Problemy, pytania - [ wzory] Wzór szalika - co to za wzór?
Publius - Nie 27 Gru, 2015 14:00 Temat postu: [ wzory] Wzór szalika - co to za wzór? Witam!
Przy okazji pierwszego wpisu witam szystkich i życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku
Proszę o pomoc w "rozkodowaniu" tego wzoru z załączonego szalika. Pytane osoby nakierowywały na ścieg patentowy, ale w sieci nie ma takiego wzoru, a niestety oko i umiejętności jeszcze nie te, żeby takie wzory samodzielnie rozpoznawać
Szalik jest na pewno dwustronny (tzn. wzór na obu stronach jest ten sam) i ma na końcu tajemnicze dla mnie wykończenie
kaska27s - Nie 27 Gru, 2015 19:32
Mnie sie wydaje ze to 3 oczka ryzu i prawe powtarzac, a zakonczone sciagaczem 1p 1 l powtarzac i wloskie zamykanie oczek
Publius - Nie 27 Gru, 2015 19:51
| kaska27s napisał/a: | | Mnie sie wydaje ze to 3 oczka ryzu i prawe powtarzac, a zakonczone sciagaczem 1p 1 l powtarzac i wloskie zamykanie oczek |
Dziękuję Czy są jakieś alternatywne opinie?
japoneczka01 - Nie 27 Gru, 2015 20:22
Witaj Publius - koleżanka odpowiedziała dobrze, tylko ja prawe oczka pomiędzy ryżem robiłabym patentowe (prawe wkłuwane), czyli wkłuwasz drut w prawe oczko, ale piętro niżej
tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=tp4E5zQjEXY
Nie licz na to, że szalik zrobisz identyczny jak na zdjęciu, bo ten co pokazujesz jest robiony na maszynie.
vichta - Nie 27 Gru, 2015 22:50
| kaska27s napisał/a: | | Mnie sie wydaje ze to 3 oczka ryzu i prawe powtarzac |
Wtedy wyjdzie wzór, ale tylko po jednej stronie. Z ryżem się zgodzę, ale prawe oczka po lewej stronie będą... lewe. Nawet, jeśli zrobi się je patentem. To musi być chyba jakiś maszynowy trick
japoneczka01 - Nie 27 Gru, 2015 23:39
Vichta myślałam o tym, ale nie bardzo wiedziałam co wykombinować, bo one nawet różnią się wielkością, od prawych zaczynających szalik i to będzie ta różnica od maszynowego ściegu
fralusia - Pon 28 Gru, 2015 08:25
Według mnie to jest wzór o nazwie "ryżowe paski - ścieg jednakowy na obie strony. Robi się go bardzo prosto. Liczba oczek podzielna przez 4+1+2o. brzeg
Rz 1: 1o brzeg *3p,1l* 1p, 1brzegowe
Rz 2: 1brzeg, *3p,1l* 1p, 1brzeg
tu na zdjęciu oczka wyprasowane, dlatego wzór układa się na płasko a w rzeczywistości wychodzi przestrzenny.
Publius - Pon 28 Gru, 2015 08:48
Dziękuję wszystkim
Pozostaje mi przetestować te propozycje - dam znać, czy wychodzi.
Faktycznie to jest na 99% maszynowe, ale człowiek wszak nie gorszy
japoneczka01 - Pon 28 Gru, 2015 13:17
fralusia to miał być szalik dwustronny, a zatem jak co 3 oczka zrobisz 1o prawe, to na lewej stronie będzie ono oczkiem lewym. Dlatego Vichta sugerowała jakieś kombinacje maszynowe, że na prawej i lewej stronie jest w tym samym miejscu oczko prawe.
Piszesz też po 3-ech oczkach prawych 1 lewe, a w głównym wzorze szalika nie ma lewych oczek. tylko w początkowym ściągaczu.
