Problemy, pytania - spódniczka w fale
anpar - Śro 20 Kwi, 2016 14:18 Temat postu: spódniczka w fale dziewczyny pomocy - przejrzałam u osinek temat http://club.osinka.ru/sea...%EA%EB%E8%ED%E0
bo strasznie mnie się ta spódniczka sposobała, ale gdzie do niech schemat? ((((((
ktoś moze robiła ją i ma jakieś dokłądniejsze dane
bo tak z fotek mniej wiecej wiem ale chyba mniej niz więcej
o przepraszam jest coś takiego
http://vfl.ru/fotos/608365105578042.html
ale kurcze i tak ni ebardzo wiem
z tego by można
http://www.garnstudio.com...?id=4986&cid=19
ale kurcze nie ma tłumaczenia po polsku
Barbara2006 - Śro 20 Kwi, 2016 15:16
ale jest po niemiecku, i jak mi się na pierwszy rzut okiem wydaje, nie trzeba dużo tłumaczyć.
Spódniczkę robi się samymi prawymi oczkami (francuz) na drutach z żyłką nr. 3.
Dla uzyskania klosza (na dole szersza ) wykonuje się rzędy skrócone.
Na dwa druty (po nabraniu oczek jeden drut się wyciąga - przepraszam, ale oni tak to piszą,
nabieramy stosownie do wykonywanego rozmiaru 132 - 134 - 136 itd. oczek i dziergamy 8 - 10 - 12 itd. oczek, zakładamy marker.
Następnie 14 - 14 - 14 itd. oczek, zakładamy drugi markier,
i znowu 18 oczek dziergać, założyć 3-ci marker.
I tak dalej wg opisu aż do 16 markera, powinny zostać ostatnie 6 oczek i te też na prawo dziergać.
(stricken = dziergać, markierung = marker, einziehen= tu: założyć marker)
* Następny rząd drugim kolorem przez wszystkie oczka, i potem 10 - 10 - 10 itd. rzędów kolorem pierwszym wszystkie oczka. Na drucie mamy w sumie 6 - 6 - 6 itd. rzędów. Nie rzędów tylko żeberek (żeberko = dwa rzędy - tam i z powrotem - oczek prawych.
Teraz rzędy skrócone (przy odwracaniu robótki dobrze zaciągnąć nitkę) wg opisu:
do 1 markera, odwrócić robótkę i z powrotem dziergać,
do 2 markera, odwrócić robótkę i z powrotem dziergać,
i tak dalej aż do 15 markera
Marker 16 , odwrócić robótkę i przerobić ostatnie 6 oczek.
Zmienić kolor i wykonać 2 rzędy przez wszyskie oczka.
I znowu zmienić kolor i dziergać do markera 16, odwrócić i dziergać z powrotem. I w ten sposob aż do markera 1. Tym kolorem 10 - 10 - 10 rzędów itd. dalej przez wszystkie oczka. *
Od gwiazdki do gwiazdki powtarzać aż do uzyskania odpowiedniej długości.
Voila
anpar - Śro 20 Kwi, 2016 20:55
hmmmmmmmmm póki co czrna magia ale jak wezme druty to mam nadzieję że się rozjaśni - dziękuję Basiu popróbuje a ten drugi rzad innym kolorem znaczy się jak tamtym pierwszym wrócę?
Barbara2006 - Śro 20 Kwi, 2016 22:28
Ta spódniczka robiona jest dwoma kolorami: niebieskim i białym (naturalny).
Ja otworzyłam sobie opis niemiecki i tam jest w takich jakby trzech słupkach wypisane jak trzeba dziergać.
Pierwszy "słupek" to w zasadzie tylko pierwszy rząd, w którym zakłada się markery. Nie wypisywałam wszystkiego po kolei, bo te czynności się powtarzają: przerabiasz odpowiednią ilość oczek i zakładasz marker. Liniami poziomymi oddzielona jest ilość oczek dla poszczególnych rozmiarów. ( np. 10 - 12 - 14 i tak dalej).
Jak przerobisz pierwszy rząd (do 16 markera) to zmieniasz nitkę i przerabiasz drugim kolorem cały rząd do końca. Rzędów nie zamykamy, przerabiamy je tam i z powrotem, spódniczka jest zszywana.
W trzecim rzędzie znowu zmiana koloru (na pierwszy) i przerabiamy, zgodnie z wybranym rozmiarem, 10 albo 10 albo 10 albo 10, albo 12, albo 12 rzędów. w pierwszym poście zrobiłam błąd, napisałam 1 - 10 - 10; zaraz to poprawię.
I jeszcze jeden błąd: na drutach mamy teraz 6 - 6 - 6 itd. prawych żeberek, a nie rzędów. Bo przerabiamy tam i z powrotem oczka prawe.
I teraz zaczynamy rzędy skrócone.
Aniu, ja nie wypisywałam wszystkich cyfr i nie tłumaczyłam dosłownie każdej linijki opis, bo te czynności się cały czas powtarzają. Jak zaczniesz robić, to napewno się sama zorientujesz. Otwórz sobie opis niemiecki, te 3 wyrazy, które się cały czas powtarzają, przetłumaczyłam w pierwszym poście.
Co jeszcze zapomniałam napisać, spódniczkę robi się z ukosa. Spróbuj, jak będzie jeszcze coś niejasne, to oczywiście jeszcze przetłumaczę.
anpar - Czw 21 Kwi, 2016 18:49
wiem wiem,, chciałam tylko ogólnie załapać myślę ze jak zacznę to sie rozjaśni - dzięki
|
|
|