To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - jak wrobić serduszko w mitenkach

kasia75 - Czw 23 Paź, 2014 07:49
Temat postu: jak wrobić serduszko w mitenkach
Witajcie kwiatek dla ciebie Mam zrobić mitenki z serduszkiem mam problem z wyrobieniem wzoru w robótce- serducho się ściąga, jak sobie z tym poradzić?
vichta - Czw 23 Paź, 2014 09:32

Wpisz w Google granny square with heart.
kasia75 - Czw 23 Paź, 2014 10:29

Dzięki wielkie Smile tylko problem w tym że nie znam angielskiego... w związku z tym poszukiwania będą znacznie utrudnione...
japoneczka01 - Czw 23 Paź, 2014 10:45

Na małej powierzchni ja naszywam np. innym kolorem. Pokrywam prawe oczka tak, że powstaje żakard, a wcale nie widać, że to nie jest wrabiane. Plusem jest to, iż dzianina jest w tym miejscu elastyczna i nic się nie ściąga. Technika graficzna z opisem na tej stronie:
http://www.hypermail.pl/a...h/str/haft.html
Nazywa się to "haft na dzianinie" albo "oczko cerowane".

vichta - Czw 23 Paź, 2014 11:09

Ups! skleroza
Musze sobie większy telefon kupić Laughing Nie ogarnelam, że to o druty chodzi, nie o szydełko.
W drucianych robotkach wskazówka Japoneczki rzeczywiście się sprawdza. Inny sposób, to użyć osobnych klebkow na każdy kolor. A jeśli już w to szydełko tutaj wdepnelam, to dodam tylko, że nalezy zaznaczyć grafikę. Angielskiego nie trzeba znać. Chodzi o pomysł. Dwa babcine kwadraty z serduszkiem w środku i mitenki gotowe. Very Happy

japoneczka01 - Czw 23 Paź, 2014 11:18

Vichta a ja z kolei teraz pomyślałam, że może o szydełko chodzi, bo kasia75 tak ogólnie prosiła i w zasadzie nie wiadomo. nie wiem
vichta - Czw 23 Paź, 2014 11:53

Ogólnie, ale w dziale z drutami. No komputerze to od razu widać, a na telefonie trzeba przesuwać. No i się wyrwalam. rotfl
ania_b - Czw 23 Paź, 2014 12:10

Ja zrozumiałam, że chcesz wrobić to serduszko jako motyw żakardowy. Jeśli się ściąga, to znaczy, że za bardzo napinasz nitkę, którą prowadzisz z tyłu. Proponuję, abyś przejrzała podstawy kursu Intensywnie Kreatywnej o wzorach żakardowych. Filmiki znajdziesz tutaj. Pięknie pokazuje, jak kontrolować nić, aby wzór się nie ściągał.

A najłatwiej byłoby naszyć/wyszyć, tak jak radzą dziewczyny.

kasia75 - Czw 23 Paź, 2014 13:39

Dzięki śliczne dziewczynki Smile pewnie że źle napinam nitkę, przy robótce na 4 drutach jakoś mi to marnie wychodzi, będę ćwiczyć do skutku cmoknięcie