To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - [szydełko] problem z opisem na spodenki szydełkowe

Monik222 - Sob 15 Lis, 2014 09:36
Temat postu: [szydełko] problem z opisem na spodenki szydełkowe
Dziewczyny pomóżcie! mam problem ze zrozumieniem opisu do spodenek dla maluszka.
Próbuje różnymi sposobami i nie wychodzi tak jak trzeba. Oto opis:

na skos nogawki z obu stron dobrać w co 2 rz. 2x1 o.i w każdym rz. 4x1 o. Na wysokości 13 cm od początku na krok zamknąć z obu stron 3 o., w każdym rz. 1x3 i 1x2 o. Dalej przerabiamy prosto. Na wysokości 13 cm od początku kroku na prawym brzegu zostawić 23 o., w każdym rz. 1x7 i 2x8 o.

Moje pytanie: skoro w co drugim 2 o. i w każdym 4o. -to w co drugim wychodzi 6 łącznie? hmm jak przerobić 1x7 i 2x8 oczek w każdym rzędzie? Bede wdzięczna za pomoc:)Smile

bogusia1255 - Sob 15 Lis, 2014 11:37

Ja tak rozumiem może źle nie wiem ,ale spróbuj : w co 2 2x1 oczko z jednej i drugiej strony nogawki to 4 oczka
w każdym 4x1 z obu stron to 8 oczek a co do reszty to chyba idzie o to by z tyłu spodni zrobić troche wyższe i stąd te 23 ostatnie oczka zostawisz na drucie na lewej stronie jak przy skróconych rzędach tylko nic nie kombinujesz odwróć robótkę teraz prawe do końca w lewych znów zostawiasz tak jak przedtem 1x 7 znów odwracasz i tak samo te 2x 8 z tego krótkiego opisu tak to zrozumiałam (wynika z tego że przed samą końcówką powinno być na drucie 23+7+16=46 oczek )mam nadzieję że pomogłam.