Chyba tu jest szalik ze wzorem fralusi http://www.fotosik.pl/zdjecie/bc6098592a39408f
AlaJ - Pon 28 Gru, 2015 13:50
Maszyna też nie cudotwórca - jak z jednej prawe, to z drugiej lewe oczko jest .
japoneczka01 - Pon 28 Gru, 2015 14:19
A może z tym oczkiem prawym to można zastosować technikę, jak w ściegu żakardowym.
kaska27s - Pon 28 Gru, 2015 14:49
A gdzie wy widzicie lewa strone? bo na fotkach jest tylko jedna strona pokazana...
vichta - Pon 28 Gru, 2015 17:12
| kaska27s napisał/a: | | A gdzie wy widzicie lewa strone? bo na fotkach jest tylko jedna strona pokazana... |
Chyba masz rację...
Na pierwszy rzut oka wygląda, jakby to był spód, ale on jest złożony na pół i to jest ta sama strona.
qrystyna216 - Pon 28 Gru, 2015 18:04
A ja myślę, że fralusia ma rację.
Ten na zdjęciu jest zrobiony na maszynie i bardzo ściśle.
Na drutach będzię inaczej wyglądać.
vichta - Pon 28 Gru, 2015 18:23
Wydaje mi się, że według opisu Fralusi wyjdzie ten wzór. Jest rzeczywiście dwustronny i przestrzenny, jeśli się go nie prasuje.
japoneczka01 - Pon 28 Gru, 2015 19:19
Publius w ostatnim zdaniu pierwszego postu pisze, że szalik jest dwustronny i ja to sprawdziłam, gdyż znalazłam źródło zdjęcia. To jest firmowy szalik wystawiony do sprzedaży przez sklep internetowy i w opisie do tego szalika jest informacja, że to dwustronny szalik.
Wydaje mi się, że jak się rozprasuje szalik, to zrobi się z niego zwykła szmatka, bo straci puszystość.
kaska27s - Wto 29 Gru, 2015 17:46
| japoneczka01 napisał/a: | Publius w ostatnim zdaniu pierwszego postu pisze, że szalik jest dwustronny i ja to sprawdziłam, gdyż znalazłam źródło zdjęcia. To jest firmowy szalik wystawiony do sprzedaży przez sklep internetowy i w opisie do tego szalika jest informacja, że to dwustronny szalik.
Wydaje mi się, że jak się rozprasuje szalik, to zrobi się z niego zwykła szmatka, bo straci puszystość. |
hehe tez sprawdzilam oryginal zdjecia i po zblizeniu na ktorejs fotce widac ze to oczko prawe jest patentowe...
Barbara2006 - Śro 30 Gru, 2015 01:59
Jest to tzw. ryżowe żeberko.
Wzór to wielokrotność 6 oczek plus 5 oczek. Przerabia się stale te dwa rzędy:
1 rząd: (1 p., 1 l. ) powtarzać, 1 p., 1l., 1 p., 1l., 1 p.
2 rząd: ( 5 oczek ryżu, 6-ste oczko zdjąć na lewo przekładając włóczkę na tył robótki ) powtarzać; dalej ryż do końca rzędu.
Sprawdziłam, wzór wychodzi. Ważne jest jak przerabia się oczka prawe. Trzeba wkłuwać się w oczko od przodu, bo po tzw. heretycku nie za bardzo wychodzi.
Relka - Czw 31 Gru, 2015 17:51
A może to szal wg tego wzoru
http://www.ravelry.com/pa...-handspun-scarf
" Start: Cast on 26 stitches (to make it wider or narrower add or remove stitches in groups of 4 )
Row 1: *knit 2, knit into the back of the next stitch, purl 1. Repeat from * till there are 2 stitches left. Knit 2.
Repeat that one row every row until you can stand it no longer, your scarf is long enough
or you run out of yarn, whatever comes first."
Niestety nie znam angielskiego aby przetłumaczyć.
|
|
|