Nasze prace - Hardanger Aelzbiety
Aelzbieta - Wto 27 Wrz, 2016 20:45 Temat postu: Hardanger Aelzbiety Obejrzałam przepiękne prace grupy Hardangerowej i postanowiłam do Was dołączyć. Hardanger jest mi już znany, chociaż dawno nie wyszywałam.
Nowy wątek zacznę od wyszycia pięknej serwety, która pojawiła się dzięki Nikus4 i Haniaga.
Dzięki ogromnej pracy Nikus4 w rozszyfrowaniu i opisaniu krok po kroku jak to wykonać chyba dam radę.
Moją serwetę wyszywam na białej Luganie 25ct, nici to Perłówka Hardanger biała i ecru.
Nikus4 - Śro 28 Wrz, 2016 08:39
Fajnie, że do nas dołączyłaś. Będzie nas wiecej. Możesz do każdej z nas pisać o porady jeśli będziesz miała jakieś problemy. Myślę jednak że dasz radę. Wzór wyjątkowo jest prosty. Fajny kolor nici wybrałaś. A jak dużo już wyszylaś!
Haniaga - Śro 28 Wrz, 2016 09:00
Witam,
w naszym gronie.
Ciekawie dobrałaś kolory. A i zarys obrusu już widać.
Dasz radę. Najtrudniej zrobić pierwszy ośmiobok aby wszystko się zgadzało.
A potem ,jak napisała Nikusia - z górki. Jest ściągawka i nie trzeba
już siedzieć nosem w monitorze.
Aelzbieta - Czw 06 Paź, 2016 18:07
Podstawowy zarys serwety zrobiony. Układ ośmioboków dopasowałam do wielkości mojego stołu. Praca idzie pomału, ale mam inne zadania do wykonania. Wnuczka czeka na jesienną czapkę.
Nikus4 - Pią 07 Paź, 2016 07:44
Aelzbietko! Super! Fajnie, że wyszywasz w prostokącie. Mirka i Teresa pytały się właśnie o taki kształt. Będą mogły sobie podpatrzeć jak ma wyglądać zarys takiej serwety.
Mam tylko prośbę wstaw też to zdjęcie w miejsce gdzie opisuje sposób haftowania tę serwete. Nie będzie trzeba szukać!
Haniaga - Pią 07 Paź, 2016 09:14
i może być prostokąt. Ciekawie to wymyśliłaś.
I teraz powolutku do przodu.
Aelzbieta - Pią 07 Paź, 2016 15:33
Serdecznie dziękuję, ta część byłą dla mnie najtrudniejsza. Ile to razy musiałam pruć bo gdzieś po drodze zagubiła się ta jedna, jedyna niteczka
Nikus zdjęcie oczywiście zaraz tam wstawię.
Nikus4 - Pią 07 Paź, 2016 17:09
Dlatego ja robię fastrygę. Wypełniając ośmioboki też robię fastrygę. W jednym ośmioboku nie zrobiłam jej i oczywiście walnęłam się o jedną niteczkę. Nie chciało mi się pruć a potem zawsze o tą jedną niteczkę miałam obsuwy!
tareska - Pią 07 Paź, 2016 20:13
dzięki Elu ze napisałaś jakie wyszyły Ci wymiary - powiem więcej chyba takie same
mamy ławy, bo te wymiary idealnie do mojej ławy pasują
Aelzbieta - Sob 08 Paź, 2016 21:42
bardzo się ciesze i będzie nam łatwiej konsultować
Aelzbieta - Sob 19 Lis, 2016 21:59
Haftów na serwecie trochę przybyło, ale do końca jeszcze bardzo daleko.
Za oknem szaro i mokro, mało światła stąd zdjęcia słabe.
Nikus4 - Nie 20 Lis, 2016 10:51
Wow! Ale masz już dużo wyszyte i jak ślicznie ci wychodzi. Widzę, że dokonałaś niewielkich zmian!
tareska - Nie 20 Lis, 2016 13:29
Elu pięknie Ci wychodzi, a jakimi kolorami wyszywasz ?
i o jakich zmianach mówi Danusia, bo ja nie w temacie
i jak dla mnie to nie ma żadnej różnicy
Nikus4 - Nie 20 Lis, 2016 13:42
Aelzbietka! Wyszyła inny element wokół małego ośmioboku.. Ja mam podwójne gołębie oczko. Ale to nie ma różnicy co się wyszyje. Całość będzie piękna.
