To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Świat włóczek - Włóczka Alaska Bergere de France

Ala z Byczyny - Pią 16 Maj, 2014 16:37
Temat postu: Włóczka Alaska Bergere de France
Witam Smile

Zastanawiam się nad kupnem tej włóczki

Nie jestem obyta w cenach i rodzajach włóczek, ale wydają mi się one strasznie wysokie! Za tę włóczkę sklepy wołają ok 10 zł (różnie - od 8.5 do 11 zł) za malutki motek 50g. Czy to nie za dużo??

Zaznaczam, że szukam czegoś na ciepły szalik z możliwie dużą zawartością wełny. 100% akryl odpada w przedbiegach, chcę narzeczonemu zrobić szalik wełniany, a nie szykowny zwitek czegoś co wydobyto z szybu naftowego w Kuwejcie.

Szacuję, że takich motków na szalik będę potrzebowała aż z 5, co daje aż 50 zł. Może wiecie jakie włóczki są możliwie jak najbardziej wełniane, grube lecz tańsze? A jeśli jednak takie są ceny to.. czy ktoś już używał tej włóczki i może się o niej wypowiedzieć? Boję się kupować w ciemno bo to dużo pieniędzy.. przykro mi

ewasz29 - Pią 16 Maj, 2014 20:34

Nie wiem nic o tej akurat włóczce o którą pytasz ,ale jeśli chodzi o w miarę umiarkowaną cenę i w miarę sensowną jakość to zaproponowałabym naszą polską łódzką ,,czterdziestkę '' -40 procent wełny reszta akryl ,około 8 zł za 100 g. Troszkę podgryza mnie ,ale np córka bez problemu nosi golfik i nie narzeka . Bardzo gruba i ciepła jest też Alize Lanagold . Tu jest 49 procent wełny ,ale jest droższa -około 12 zeta za 100 g,240 m . Ale za to grubsza i milsza w dotyku . No i chyba dość wydajna ,bo na duuuuży rozmiarowo (46/48 )sweter dla teściowej wyjdzie mi 60 dag.Więc sądze ,że na wielki szalik wystarczyłoby pewnie ze 30 dag,a na normalny ze 20 dag .
Pozdrawiam

karacik1234 - Sob 17 Maj, 2014 21:37

Hej
Do końca maja jest promocja -35% na włóczki Drops -można sobie dobrać coś ciepłego bo jest spory wybór w wielu pasmanteriach internetowych(nie wiem czy mogę reklamować)

AlaJ - Sob 17 Maj, 2014 22:21

Chyba każda z nas, która kupuje włóczki w necie dostaje takie informacje na e-mail z różnych sklepów Wink.
Ala z Byczyny - Sob 17 Maj, 2014 22:43

Dziękuję bardzo! No i to jest cena, którą rozumiem Smile Szkoda, że to cena promocyjna, ale za to są wśród nich motki ze 100% wełny a nie ten wstrętny poliakrylonitryl, który jest polimerową wersją akrylonitrylu, a ten to: ruchliwa, lotna, bezbarwna lub żółta ciecz, o przykrym, duszącym zapachu, która w kontakcie z wilgocią wydziela cyjanowodór (z wikipedii). Tak jest.. włókno akrylowe tworzy się z cuchnącej i trującej żółtej cieczy, którą wytwarza się z propenu (gaz ropopochodny).

Już ogarniam te motki, dziękuję bardzo!! kwiatek dla ciebie