Dania główne - Kluski,pyzy,pampuchy,kopytka, slaskie rozne dodatki obiadowe
Ewik - Nie 12 Lut, 2006 17:51 Temat postu: Pierogi ruskie inaczej Chciałam się z Wami podzielic ciekawym przepisem na pierogi ruskie na waflu.
Mam zamiar je zrobić , koleżance bardzo smakują no i ..... sa nietypowe.
ANDRUTY Z FARSZEM
Robimy farsz jak do ruskich pierożków. Następnie na wilgotną ściereczkę
kładziemy wafla tortowego i wykładamy na niego ok 1 centymetrową warstwę
farszu i zwijamy jak roladę. Następnie roladę kroimy na plastry grubości
ok 2 cm. taplamy w jajeczku, bułce tartej i hop na patelnię.
Spróbujcie może się do nich przekonacie.
avenitta - Nie 16 Kwi, 2006 19:40 Temat postu: Kluski,pyzy,pampuchy,kopytka, slaskie rozne dodatki obiadowe PAMPUCHY czyli Kluski na parze
Składniki:
Ok. 0,5 kg mąki pszennej, szklanka mleka, 2 jajka, 3 łyżki masła stopionego, 3 dag drożdży, sól i cukier
Przygotowanie:
Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste. Podawać na gorąco z sosem jagodowym lub innym owocowym, stopionym masłem i cynamonem albo z pieczenią i sosem.
Smacznego
Lacrima - Śro 20 Sie, 2008 21:41
Ja to jadłam i robiłam ale troche inaczej robi sie tak. Gotujemy ziemniaki odcedzamy dodajemy śmietene i masełko mozna dolać mleka musi to mieć konsystencje raczej płynną nakładamy na wafle. Mięso mielone bez bułki tartej dobrze doprawione nakładamy na ziemniaki i czekamy az wafel zmoknie świetny pomysł z ta mokrą ściereczką. Zawijamy, kroimy, obtaczamy z w jajku i bułce tartej i zmażymy do tego sałata ze śmietanką. Palce lizać goście si,e zajadali.
irenka10 - Czw 21 Sie, 2008 11:52
ja to tez robie i jest pyszne ale robie taki farsz jak do pierogow ruskich czyli dodaje cebulke smazona i oczywiscie ser biały goraco daje na wafel i zwijam jak wafel nasiaknie dalej robie tak samo pyszne polecam
|
|
|