Problemy, pytania - Sznurek
stel - Czw 26 Lis, 2015 19:09 Temat postu: Sznurek Nie wiem czy w dobrym dziale piszę, jestem facetem, który nie ma nic wspólnego z szyciem, ale mam problem.
Może ktoś będzie wiedział ..
potrzebuję mocnego cienkiego, śliskiego sznurka, coś na wzór sznurka do żaluzji długości ok 13 cm z pętelkami na końcach, ale /nie wiem czy to możliwe/ zszytymi, czyli pętelka powstaje nie np. przez klejenie tylko zszycie. Problem jest w tym że to wszystko właśnie cienki, małe ... Czy jest to do wykonania w szeroko rozumianym krawiectwie?
vichta - Czw 26 Lis, 2015 20:54
Przejdź się na najbliższej pasmanterii i zapytaj, czy mają taki sznurek. Chyba wiskoza byłaby najlepsza. Jeśli nie potrafisz sam wykonać takich pętelek, to poproś o pomoc. W wielu sklepach są panie, które robią rzeczy na zamówienie, a jak nie one same, to zaprzyjaźnione klientki. Choć przyznam, że zszycie czegoś tak cienkiego łatwe nie będzie, tym bardziej, jeśli śliskie...
mrober - Pią 27 Lis, 2015 10:01
Kiedyś miałam takie śliskie nici do szydełkowania, były na szpuli,,może ktoś kojarzy nazwę bo zapomniałam.( serwetki z nich były lekko elastyczne i takie "ciężkie",a nitki jak pozsuwały się ze szpuli to była tragedia nawinąć je z powrotem bo gładkie. Do czego ma służyć ten sznurek i jak bardzo ma być mocny? Z cienkich nici do szycia to chyba nici do szycia skór są bardzo mocne i gładkie, można też popytać o cienkie mocne nici do robienia ozdób z koralików.
eBeata - Pią 27 Lis, 2015 20:40
kup cienki sznurek dłuższy koniec nawlecz na igłę i przeciągnij przez ok 1cm od końca drugiego końca zostawiając petelkę
masło maślane ale może coś zrozumiesz
vichta - Pią 27 Lis, 2015 20:58
| mrober napisał/a: | | Kiedyś miałam takie śliskie nici do szydełkowania, były na szpuli,,może ktoś kojarzy nazwę bo zapomniałam.( serwetki z nich były lekko elastyczne i takie "ciężkie",a nitki jak pozsuwały się ze szpuli to była tragedia nawinąć je z powrotem bo gładkie. |
Pewnie Koral. Jest kilka grubości: Koral 10, Koral 18 i Opal. Podobne cechy ma kordonek Maya.
sbb - Wto 29 Gru, 2015 07:21
wg mnie to kord syntetyczny. ja robiłam z niego sewety, torby itp. Mam go na zbyciu, gdyby ktos potrzebowal.
|
|
|