To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - kołnierzyk

mrober - Pon 21 Lip, 2014 12:35
Temat postu: kołnierzyk
Dziewczyny czy któraś z Was robiła ten kołnierzyk? Nie wiem czy zaczyna się go od najmniejszych ,czy od największych elementów. Doradźcie proszę. W zasadzie to chyba nie ma znaczenia, ale może w jakąś stronę jest lepiej. (Od najmniejszych robiąc łatwiej dopasować obwód przy szyi)

mrober - Czw 24 Lip, 2014 10:48

Raz jeszcze zwracam się do znawczyń tematu szydełkowania. Szukałam w sieci bardziej rozbudowanego schematu bo z tego co mam to pokazany jest tylko róg kołnierzyka i to jak połączyć ze sobą przedostatnie kółeczko z ostatnim -myślę o tych elementach przy szyi. Następnych raczej nie da się łączyć według schematu bo zostaje 1 element bez połączenia, no chyba,żeby od strony szyi zostawić ten 1 element. Ma może któraś z Was dziewczyny większy schemat?
Zygfryd Smarzyk - Czw 24 Lip, 2014 11:01

Postaram się wesprzeć Ciebie w tych kołnierzykowych rozterkach. Zaczyna się od kółek dużych, potem kółka średnie, wreszcie małe kółeczka. Potem przyjdzie czas na drobne łączenia, by dojść do wykończenia. Pisać o tym to by trzeba jednak wiele. Mam inną propozycję: mogę przesłać Tobie bardziej czytelny wzór, oraz drugą jego część obrazującą zarys kołnierzyka. Może to będzie pomocne w Twych kłopotach. Skany prześlę gdy podasz mi swój adres mailowy.
Z tysiącem serdeczności
Zygfryd
mail: smarzyk@o2.pl

mrober - Pią 25 Lip, 2014 00:03

Ze schematu widzę,że łączenia wszystkich kółeczek wykonuje się robiąc ostatnie okrążenia nowego kółeczka. Tak,że nie trzeba potem niczego łączyć innymi elementami (jak w koronce koniakowskiej). Zrobiłam 3 małe kółeczka i połączyłam je tak jak jest na schemacie zostawiając od strony szyi w każdym po 2 luźne łuczki, ale tym sposobem kwiatki ułożą się w pas o zbyt małej wewnętrznej średnicy ( zbyt mały obwód przy szyi). Co do schematu jest dla mnie wystarczająco czytelny, tyle że mógł obejmować większy obszar kołnierzyka. Posiadam też schemat całego kołnierzyka pokazujący ile i jak ułożone są poszczególne kółeczka. Spróbuję połączyć małe kwiatki zostawiając od strony szyi po 3 wolne łuczki i myślę,że wtedy będzie wszystko pasować.Nie wiem czy mam rację ale to się okaże podczas pracy. Dziękuję ślicznie za wskazówki i pomoc. Jeśli Twój schemat obejmuje większą część kołnierzyka to chętnie skorzystam z pomocy. A tutaj mam jeszcze takie schematy do tego kołnierzyka.