Problemy, pytania - [szydełko] Poncho na szydełko
Anatolijka - Nie 11 Paź, 2015 21:27 Temat postu: [szydełko] Poncho na szydełko Witam Was kochane!
Przybywam z pytaniem odnośnie poncha.
Mam zamiar wydziergać moje pierwsze poncho - znalazłam już schematy i rozwiązanie konstrukcyjne, jednak nie umiem sobie przeliczyć centymetrów na oczka. Poncho składać się będzie z dwóch prostokątów 90x55 cm i nie wiem ile oczek łańcuszka mi trzeba abym otrzymała długość 55 cm. Na wysokość to sobie już na bieżąco będę mierzyć, ale ze zmierzeniem łańcuszka jakoś mam problem.
Mam nadzieję, że Wy doświadczone będziecie chciały mi pomóc
Z góry dziękuję!
nula - Nie 11 Paź, 2015 22:01
Anatolijka, po prostu musisz zrobić próbkę takim wzorem jakim będziesz robiła poncho
np. na 30 oczkach łańcuszka robisz kilka rzędów wzoru
potem mierzysz i przeliczasz
powiedzmy, że próbka z 30 oczek łańcuszka ma 13 cm szerokości
Ty potrzebujesz prostokąt o szerokości 55 cm, czyli z prostego wyliczenia wynika, że musisz mieć 127 oczek łańcuszka
30 oczek = 13 cm
x oczek = 55cm
czyli x= (55x30) : 13 = 127
ale jeszcze zależy jakim wzorem chcesz robić ?
terkot1 - Pon 12 Paź, 2015 08:03
Ania ze Szkoły Szydełkowania fajnie pokazuje jak zrobić ponczo, może się przyda: http://szkolaszydelkowani...utoriale/ponczo
Anatolijka - Pon 12 Paź, 2015 13:19
nula takim wzorem chciałabym zrobić
.
A szydełko 4mm albo 6mm (może mi doradzisz ).
terkot1 Dziękuję- może skorzystam z tego gdybym nie dała rady "po swojemu". W każdym razie na pewno się przyda.
Dzięki dziewczyny za zainteresowanie
AlaJ - Pon 12 Paź, 2015 13:48
Szydełko musi być dopasowane do grubości włóczki. Jak nie powiesz, jaka włóczka, to nikt nie zgadnie jakie powinno być szydełko .
Anatolijka - Pon 12 Paź, 2015 14:00
AlaJ - włóczkę mam z ciuchlandu i nie jestem na tyle obeznana z tymi grubościami żeby na oko powiedzieć jaka. chyba, że jest metoda mierzenia
AlaJ - Pon 12 Paź, 2015 14:37
Oczywiście, że jest metoda : http://maranciaki.pl/foru...p=564223#564223
Gdzieś jest na forum też poradnik, jak dobierać szydełko do grubości włóczki, ale gdzieś mi się "zgubił" .
Więc znalazłam to: http://www.wyszydelkowana...r-szydeka.html#
nula - Pon 12 Paź, 2015 22:39
| Anatolijka napisał/a: | | nula takim wzorem chciałabym zrobić |
o ile się nie mylę, to ten wzór jest podzielny przez 9 (mam 2 różne schematy na ten wzór i w obu raport to jest 9 oczek)
musisz zrobić sobie próbkę z ilości oczek podzielnej przez 9 np. 27 albo 36
najlepiej jednym szydełkiem i drugim i zobaczyć którym lepiej wychodzi
tu ci niestety w ciemno nie doradzę, bo nie wiem z jakiej włóczki robisz i jak robisz - ściśle czy luźno ...
jak wybierzesz to zmierz sobie ile cm Ci wyszło na tą ilość oczek
a potem oblicz tak jak pisałam, z tym, że musisz sprawdzić czy ilość oczek, która Ci wyjdzie jest podzielna przez 9, jeżeli nie to trzeba parę oczek dodać lub odjąć, żeby wzór pasował
gdybyś miała problem z wyliczeniem to napisz tutaj jak próbka Ci wyszła i obliczymy razem
Anatolijka - Wto 13 Paź, 2015 12:47
AlaJ- dziękuję za wpis - skorzystałam z linków (zwłaszcza ten blog był pomocny) i wybrałam szydełko 4mm
nula Cieszę się z Twojej odpowiedzi, bo wiem, że w azie potrzeby mogę liczyć na Twoją pomoc Sporo mi rozjaśniłaś w temacie ilości oczek. Zrobię próbki i wrzucę foty, to może będziesz umiała mi jeszcze coś podpowiedzieć gdybym wciąż kłopotała się z ilością oczek.
nula - Wto 13 Paź, 2015 17:42
Anatolijka, ok, nie ma sprawy - w razie czego pisz śmiało
|
|
|