To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Problem z odczytaniem schematu

stenia - Sob 20 Lut, 2016 18:58
Temat postu: Problem z odczytaniem schematu
Kochane. Znalazłam w necie piękne liście. Oto one:

Mam też schematy do tych liści:

Niestety nie potrafię do końca dać sobie radę z tym schematem. Może ktoś ma opis w języku polskim lub może mi pomóc by zrozumieć ten schemat. Nie rozumiem m.i. dlaczego w rzędzie 25 kolorowego schematu jest tak mało oczek (gdzie podziała się reszta?). Jak to rozgryźć? Pozdrawiam. Stenia.

Wioletta - Sob 20 Lut, 2016 19:30

Steniu w 25 rzędzie masz tak mało oczek ponieważ aż trzy razy robisz " 3 oczka razem". Musisz znaleźć na naszym forum objaśnieni skrótów i będzie ok. Z pewnością sobie poradzisz.
bryanka0 - Sob 20 Lut, 2016 19:37

Są wzory w których ilość oczek moze być rozna w kazdym rzedzie.Jesli w 25 masz mało oczek to w innym bedzie ich więcej.Tak wymaga wzór.Musisz tylko uwaźać.Powodzenia.
nula - Sob 20 Lut, 2016 19:58

Pierwszy schemat, który wstawiłaś - po kolei :

- niebieska kratka - nie ma oczka

- oczko prawe (w prawych rzędach prawe, w lewych rzędach lewe)

- narzut

- 2 oczka prawe przerobione razem (pochylenie na prawo)

- pojedyncze przeciągnięcie (pochylenie na lewo)

- 3 oczka razem na prawo - 2-gie oczko na wierzchu (zdjąć dwa oczka jak do przerobienia na prawo, trzecie oczko na prawo, przełożyć oczko przerobione przez zdjęte oczka ) (dosłownie - nałożyć oczka zdjęte na przerobione)

- 3 oczka razem na prawo (pochylenie na prawo)

- podwójne przeciągnięcie (pochylenie na lewo) - 1 oczko zdjąć, dwa przerobić razem na prawo, przeciągnąć przerobione przez zdjęte

- prawe przekręcone

- z 1 oczka zrobić 3 : prawe, narzut, prawe

- z 1 oczka zrobić 2 : prawe, lewe

stenia - Sob 20 Lut, 2016 22:04

nula, Dziękuję bardzo. Jutro jeszcze raz spróbuję to zrobić. Zobaczymy czy wyjdzie. Pozdrawiam.
nula - Sob 20 Lut, 2016 22:28

stenia napisał/a:
Zobaczymy czy wyjdzie.

musi wyjść wesoło mi

stenia - Nie 21 Lut, 2016 15:35

Wyszło, ale jednak w schemacie jest błąd. Namęczyłam się jak "dzik", ale znalazłam. Policzyłam oczka w rzędach od środka i wyszło, że w rzędzie 25 i 27 nie zaznaczono na brzegach wszystkich oczek. W rzędzie 25 brakuje po 4 oczka prawe z każdego brzegu a w rzędzie 27 po 2 oczka. Porównałam to też z innym schematem do tych liści, który znalazłam ale jest słabo widoczny, jednak widać ten znaleziony przeze mnie błąd.
Poprawiony schemat załączam niżej.

Jak zrobię więcej próbki i uda mi się sfotografować, to się pochwalę. Niedziela nie poszła na marne. Pozdrawiam.

nula - Nie 21 Lut, 2016 16:35

porównałam oba schematy i masz rację cool
teraz po Twoich poprawkach oba są identyczne
dziękuję, że wstawiłaś poprawiony schemat, bo ja sobie zapisałam akurat ten z błędem - oszczędziłaś mi stresu jak chciałabym z niego skorzystać cmoknięcie

stenia - Nie 21 Lut, 2016 17:35

Ciesz się, że mogłam pomóc. Pozdrawiam.