Haft - haftowanie bajorkiem
Krakowianka - Sob 19 Gru, 2015 23:41 Temat postu: haftowanie bajorkiem czy ktoś wie na czym polega haftowanie bajorkiem i mógłby udzielić lekcji?
Wiem że do tego haftu używa się skręconej nitki coś w rodzaju sprężynki.
Proszę o pomoc
japoneczka01 - Nie 20 Gru, 2015 10:02
Tu można kupić bajorek http://swiathaftu.pl/pl/p/Bajorek-do-haftu/326
wyszywa się nim ornaty, sztandary lub dystynkcje wojskowe na mundurach.
Tutaj co nieco o technice wyszywania bajorkiem http://dch-haft.blogspot....tycki-orze.html
Krakowianka - Nie 20 Gru, 2015 21:06
japoneczka01,
właśnie dostałam bajorek i stąd moje zainteresowanie jego wykorzystaniem,szukam instrukcji "obsługi" ot, tak żeby spróbować czegoś nowego..
japoneczka01 - Pon 21 Gru, 2015 09:11
Na stronie, którą podałam wyżej są również kursy krok po kroku.
DCH - Pon 21 Gru, 2015 21:20
Haftowanie bajorkiem to technika ciekawa i dająca wiele możliwości. Kupiłaś jaki bajorek, miękką sprężynkę? Taką tnie się na kawałeczki, nawleka na nitkę i haftuje się jak koralikami - ale to najprostsza wersja:). Grubości bajorka są różne, ponadto są jeszcze bajorki karbowane, twarde . I haftując różnymi rodzajami daje to niepowtarzalne efekty.
PS. odnośnik do jest do mojego bloga = zapraszam:)
maranta - Śro 16 Mar, 2016 17:43
O, mam jeszcze w domu bajorek. Tata zawsze sam sobie gwiazdki wyszywał
Ciął żyletką na drobne kawałki i różnymi grubościami wyszywał.
Mam kilka kawałków różnego bajorka zachomikowanego
Krakowianka - Śro 16 Mar, 2016 18:43
maranta, no właśnie gwiazdki? a jak to zrobić by naszyć ładną równą gwiazdkę?
jest potrzebny jakiś szablon? próbowałam narysować na tkaninie takie malenstwo ale mi nie wyszło i na razie poszło w kąt
potrzebuje naszyć na naramiennik taki jak noszą strażacy czy policja i zupełnie nie umiem sie do tego zabrać
maranta - Śro 16 Mar, 2016 18:56
Krakowianka, tata rysował gwiazdkę na cieńkim papierze, przycinał bajorek na różne długości, przykładał papier do naramiennika i haftował na tym szablonie, a potem papierek wyrywał.
Jutro mogę zrobić zdjęcie jak to wygląda.
W salonie mundurowym były panie, które wyszywały takie rzeczy, ale tata sam chciał spróbować i wyszło pierwszy raz całkiem ładnie, a potem przy kolejnych awansach już bez problemu haftował
maranta - Śro 16 Mar, 2016 20:12
Wygrzebałam teraz bardzo starą i podniszczoną czapkę i tak to mniej więcej wygląda.
Krakowianka - Śro 16 Mar, 2016 22:38
maranta, bardzo dziękuje za wskazówki po świętach spróbuje coś wyhaftować
|
|
|