja miałam opis tylko do 4 rzędu chyba coś mi po prostu brakło do reszty szczęścia Smile
cmok

blush - Wto 20 Maj, 2014 15:39

Dodaję fotki (sorki ale wcześniej nie miałam aparatu i jakość tych zostawia wiele do życzenia).
Skończyłam kolejną chustę dzięki waszej pomocy :* cmok cmok cmoknięcie

wplotłam tam koraliki niebieskie ale w ogóle ich nie widać Sad masakra chyba za małe je dobrałam. hmm

fralusia - Wto 20 Maj, 2014 16:50

piękna Smile
blush - Wto 20 Maj, 2014 18:16

fralusia, zawsze jak mi pomoże ktoś to lubię wstawić że nauka nie poszła w las dzięki za pochwałę cmok
Elżbieta P. - Wto 20 Maj, 2014 18:49

bardzo ładna annis, ja widzę gwiazdeczki, to chyba te koraliki brawo
bieta - Wto 20 Maj, 2014 19:12

blush, śliczna jest Twoja Annis brawo brawo brawo
koraliki dało mi się wypatrzeć gały
ja swoja robiłam bez

elcja27 - Wto 20 Maj, 2014 19:55

bardzo ładna, koraliki widać jak się przyjrzeć brawo
blush - Wto 20 Maj, 2014 20:44

Elżbieta P., bieta, elcja27, cmoknięcie Dziekuję. Ja jednak ślepiczna jestem bo ich niestety nie widzę. Cierzko mi się je umieszczało na miejscu przesuwały się w trakcie robienia lewej strony. A jaki wy rozmiar stosujecie bo chyba teraz do następnej chusty wezmę większe. cmok
marysia54 - Wto 20 Maj, 2014 23:06

blush

cudną zrobiłaś chustę brawo brawo brawo brawo brawo brawo

zaczynając robić tą chustę, to nabieramy 125 oczek i od razu robimy rzędy skrócone,
a kiedy zaczynamy wzór w/g schematu.
Mogę prosić o podpowiedź w jakiej kolejności robimy, czy najpierw dżersej czy wzór.

cmoknięcie

Frida - Śro 21 Maj, 2014 07:04

Blush chusta udała Ci się znakomicie, koraliki widać na fotce, więc w realu na pewno jeszcze lepiej. Napisz proszę na jakich drutach robiłaś i jakie ma wymiary.
brawo

blush - Śro 21 Maj, 2014 08:39

Najpierw na druty nr 6 lub 5 nabieramy luźną metodą jak dodałam w pierwszym poście 363 oczka. Potem najlepiej przerobić wszystkie oczka na lewo a potem zaczynamy dopiero od schematu. Ale schemat i body ja robiłam drutami 3,75 lub 3,5 tylko oczka nabieramy takimi wielkimi drutami.

Co do wymiarów to ma 130/37cm można to regulować dodając więcej lub mniej oczek przy przerabianiu tych rzędach skróconych. Ja najpierw dobierałam po 3 a w końcowej fazie dobierałam po 4 czy 5 by mieć to body mniejsze a normalnie dobiera się po 3 oczka.

Druty jakich używałam to druty na żyłce 5,5 120cm a potem przeszłam na 3,75 lub 3,5 o tej samej żyłce.

barbara 1 - Śro 21 Maj, 2014 09:08

Cudowna chusta brawo
Ja na swojej poległam chyba w 5rz.Kiedys wrócę do niej