Druty - Tłumaczenie z włoskiego na polski
Grażyna - Śro 31 Gru, 2014 17:48 Temat postu: Tłumaczenie z włoskiego na polski Czy u nas, na forum, ktoś zna język włoski?
Ela55 - Śro 31 Gru, 2014 18:36
Ponawiam zapytanie i wielką prośbę o pomoc w zrozumieniu opisu sweterka w j. włoskim.
Adres opisu : https://drive.google.com/file/d/0B5f0iTg4uV_mUGJEajNSb3BxRWs/view?pli=1
Schemat ażuru jest w sumie banalny. Żadnej niespodzianki w sweterku tez w sumie nie ma.
Jedynie chciałabym uzyskać wiadomości , jak dodawać oczka , by ślicznie wymodelować karczek sweterka..
ania_b - Śro 31 Gru, 2014 20:51
Z pomocą wujcia gugla udało się znaleźć słownik dziewiarski włosko-...rosyjski. Zawsze to już bliżej
Słownik włosko-rosyjski
Ela55 - Śro 31 Gru, 2014 21:25
| ania_b napisał/a: | Z pomocą wujcia gugla udało się znaleźć słownik dziewiarski włosko-...rosyjski. Zawsze to już bliżej
Słownik włosko-rosyjski |
Kochana, teraz to ja już jestem "w domu'. Niestety starsze panie tak mają ,że uczyły się nieco innych języków , niż młodzież
Jak mówisz , to już bliżej do zrozumienia opisu. Reszta pójdzie na doświadczenie drutowe i ewentualne próby. Jakoby, jak nie prujesz, to się nie liczy, hahaha....
Piwonia - Śro 31 Gru, 2014 22:01
Jakie niestety, jakie niestety. Znam rosyjski, w związku z czym radzę sobie z ukraińskim, w związku z czym mogę sobie buszować po ukraińskim forum hafciarskim, a jakie oni piękne hafty mają! To młode pokolenie biedne jest, bo oczy szeroko otwiera, jak ktoś po rosyjsku przemówi, albo cyrylicą coś przeczyta
ania_b - Śro 31 Gru, 2014 23:14
Ale ja też z tego starszego. I bukwy czitaju i gawarju pa russki.
Snedronningen - Czw 01 Sty, 2015 00:31
| Piwonia napisał/a: | | To młode pokolenie biedne jest | dziwić się nie dziwię, że ktoś zna języki naszych wschodnich sąsiadów, natomiast prawdą jest, że często zazdroszczę innym znajomości tych języków. Mnie uczono niemieckiego, sama uczyłam się angielskiego i nie powiem przydatne. Ale jak potrzebuję skorzystać z doświadczeń pokoleń wstecz w dziewiarstwie to muszę już brata prosić o tłumaczenie. A jemu się często nie chce. Zatem niech "starsze" panie tak nie ubolewają, bo w tym temacie zdecydowanie te inne języki są bardziej przydatne.
Ela55 - Czw 01 Sty, 2015 13:01
| Cytat: | | Zatem niech "starsze" panie tak nie ubolewają, bo w tym temacie zdecydowanie te inne języki są bardziej przydatne. |
Kochana , te starsze , czyli np. właśnie ja , mają tylko starsze "Akty urodzenia'. Natomiast z chęci życia , chęci poznawania nowego w świecie , zadowolenia z życia niejeden młody by nam starszym paniom pozazdrościł. Jako dziecko z PRL przeżyłam niejedno , zobaczyłam też sporo i teraz mam tak cudnie upływające życie , że jakbym jeszcze kiedyś się "ogarnęła" i nauczyła języka tego z zachodu , to cały świat miałabym w ręce. Jest jednak spora grupa dobrych duszyczek na Maranciakach i każdy problem , jak widać powyżej , można opanować !!!
Snedronningen - Czw 01 Sty, 2015 14:51
| Ela55 napisał/a: | | jakbym jeszcze kiedyś się "ogarnęła" i nauczyła języka tego z zachodu , to cały świat miałabym w ręce. | Zachęcam do nauki i kibicuję przy niej. W końcu jeden z najtrudniejszych języków (ten nasz rodzimy) już opanowany a te z zachodu znacznie prostsze. Moją matkę rodzicielkę zmusiłam do oglądania filmów z napisami zamiast lektorem i już zaczyna rozumieć co w filmach mówią.
Piwonia - Czw 01 Sty, 2015 14:57
Popieram. Angielski przy polskim to pikuś. Rosyjski jest na tyle podobny, że nie sprawia wielkich problemów (choć to fakt, że można dać się nabrać na podobieństwa i narobić błędów). Ja się teraz pomału zmagam z tureckim i robię podejścia do japońskiego Turecki, bo po turecku jest większość materiałów o koronce pętelkowej, a japoński, bo syn dostał podręcznik. Więc on ma podręcznik, a ja kaligrafuję
Ela55 - Czw 08 Sty, 2015 16:26
Kochane Koleżanki- Forumowiczki : Melduję wykonanie zadania!
Mam sweterek , który bardzo , bardzo podobny jest do pierwowzoru
Wspólnymi siłami udało się "pokonać" język włoski. Przyznam ,że język rosyjski był kluczowy w rozwiązywaniu problemu...Krętymi ścieżkami , ale doszłam do finału. Nie pokazuję jeszcze fotografii , bo zaledwie kwadrans temu odłożyłam druty , szydełko i igłę. jako ,ze ze mnie fotograf taki , co to tylko robi "Pstryk" nie pokonam tematu oświetlenia . Trzeba poczekać na dzień i wtedy jakieś tam zdjęcie załączę do posta. Ok?
ania_b - Czw 08 Sty, 2015 17:51
Czekamy, dłonie przygotowane do oklasków.
Ela55 - Pią 09 Sty, 2015 22:44
Sweterek dla dziewczynki znalazłam tutaj http://filoturchino.blogspot.it/2013/10/perla.html
Zaparłam się ,że taki musi być, gdy ja go wydziergam
Jaka była historia z tłumaczeniem z j. włoskiego , to zostało opisane powyżej....
A teraz pokazuje moją wersję pod tym adresem https://drive.google.com/folderview?id=0B5f0iTg4uV_mNHFudUFOdFdibXc&usp=sharing
AlaJ - Pią 09 Sty, 2015 23:22
Prześłiczny
Chyba trzeba by pomyśleć o czymś takim dla wnuczki.
Janina1501 - Sob 10 Sty, 2015 07:29
Sweterek piękny też właśnie pomyślałam o zrobieniu takiego dla wnusi
|
|
|