Problemy, pytania - Problemy początkującej
nimda777 - Wto 29 Gru, 2015 13:43 Temat postu: Problemy początkującej Witajcie,
jestem nowa na forum i można powiedzieć, że również nowa w świecie szydełkowym (a nawet baaaardzo nowa ). Szperałam na forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na pytania, które zadam za chwilkę. Jeśli źle szukałam, to przepraszam - forum jest obszerne i trudno dotrzeć do wszystkich informacji
Potrzebuję pomocy w sprawach, które dla Was zapewne są drobnostką, a dla mnie powodują, że nie mogę m.in. zrobić niezbędnych zakupów do pracy
Do rzeczy Wynalazłam w sieci schemat bieżnika - o tutaj: bieżnik
Jest tam informacja odnośnie nici jakimi wykonać bieżnik (six-cord-crochet cotton no. 40), ale nie bardzo wiem jak to odnieść do kordonków np. Ariadny. Rozmiar 40 ma pewnie jakiś odpowiednik? Napisano tam, żeby użyć szydełka w rozmiarze 0.75, więc spodziewam się, że to dość cienka nitka...
Druga sprawa: czy każdy bieżnik powinno się usztywniać i naciągać? Może macie jakieś schematy bieżników, które wystarczy uprać i wyprasować?
Pytań miałabym jeszcze całe mnóstwo, ale nie będę przesadzać Z połączeniem elementów może jakoś dam sobie radę. To będzie moja pierwsza tak "duża" praca, więc pewnie potrwa całe wieki zanim ją ukończę
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelką pomoc dla kompletnego laika
qrystyna216 - Wto 29 Gru, 2015 14:28
Na tym forum jest mnóstwo informacji a temat nici, szydełek i wzorów.
http://maranciaki.pl/forum/viewforum.php?f=60
http://maranciaki.pl/forum/viewforum.php?f=13
Ten bieżnik możesz zrobić z każdej nitki, wystarczy dobrać do niej odpowiednie szydełko.
Ja zrobiłam taki.
nimda777 - Wto 29 Gru, 2015 14:34
qrystyna216, dziękuję za odpowiedź Czeka mnie więc jeszcze duuużo czytania, bo póki co te wszystkie rozmiary, grubości są dla mnie tajemnicą Ostatnio stanowczo za dużo czasu poświęcam na wyszukiwanie nowych informacji, rozszyfrowywanie opisów i wzorów
Śliczny ten Twój bieżnik Ja teraz próbuję zrobić jeden jego element z dość grubego kordonka i widzę, że chyba raczej będę musiała wybrać cieńszy.
qrystyna216 - Śro 30 Gru, 2015 16:58
Przeważnie na metkach nici podaja jaka grubość szydełka czy drutów jest odpowiednia.
|
|
|