To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Różnica w ściegu

Nohuska - Wto 13 Wrz, 2016 13:02
Temat postu: Różnica w ściegu
Mam dylemat. Część rzeczy, które robię na drutach (m.in. swetry) wykonuję według systemu: rękawy na długość do pachy, przód i tył do tejże wysokości - oddzielnie, a później łączę wszystko na druty z żyłką i całość robię do samej góry na około. Skupię się na ściegu 'rząd prawe, rząd lewe - ścieg wygląda niestety inaczej kiedy robię od prawej do lewej (części pojedyncze) niż kiedy wykonuję same oczka prawe na drutach żyłkowych. Czy jest jakaś inna metoda przerabiania oczek prawych w kółko, aby wyglądały tak samo jak reszta robótki wykonana wcześniej tradycyjnie, dwoma drutami (od prawej do lewej itd.) ?

Będę wdzięczna za wskazówki

vichta - Wto 13 Wrz, 2016 13:56

Może robisz "po heretycku" Wink
eBeata - Wto 13 Wrz, 2016 14:20

jak robisz na okrągło z drutu schodzą Ci jakby lewe oczka, musisz je łapać z przodu
i wtedy oczka bedą takie same jak robione prawo lewo

Nohuska - Wto 13 Wrz, 2016 14:43

wesoło mi po heretycku brzmi świetnie, ale chyba to kwestia konieczności traktowania oczek prawych inaczej niż przy tradycyjnym dzierganiu. Będę próbować. Dzięki
vichta - Wto 13 Wrz, 2016 16:29

Tradycyjnie, to wkłuwanie się w oczko prawe od przodu, czyli od strony kulki w kierunku czubka drutu.
Po "heretycku", to od czubka w kierunku kulki, czyli od tyłu.
Jeśli robisz tym drugim sposobem, wtedy w następnym rzędzie oczka wychodzą przekręcone.

Nohuska - Wto 13 Wrz, 2016 16:56

I wyszło na jaw moje ignoranctwo w kwestii nomenklatury. Samouki już tak mają. Niemniej, 'heretycko' brzmi zupełnie adekwatnie do definicji powszechnej. Dziękuję raz jeszcze. Mam nadzieję, że niedługo sama będę na siłach zrewanżować się jaką poradą.
gardenia15 - Wto 13 Wrz, 2016 17:36

Nohuska, obejrzyj sobie ten filmik.
Są tu pokazane oczka prawe w rzędach i okrążeniach. Dokładnie widać, jak jest wbijany drut w oczko. Myślę, że to Ci wiele wyjaśni.
Na początku są pokazane oczka w rzędach ( na beżowej włóczce), a potem w okrążeniach (na zielonej)
https://www.youtube.com/watch?v=mVUpR1eRXuM
Obejrzyj sobie też sposób robienia oczek lewych w rzędach i okrążeniach
https://www.youtube.com/watch?v=Da3CdTe3RoM

Nohuska - Wto 13 Wrz, 2016 19:30

I cudnie. Już bardziej naocznie chyba się nie da:-) Dziękuję. Bogatsza w wiedzę, wracam do mojego swetra..