To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Wolny temat - Haft ślubny - problem z imieniem

elcja27 - Sob 09 Sie, 2014 23:19
Temat postu: Haft ślubny - problem z imieniem
kochane proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu - mam zrobić obrazek na ślub z imionami i datą, żeby państwo młodzi mieli pamiątkę. Tylko do tej pory byłam pewna, ze ma być "Anna and Manolo", ale dostałam zaproszenie na ślub i tam pisze, że pan młody ma na imię Emmanuel Nikolaos. No i jak to teraz zrobić, żeby nie popełnić gafy?Czy wypada użyć w takim przypadku zdrobnienia? jeśli Manolo to zdrobnienie, bo nie wiem i nie mam kogo zapytać.
vichta - Sob 09 Sie, 2014 23:52

Znalazlam, ze jest to hiszpanskie zdrobnienie od Manuel, czyli hiszpanskiej wersji Emmanuela.
http://www.behindthename.com/name/manolo
Co do s-v, to chyba zalezy od adresata i jego stosunku do wlasnego imienia. Ja na przyklad swojego za bardzo nie lubie i wolalabym zdrobnienie.
Pracuje m.in. z Hiszpankami i Portugalkami, wiec w poniedzialek moge podpytac, jak takie zdrobnienie moze zostac przyjete. Ale to narody dosc bezposrednie w kontaktach, wiec raczej gafy nie popelnisz Smile
Z jakiego kraju pochodzi pan mlody? Moze miec sporo wiecej imion, nie tylko dwa Wink

elcja27 - Nie 10 Sie, 2014 22:07

vichta, bardzo Ci dziękuje za pomoc. A pan młody jest z USA z grecko-kubańskiej rodziny. Niestety nic nie wiem o jego stosunku do własnego imienia.
vichta - Pon 11 Sie, 2014 18:12

Dzis wyluszczylam sprawe znajomej Hiszpance. Powiedziala, zebys sie nie przejmowala, bo oni do takich spraw raczej podchodza na luzie. Moja portugalska szefowa wszyscy Polacy nazywaja Maryska, a nie Maria, a ona wie i sie z tego smieje Smile Maryska jest dla odroznienia od Marysi-Polki. Poprzednio mialam Hiszpanke i zamiast Dolores nazywalismy ja Loli.
Trzeba wiec miec nadzieje, ze pan mlody miesci sie w hiszpanskich normach Wink

elcja27 - Wto 12 Sie, 2014 20:50

vichta, jeszcze raz dziękuję, cmoknięcie więc będzie Manolo.
vichta - Śro 13 Sie, 2014 01:10

Taki maly off-topik, ale dotyczacy imienia.
Mamy w pracy nowa kolezanke z Hiszpanii. Jeszcze jej sie myla nasze (trudne) imiona.
Dzisiaj zapomniala mojego i zamiast Marzena nazwala mnie Makarena wesoło mi wesoło mi
Usmialysmy sie do lez.
Stwierdzilam, ze mi sie nawet podoba i moze tak na mnie mowic Smile