To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Serwetka z koralikami

stenia - Nie 31 Sie, 2014 20:36
Temat postu: Serwetka z koralikami
Poszukuję wzorów serwetek szydełkowych z wrabianymi koralikami. Znalazłam w necie zdjęcie, które wstawię poniżej. Bardzo mi się spodobała taka serwetka. Niestety nie mam wzoru. Może koś ma takie serwetki z wzorami. Pozdrawiam. stenia.

vichta - Nie 31 Sie, 2014 21:03

Podpisuje sie pod prosba.
Tez kiedys szukalam sposobu na takie wrobienie koralikow. Probowalam roznie, ale mi nie wyszlo. Nie mam pojecia, jak dolaczyc koralik, zeby tak ladnie wisial w pustym okienku.

stenia - Pon 01 Wrz, 2014 13:24

Ja nie szukam informacji o tym jak wrobić koraliki. To potrafię, choć nie umiałabym wytłumaczyć jak się wrabia. Ja szukam schematów serwetek szydełkowych z koralikami. Może ktoś coś takiego jednak ma? Pozdrawiam. stenia.
vichta - Pon 01 Wrz, 2014 14:25

Ja zrozumiałam o co Ci chodzi. Podbilam wątek, bo mam nadzieje, ze jeśli ktoś ma schemat, to będzie tam również sposób wrabiania koralików.
A masz jakiegoś linka, żeby zobaczyć jak się wrabia w taki sposób, jak na serwetce? Ja znalazłam kilka sposobów na wrabianie, ale żaden z nich nie był tym. Koraliki się przekrzywiaja, albo stercza z przodu/tylu robotki. A w tej serwetce są jakby zawieszone i wyglądają pięknie.
Na drutach jest łatwiej...

Elżbieta P. - Pon 01 Wrz, 2014 15:39

mam schemat do takiej serwetki, ale z niego nic nie wynika, pokazane są tylko miejsca, w których wrabia się koralik, niestety sposobu na to wrabianie nie ma bye
stenia - Pon 01 Wrz, 2014 17:03

Ja co prawda jeszcze nie robiłam serwetek, ale robiłam siateczki szydełkowe z koralikami na koczki i nie miałam problemu z koralikami. Nabrałam koraliki na kordonek i potem wrabiałam, w te miejsca, w których miały być. Ponieważ mam chwilkę, to poszukam w necie, może coś znajdę a wtedy oczywiście wkleję co znajdę. stenia.
stenia - Pon 01 Wrz, 2014 17:17

Na razie znalazłam taki filmik.

https://www.youtube.com/watch?v=OYF9MHCk6F8

vichta - Pon 01 Wrz, 2014 19:51

TADAAAAM !!! hopla hopla hopla

schematy serwetek z koralikami 1
schematy serwetek z koralikami 2

Tyle wystarczy?

A za filmik ogroooomne dzieki. Wyglada na to, ze to wlasnie ten sposob. love Punkcik polecial.

stenia - Pon 01 Wrz, 2014 20:04

vichta, Oczywiście. Bardzo dziękuję. kwiatek dla ciebie uklon
Punkcika też dodałam.

vichta - Pon 01 Wrz, 2014 20:14

stenia napisał/a:
Punkcika też dodałam.

No, to mamy remis 8:8 wesoło mi
Dzieki i do zobaczenia w nastepnym watku, bo chyba gramy dalej... ? Wink

stenia - Pią 05 Wrz, 2014 19:49

Sposób pokazany w filmiku, do którego linka zamieściłam wyżej, sprawdza się w tych serwetkach. Pierwszą robię, a jak skończę to się pochwalę.
vichta - Pią 05 Wrz, 2014 22:40

Super hurrraaa Czekamy na efekty...
stenia - Pon 08 Wrz, 2014 12:38
Temat postu: Wstawiam pierwszą
Zrobiłam już dwie serwetki z koralikami. Wstawiam drugą, bo pierwszą trzeba wykrochmalić i ukształtować, a na to nie mam czasu.

Elżbieta P. - Pon 08 Wrz, 2014 18:29

ależ cudna serwetka wyszła!! brawo
jokul - Czw 18 Wrz, 2014 08:15

TUTAJ znalazłam zdjęcie i opis ananasowej serwetki z koralikami po angielsku.
TU schemat i mały pokaz, jak wrabiać koraliki do serwetki - po rosyjsku. (Ze zdjęć wygląda mi, że koraliki są nawlekane na nitkę wcześniej - jak do sznurów koralikowych).
TU wręcz jest napisane, że koraliki były nanizane przed rozpoczęciem robótki.
I jeszcze TU serwetka z polskiej gazetki Diana Robótki nr 5 z 2011 r na rosyjskim blogu.
A TUTAJ jest kilka fotek, które mogą zainspirować.
Tyle tylko znalazłam oprócz tego, co już tutaj macie, dziewczyny.

I jeszcze TUTAJ - trochę się powtarza, ale są też nowe schematy

stenia - Czw 18 Wrz, 2014 16:10

jokul, rzeczywiście w serwetkach, które pokazałaś koraliki się nawleka na nitkę i są one tak wrabiane, że wychodzą na lewej stronie, która potem jest prawą. W serwetce, którą ja zrobiłam koralików się nie nawleka na nitkę tylko wrabia tak jak w tym filmiku, do którego link jest wyżej.
mięta - Czw 18 Wrz, 2014 20:14

Cudna seretka brawo Będę podglądać dalej Wink
Gośka - Pon 22 Wrz, 2014 09:21

a jaką średnicę powinny mieć koraliki? hmm nie wiem
stenia - Pon 22 Wrz, 2014 16:11

Ja koraliki dobieram tak, żeby mniej więcej szerokość koralika odpowiadała długości jednego oczka łańcuszka. Są to przeważnie koraliki o wielkości zbliżonej do koralików nr 8 wg oznaczeń koralików toho.
A to kolejna serwetka. Inne wstawię jak pokrochmalę.

Pysiatom - Pon 22 Wrz, 2014 16:56

Przepiękna serwetka. brawo brawo brawo
jokul - Wto 23 Wrz, 2014 08:13

Widzę, że wsiąkłaś całkowicie. I dobrze, bo piękne serwetki powstają. Jest czym nacieszyć oko. cool
borutka63 - Wto 23 Wrz, 2014 21:21

podziwiam i nabieram ochoty na takie cudeńka brawo
elapok - Śro 24 Wrz, 2014 16:04

Ślicznie wygląda!!
stenia - Śro 24 Wrz, 2014 16:38

Dziękuję bardzo. Nowe serwetki w robocie. Pozdrawiam.
japoneczka01 - Wto 10 Mar, 2015 10:30

stenia Udało mi się znaleźć schemat do serwetki z zielonymi koralikami - 3-cia serwetka od góry, pod spodem schemat: http://www.arabwebnet.com/vb/r258.html o ile jest jeszcze potrzebny.