Haniaga - Nie 20 Lis, 2016 15:20
Elu,
ślicznie się perentuje Twoja praca.
Choć na dworze szaro i ponuro to dobrze widać
jak dużo już włożyłaś pracy.
Piękne te nasze serwety.
Nikus4 - Pon 21 Lis, 2016 07:45
Oj! naprawdę piękne! A jak będą leżały na stole.......
Aelzbieta - Pon 21 Lis, 2016 12:50
Dziewczyny pięknie dziękuję za zainteresowanie i pochwały
Jak Danusia zauważyła troszeczkę zmian wprowadziłam, ale nie jestem zadowolona. Danusia swoje "gołębie oczka" wyszywa na mostkach, a ja na przekątnych i one źle się układają. "Pączuszki" były wyszywane na przekątnych i chciałam do tego nawiązać ...trudno jest co jest.
Danusiu te obszycia na małych ośmiokątach, które wyszywałaś nie wiedziałam, że to też "gołębie oczka", a z drugiej strony to ja ich nie potrafię zrobić.
mirka-zet - Pon 21 Lis, 2016 12:52
Zachwycająca jest Twoja serweta. Wszystkie jesteście bardzo szybkie w tym haftowaniu.
Moje gratulacje.
Nikus4 - Pon 21 Lis, 2016 18:51
Aelżbietko! Nie marudź ! Wszystko ładnie ci wychodzi. Te elementy które ty wyszyłaś nazywają się filety. Mnie one też idealnie nie wychodzą. Kiedyś je pokazywałam jak haftować o tutaj:
http://maranciaki.pl/foru...er=asc&start=25
Na następnej stronie (link podaje ci niżej) są zdjęcia jak po kolei haftować te podwójne gołębie oczka. Może kiedyś zechcesz je popróbować i wyhaftować.
Żeby ładnie wyszły trzeba pamiętać aby nitka nie była mocno naciągnięta. Kiedyś zawsze się zastanawiałam dlaczego raz mi ładnie wychodzą a raz nie. Po prostu nie można mocno naciągać nitkę kordonku.
http://maranciaki.pl/foru...er=asc&start=50
Aelzbieta - Śro 23 Lis, 2016 17:48
Mireczko dziękuję i cieszę się, że zaglądasz do nas.
Danusiu ja powinnam przerobić strony, które podajesz - tam tyle ciekawych wzorków. "Podwójne gołębie oczka" są śliczne i jak tylko nadarzy się okazja to je wykorzystam.
Wypełnienie, które ja wykonuję może też za mocno ściągam nitkę.
Robię je tak jak pokazałaś. Ja skorzystałam z książki pani Jiil Carter i one tam są opisane jako "gołębie oczka", ale to jest tak jak piszesz, co źródło to inne nazewnictwo.
Nikus4 - Wto 06 Gru, 2016 15:31
No widzisz ! Aelżbietko! Co autor to inna nazwa! Nie ma różnicy! Aby ładnie je haftowac i tyle!
Aelzbieta - Pon 16 Sty, 2017 20:23
To już ostatni etap mojej serwety.
Moja koronka nie jest szeroka, ale z jednej strony miałam wąski kawałek materiału. Mam już zrobiony jeden krótki bok i dzielnie przesuwam się do końca długiego boku.
Haniaga - Wto 17 Sty, 2017 08:31
Ślicznie wygląda Twoja serweta.
Podoba mi się Twoje wprowadzenie drugiego koloru . Połączenie bieli i ecri.
Serwetka jest taka delikatna.
Ładnie wyglądają też , dziureczki w zakończeniu, na prostych odcinkach.
Trochę więcej pracy ale jaki śliczny efekt.
Zakończenie już coraz bliżej.
A nowa propozycja serwetki już się uśmiecha i czeka na szycie.
Aelzbieta - Pią 20 Sty, 2017 09:09
Haniu, bardzo dziękuję , przy takich pochwałach nabieramy chęci do pracy.
Tej nowej serwetce też się już przyglądałam
Nikus4 - Pią 20 Sty, 2017 09:36
Miło popatrzeć jak ślicznie haftujecie Hardangerem dziewczyny!
Aelżbietko! Jak skończysz, wypierzesz, wyprasujesz to dopiero będzie cudo!!!!
|
|
|